Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Порядок отримання послуги «Муніципальна няня»

09 вер 2019

З 1 січня 2019 року в межах постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації пілотного проекту із соціального захисту сімей з дітьми та підтримки розвитку відповідального батьківства” від 30.05.2018р. батькам  пропонується часткове відшкодування витратрозмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести роківна догляд за дитиною до 3-х років. Основні задекларовані плюси: для батьків – зменшення витрат і можливість повернутися на роботу, для нянь – можливість офіційного працевлаштування (у свою чергу легалізація доходу змусить до сплати податків і ЄСВ), що в майбутньому позитивно вплине на розмір пенсії.

Призначення та виплата компенсації здійснюється згідно з рішенням структурного підрозділу з питань соціального захисту населення, виконавчого органу міської чи районної ради, об’єднаної територіальної громади. Сума відшкодування становить 1626 гривень на місяць. Причому дана компенсація не замінює інші соціальні виплати на дитину і виплачується окремо. Гроші нараховуються на картку одного з батьків дитини наступного місяця після здійснення ними оплати праці няні. Згідно з цією постановою, батьки самі шукають і обирають фахівця. Єдина обов’язкова умова для компенсації від держави – це офіційне працевлаштування доглядальниці.

Вимоги до нянь:

Згідно з Порядком, муніципальна няня – це будь-яка фізична особа-підприємець (КВЕД 97.00, КВЕД 88.91) юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми (КВЕД 78.20, КВЕД 85.10), за винятком державних і комунальних закладів дошкільної освіти, та з якою укладено угоду/договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років. Тож, найняти няню  необхідно «офіційно».

Як отримати компенсацію?

Потрібно звернутися до відділу соцзахисту за місцем проживання. З собою мати паспорт та ідентифікаційний код одного з батьків, свідоцтво про народження дитини, а також копію офіційно укладеного з нянею договоруНеобхідно написати заяву на отримання компенсації та надати документи, що підтверджують оплату послуг няні (квитанції, чеки, виписки з банківського рахунку тощо). Опікуни мають принести рішення відповідного органу місцевого самоврядування про встановлення опіки над дитиною. Подати документи потрібно протягом місяця з моменту укладання угоди з нянею, у подальшому щомісяця до 5 числа потрібно надавати документи про оплату праці няні. Це можна буде робити в управлінні соцзахисту або електронною поштою, чи в інший зручний спосіб. Рішення про нарахування компенсації ухвалюється протягом 10 днів з моменту подання документів, а нарахування – ще через три дні.
 

Відділ «Нетішинське бюро правової допомоги»

в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я маю право!” та

ПРАВОПРОСВІТНИЦЬКОЇ КАМПАНІЇ «ВІДПОВІДАЛЬНЕ БАТЬКІВСТВО»