Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Мешканці садибної забудови не поспішають укладати декларацію з лікарями

04 лют 2019

Впровадження реформи в системі охорони здоров’я – тема зустрічі нетішинских медиків з мешканцями садибної забудови міста, яка відбулась у неділю, 3 лютого, в приміщенні Будинку культури (вул. Солов’євська). Ініційована вона депутатом міської ради Юрієм Максимчуком та місцевими активістами.
Під час зустрічі заступник міського голови Ольга Бобіна проінформувала про дії місцевої влади по впровадженню медичної реформи (створення некомерційних підприємств: у 2018 р. – «ПМСД», у 2019 р – «СМСЧ м. Нетішин» – фінансуватимуться з Національної служби здоров’я, надання фінансової допомоги для закупівлі необхідного медичного та технічного обладнання та ін.). Вона також ознайомила присутніх із завданнями щодо розвитку медичної галузі в місті в розрізі Шепетівського госпітального округу, до складу якого входить Нетішин: закупівля найнеобхіднішого обладнання, проведення капітальних і поточних ремонтів будівель, цілодобове надання медичної допомоги, запровадження сучасних методів лікування, організація відділення детоксикації та офтальмологічної допомоги, створення реперфузійного центру, стаціонарне лікування пацієнтів, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС і та ін.
Про зміни, які впроваджені в медичному закладі в рамках реформування для забезпечення якості та доступності первинної медичної допомоги, розповіла директор КНП НМР «Центр ПМСД м.Нетішин» Лариса Клочай. Йшлося про перелік послуг та організацію їх надання, про те, як повинен поводити себе пацієнт у випадку хвороби, про критерії розподілу звернень залежно від стану пацієнта (екстрені і не екстрені), принципи обслуговування викликів на дім, безоплатні послуги лікарів, з якими укладено декларації та ін. Лариса Петрівна закликала мешканців садибної забудови активніше долучатись до процесу укладення декларацій з лікарями, тоді набагато легше будуть вирішуватись питання медичного обслуговування. На сьогоднішній день 746 мешканців садибної забудови старших 18 років уклали декларацію з лікарями, а 454 – не уклали. Дещо краща ситуація з укладанням декларацій серед дітей до 18 років: укладено 350, не укладено – 43. Якщо укладена декларація, то тоді не потрібно буде хворому йти до фельдшерського пункту, на цьому наголошувала Лариса Клочай. Всі питання можна буде вирішити зі своїм сімейним лікарем. Кому дати пораду по телефону чи до кого приїхати додому за викликом – вирішуватиме лікар. Ще один важливий факт: пацієнт матиме змогу безкоштовно пройти обстеження тільки маючи направлення сімейного лікаря, з яким укладено декларацію.
Сьогодні фельдшерський пункт у садибній забудові міста працює по 2 години двічі на тиждень. Звертаються до нього за допомогою люди мало: 11 – в січні, 21 – в грудні, 15 – в листопаді, 26 – в жовтні. Присутні на зустрічі мешканці садибної забудови звертались з проханням вирішити проблему щодо щоденної роботи фельдшерського пункту за чітким рафіком. Наскільки доцільне його функціонування – питання вирішуватиметься після укладання декларацій з лікарями. Про особливості реформування вторинної ланки медичної допомоги (стосується лікарів вузької спеціалізації, які працюють в поліклініці) розповів заступник директора КПН НМР «СМСЧ м. Нетішин» з медичного обслуговування Ігор Дем’янюк. Як відомо, з липня 2019 року змінюється і на вторинній ланці система фінансування медичних закладів і оплати праці лікарів – здійснюватиметься з Національної служби здоров’я. Тема медичного обслуговування садибної забудови міста в умовах реформування галузі зацікавила присутніх. Про це свідчили різного роду запитання, які були адресовані медикам.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради