Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

КП НМР «ЖКО»: про сьогодні і завтра підприємства

12 гру 2019

3 грудня 2019 року міським головою Олександром Супрунюком підписаний контракт терміном на 2 роки з керівником КП НМР «ЖКО» Ольгою Єрикаловою ( на підприємстві працює з лютого 2019 р., юрист за освітою)Нині КП НМР «ЖКО» надає послугу з управління 58 житловим будинкам та утримує 8 грутожитків.  Це єдине підприємство у місті, яке надає послуги з поводження з побутовими відходами. Станом на 1 листопада 2019 року в «ЖКО» налічувалося 175 працівників. У грудні відбудеться чергове скорочення штату, воно стосуватиметься адміністративного персоналу підприємства.

Слід зазначити, що КП НМР «ЖКО» щомісячно сплачує загальнообов’язкові платежі до державного та місцевого бюджетів (в середньому 548 тис. грн.) та вчасно здійснює виплату заробітної плати для працівників. За словами Ольги Єрикалової, у 2019 році підприємство погасило кредиторську заборгованість минулих періодів з постачальниками та підрядниками на загальну суму 2 064 тис. грн. (в т.ч СРБП «Хмельницькліфт» у сумі 1 635 тис. грн., яка була визнана у судовому порядку). Підприємство частково погасило заборгованість перед найбільшим кредитором ВП ХАЕС, зокрема за період січень-листопад 2019 року зарахуванням зустрічних однорідних вимог  погашено заборгованість на загальну суму 648 тис. грн. (зокрема працівниками підприємства було демонтовано 2 старих бараки по вул. Варшавській та проведено зачистку території від будівельного сміття). Відповідно до судових рішень, підприємство розпочало погашати заборгованість перед кредитором (ВП ХАЕС) - щомісячно сплачувати заборгованість у розмірі близько 40 тис. грн., яка розстрочена до 2039 року. Зовсім недавно с. Старий Кривин та Новий Кривин стали частиною Нетішинської ОТГ, а тому КП НМР «ЖКО» почало укладати договори на поводження з побутовими відходами з мешканцями цих сіл. Аналогічна діяльність проводиться і в садибній забудові Нетішина. Прикро, але часто люди не розуміють навіщо потрібно укладати такі договори, мотивуючи це тим, що вони, мовляв, самі утилізують сміття. Однак практика вивезення відходів із приватних домогосподарств свідчить про протилежне. Хоча існують випадки невдоволення вартістю такої послуги (близько 18 грн на одну людину). Більшість мешканців розуміють обґрунтованість такої послуги, оскільки її складовими є затрати на паливно-мастильні матеріали, роботу вантажника та водія, територіальна віддаленість та протяжність маршруту по Старому Кривину та Новому Кривину, садибній забудові Нетішина.

Є й певні труднощі. Найтяжча робота – робота з людьми. Існують випадки невдоволення роботою підприємства, однак нині КП НМР «ЖКО» лише розпочинає свій шлях, як підприємство, що надає послуги з управління. Нині адміністрація підприємства ініціює та організовує збори співвласників тих житлових будинків, які рік тому обрали КП НМР «ЖКО» управителем. Підприємство звітує про свою роботу перед співвласниками кожного будинку, які висловлюють свої претензії, зауваження та пропозиції управителю. У липні відбулося 2 звітних зборів, жовтні-листопаді – 9, на грудень заплановано 8. Попередньо уповноважені особи від співвласників будинку разом із майстрами будинкоуправління, електротехнічної дільниці, дільниці із експлуатації та ремонту сантехобладнання роблять огляд будинку, визначаючи об’єми робіт та поточних ремонтів. «Ми пропонуємо на розгляд співвласників кожного будинку проєкт кошторису на наступний рік, а для окремих будинків пропонуємо навіть декілька його варіантів», - розповідає Ольга Єрикалова.

Слід зазначити, що після ліквідації диспетчерської служби на підприємстві у зв’язку зі створенням міської оперативно-чергової служби, для більш оперативного реагування на виклики, цілодобова аварійна служба (електрики та сантехніки) була переміщена на пр. Незалежності,10.

 Як зазначає начальник КП НМР «ЖКО», складнощі також виникають на етапі роботи з боржниками, оскільки судовий збір ніколи не був закладений ні в тариф на утримання будинку, ні в послугу з управління. Претензійно-позовну роботу підприємство проводить за власний кошт, повідомляє співвласників багатоквартирних будинків на дошках оголошень про наявність боржників у їхньому будинку, надсилає повідомлення за місцем роботи, звертається до суду з метою отримання судових наказів.

 Нині в КП НМР «ЖКО» на етапі запровадження електронна програма ISPRO, яка здійснюватиме обрахунки заробітної плати, надання комунальних послуг, проводитиме облік договорів тощо.

«На підприємствах комунальної сфери, у тому числі і на нашому, складнощів вистачає і всі вони різнопланові. Будь-яку проблему можна вирішити, проте не потрібно опускати руки, було б лише бажання і час»,- говорить Ольга Єрикалова, начальник КП НМР «ЖКО».

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради