Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Має задуматись кожен! Тіньова зайнятість: що втрачаємо?

13 сер 2019

Напевне, кожен із нас свого часу замислювався над питаннями: «Чи справді проблема тіньової зайнятості  та заробітної плати «в конверті» така важлива?» «Чим ризикує за цих умов і що втрачає пересічний громадянин?» «А може все не так страшно і такий стан речей дається в знаки лише державній «кишені»?

На жаль, у відповідях на ці питання серед громадян поки що нема одностайності. Чи-то через низький рівень поінформованості, чи через недостатній рівень громадської свідомості та відповідальності, що обумовлений нашим менталітетом...

Незважаючи на досить активну інформаційно-роз׳яснювальну роботу дана проблема лишається актуальною. На сьогодні, тіньова зайнятість охоплює значну кількість робочих місць на підприємствах та в організаціях формального і неформального сектору економіки.  І поширення такої зайнятості серед кожної категорії громадян має певні об’єктивні причини, такі, наприклад, як: бажання продовжити трудову діяльність як порятунок від зростаючого рівня бідності для осіб старше працездатного віку; можливість на певний період часу отримувати дохід, вищий порівняно з соціальними виплатами по безробіттю; можливість отримати субсидію та ін.  

Участь у тіньовій зайнятості, з одного боку, певною мірою дає можливість зберегти трудовий потенціал, сприяючи вирішенню проблеми доходів і навіть елементарному виживанню якоїсь частини населення. Проте, з другого – неодмінно призводить до:

- суттєвого недоотримання Пенсійним фондом доходів;

- ненадходжень податків до місцевого бюджету, якій би спрямовувався на вирішення соціальних потреб громадян, на оплату праці вчителям, лікарям, іншим працівникам бюджетної сфери,  на реалізацію програм соціально-економічного розвитку міста;

- високого рівня бідності працюючого населення та чималого відсотку  оподаткування легального бізнесу.

Словом, наслідки поширення тіньової зайнятості очевидні. Можливо, саме через таку очевидність і поступове зростання поінформованості населення щодо негативних аспектів неформальної зайнятості, останнім часом робітники та роботодавці поступово починають  робити вибір на користь легалізації трудових відносин та легальної заробітної плати.

Наприклад, за 2018 рік у нашому місті працедавці офіційно працевлаштували  1618 найманих працівників та 368 осіб зареєструвалися підприємцями. А вже з початку 2019 року офіційно працевлаштовані 1113 найманих працівників та 155 осіб зареєструвалися підприємцями, що свідчить про позитивні тенденції розуміння даної проблеми. Тож, сподіваємось на подальше поширення руху «за легалізацію» в нашому місті.

Якби в нашому місті зареєстрували підприємницьку діяльність всі таксисти, стоматологи, репетитори, майстри що надають послуги вдома (масаж, манікюр, перукарі), всі хто надає будівельні, ремонтні та інші послуги, а також всі хто здійснює торгівельну діяльність без державної реєстрації, ховаючись від сплати податків – то наше місто не просто жило, а й мало б змогу розвиватися.

Основним шляхом покращення соціально-економічного стану в місті - є зростання рівня оплати праці при одночасній її детінізації та стовідсоткова сплата місцевих податків і зборів. Здавалося б, все очевидно, просто, зрозуміло та справедливо... Проте,

на сьогодні в нашому суспільстві досить поширена цікава парадоксальна позиція: пересічний громадянин не прагне змінюватися сам і змінювати власні звички, проте наполегливо вимагає суттєвих змін від влади. Ми завжди з піднесенням декларуємо готовність рухатись до європейських показників та цінностей і з обуренням заявляємо претензії до влади, не поспішаючи самостійно виконувати норми законів чи змінювати власний менталітет. Тобто, на практиці, охочих сплачувати податки в повному обсязі й декларувати власні доходи значно менше, ніж тих, хто отримує заробітну плату у «конвертах», але хоче отримувати субсидії на оплату комунальних послуг та інші соціальні виплати.

Тому, висновок напрошується один, - щоб досягти сталих успіхів в реалізації будь-яких реформ та перетворень, необхідно всім братися до справи рішуче і впевнено, без виключень та поблажок!  Адже,  щоб у подальшому змінити наше майбутнє, наше місто, починати потрібно з себе!  Звісно, кожен сам вирішує – чи жити одним днем чи мати впевненість у майбутньому та бути захищеним соціально, але пам’ятаймо, що повага до себе починається з шанування законів своєї держави!

 

Управління соціального захисту населення

 виконавчого комітету Нетішинської міської ради