Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Легалізація заробітної плати найманих працівників

23 тра 2019

На даний час виплата заробітної плати в «конверті» та нелегальна робота стали, на жаль, нормою життя. Виплати у «конвертах» стали одною із складових тіньової економіки. Недоліки тіньової заробітної плати, як і тіньової зайнятості, не тільки в тому, що  міський бюджет недотримує кошти. Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних моментів, і перш за все це втрата страхового стажу для призначення пенсії.

Сьогодні працівники не бачать проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, так як до кишені надходять «чисті доходи». Надаючи згоду працювати на таких умовах, робітники самі позбавляють себе соціальних гарантій.

 Досить часто суб’єкти підприємницької діяльності – фізичні особи - підприємці, частково приховуючи виручку від реалізації товарів, робіт, послуг, виплачують заробітну найманим працівникам, які працюють без офіційного оформлення трудових відносин.

Тому хотілося б звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців.

 Вимагайте від них укладання з вами трудової угоди! І навіть, коли вам надали таку трудову угоду, запитайте чи перераховують за вас єдиний соціальний внесок. Також, згідно п.4 ст. 16 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» № 1058-IV  від 09.07.2003 р.,  наймані працівники можуть самі звернутися до управління Пенсійного фонду або зареєструватись на веб-порталі та отримати інформацію стосовно нарахованої заробітної плати та відрахувань до Пенсійного фонду.

Громадяни, які працюють без укладання трудового договору, позбавляють себе лікарняного, допомоги у разі отримання травми на виробництві, трудового стажу, пенсії, втрачають оплачувану відпустку.

Звертаємо увагу і самих роботодавців, якщо у вас працюють наймані працівники і з ними укладено трудові угоди, то звітуйте вчасно до відповідних органів.

Відповідно до діючого пенсійного законодавства, встановлена пряма залежність розмірів пенсій від страхового стажу та заробітку, з якого фактично сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто, у страховий стаж при виході на пенсію враховуються тільки ті періоди, у яких відбувалось нарахування заробітної плати та за які повністю сплачені страхові внески із заробітної плати у сумі не меншій мінімального страхового внеску ( на даний час – 918,06 грн.).

Станом на 01.05.2019 року, 57 суб`єктів господарювання міста Нетішин виплатили заробітну плату  менше мінімальної 252 своїм працівникам.

З початку року на засіданні міської робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення проведено роботу з 44 суб`єктами господарювання стосовно виплати заробітної плати найманим працівникам на рівні або менше мінімальної.

Слід пам’ятати, що офіційне оформлення працевлаштування є гарантією соціального захисту працівника, кадрової стабільності та налагодженої роботи усіх учасників трудового процесу. Водночас, для роботодавця – це і позитивний імідж та репутація надійного партнера, що є запорукою процвітання бізнесу та примноження прибутків.

Консультацію з порушеного питання можна отримати в управлінні соціального захисту населення  за адресою: м.Нетішин, просп. Незалежності, 29, каб. № 3, тел.9-10-52.