Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Міський ринок працює у звичному режимі

23 жов 2019

Нині триває процес ліквідації КП НМР «Нетішинський міський ринок. На 54 сесії міської ради VII скликання від 12 квітня 2019 року було прийнято рішення про припинення юридичної особи КП «Нетішинський міський ринок» шляхом ліквідації. Цим же рішенням створено ліквідаційну комісію (очолив Іван Романюк, перший заступник міського голови) та затверджено її склад.

 Цьому рішенню передувала нерентабельна діяльність КП «Нетішинський міський ринок». Як наслідок, виникла заборгованість із виплати заробітної плати, а звідсіля – штрафні санкції. Міська рада втрутилась у цей процес, було прийнято рішення про виділення коштів для підприємства для погашення заборгованості.

 Майже місяць робоча група (була створена за розпорядженням міського голови Олександра Супрунюка) напрацьовувала шляхи виходу з ситуації, яка склалася в КП «Нетішинський міський ринок ». В результаті вибраний єдинорийнятний: ліквідувати підприємство як юридичну особу, а повноваження, якими воно було наділене, передати КП «Торговий центр», підприємству, подібному за своїм призначенням.

За словами Михайла Брожика, директора КП «Торговий центр», у липні на баланс підприємства у господарське відання безоплатно передано майно територіальної громади вартістю 189 тис. грн., а у жовтні підприємство набуло права постійного користування на 2 земельні ділянки (1,14 га і 1,05 га) та на майно - будівлю, яку раніше орендувала гуртівня ПАККО (1952, 5 м. кв. з підвалом). і будівлю м’ясного павільйону (550 м. кв.). Слід зауважити, що земельна ділянка площею 1 га, яка була виставлена на аукціон (1-й відбувся у липні, повторний – 18 жовтня), не була передана КП «Торговий центр», бо ще у січні 2019 року рішенням міської ради вона була вилучена і переведена до земель запасу Нетішинської міської ради. Доки торги не відбулися, між КП «Торговий центр» та КП «Нетішинський міський ринок» була укладена угода про спільне використання майна - земельна ділянка належить територіальній громаді, а бетонований майданчик на ній – КП «Нетішинський міський ринок», який не мав засобів для утримання його території.

Оскільки КП «Торговий центр» обслуговує територію та майно, які донедавна належали КП «Нетішинський міський ринок», то збільшився на 5 чоловік його штат за рахунок працівників міського ринку. На цей час укладено договори оренди з 37 власниками торгових павільйонів, які розташовані на території міського ринку.

Вивільнивши земельну ділянку площею 1 га, на якій здійснювався продаж сільськогосподарської, молочної, промислової продукції, секонд хенду, автозапчастин, нині адміністрація КП «Торговий центр» активно переймається розміщенням місць для продавців цих груп товарів на інших земельних ділянках. «Компактність і ефективне використання території – один із головних факторів ефективної роботи ринку», – впевнений директор комунального підприємства.

 Раніше на земельних ділянках продавці різного роду продукції розміщувались не компактно, сплачували фактично за місце свого торгу, хоча часто поряд з місцем продажу можна було бачити і авто продавця.

Нині на міському ринку почали діяти нові прозорі правила. Місце для торгівлі включає також площу, яку займає автомобіль продавця. «Ми розкреслили територію для продажу сільськогосподарської продукції на 3 ряди: 2 крайніх – для продавців з автомобілями. Коли людина приїхала на ринок автомобілем - повністю обраховується її квадрат. Хочете без автомобіля? Будь ласка. Люди нормально сприйняли інформацію про те, що потрібно платити за місце з автомобілем у торговому ряду », - зазначає Михайло Бражук.

У перспективі на міському ринку буде запроваджено бронювання торгових місць. Станом на сьогодні договорів щодо бронювання місць немає. Люди самовільно займають торгові місця. Адміністрація намагалась максимально не втручатись в процес розташування продавців сільгосппродукцією. Вони займають ті торгові місця, де їм комфортно і зручно.

Зміститься також частина земельної ділянки на якій здійснюється продаж товарів промислової групи. Максимально заповнюватимуться вільні місця, незадіяні торгові каркаси. З вул. Ринкової будуть здійснюватись заїзди. На сьогодні діє 3, а під час встановлення загорожі території (в першу чергу буде виставлена загорожа на межі з вилученою земельною ділянкою. А загалом намагатимуться всі роботи провести до настання морозів), розглядатиметься можливість розташування додаткового заїзду. А продавці автозапчастин матимуть свої торгові місця за будівлею, де раніше розміщалась гуртівня ПАККО.

 Є певні проблеми на ринку з паркуванням автомобілів. Комунальне підприємство у своєму віданні землі для цього немає, призначена вона тільки для здійснення торгівлі. Нині залишається незадіяною будівля, яку донедавна займала гуртівня ПАККО. Фонд комунального майна Нетішина переймається пошуком інвестора, щоб здати її в оренду.

Говорити про прибуткову діяльність КП «Торговий центр» після такого процесу ще рано, адже будівлі критого ринку передані у його господарське відання зовсім недавно. До моменту передачі платежі в м’ясному павільйоні не приймались. «Останні два ринкові дні показали, що виручка на підприємстві набагато більша, порівняно з попередніми », - зазначає Михайло Брожик. Він переконаний, що міський ринок незабаром стане рентабельним. Але спочатку потрібно стабілізувати його роботу, а потім думати про розвиток.

Отже, попри різноманітні чутки, міський ринок працює у звичному режимі. 

 

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради