Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Координаційна рада: проаналізовано роботу за рік минулий та затверджено план роботи на рік нинішній

15 лют 2019

У приміщенні хабу 13 лютого відбулось перше в цьому році засідання координаційної ради з питань охорони здоров’я при виконавчому комітеті Нетішинської міської ради. Головувала на ньому заступник міського голови Ольга Бобіна. Вона проінформувала про хід реформування медичної галузі в місті та про дії міської влади в цьому напрямку, про завдання і розвиток медичної сфери Нетішина в розрізі Шепетівського госпітального округу.
Про розвиток екстреної медичної допомоги у місті доповідав присутнім завідувач Нетішинської підстанції екстреної медичної допомоги Юрій Уляницький. Оскільки нетішинська підстанція не є самостійним медичним закладом, а перебуває в підпорядкуванні центрального органу, то, за словами Юрія Уляницького, самостійно він, як керівник, не може вирішувати всіх питань. У своїй діяльності служба керується Законом України «Про екстрену медичну допомогу», тобто надає допомогу в екстрених випадках. Але, як запевнив пан Уляницький, часто виїздять вони і на не екстрені виклики. Нетішинська підстанція обслуговує не лише мешканців нашого міста, а й навколишніх сіл: Дідова Гора, Потереба, Лисиче, Кривин, Комарівка.
Щодо проблем, то найактуальнішою є застаріла матеріально-технічна база Нетішинської підстанції. Один з трьох автомобілів медичної допомоги новий, але не відповідає вимогам, у інших двох вже давно вичерпаний моторесурс, вони постійно потребують ремонту. Є потреба в медичному обладнанні та нових меблях. Тому не випадково у прийнятому рішенні координаційної ради було рекомендовано Юрію Уляницькому прийняти заходи щодо покращення матеріально-технічної бази підстанції, покращити роботу по інформуванню населення про роботу екстреної служби та оперативніше реагувати на звернення громадян.
Начальник управління освіти виконкому Василь Мисько доповідав про реалізацію апробованих інформаційно-освітніх програм з профілактики ВІЛ/СНІДу, туберкульозу, наркоспоживання, здоров’язберігаючих технологій серед дітей та підлітків навчальних закладів. Таких програм є чотири: «Захисти себе від ВІЛ», «Майбутнє починається сьогодні», тренінговий курс « Я – моє здоров’я – моє життя», «Формування здорового способу життя та профілактики ВІЛ/СНІДу». Очільник освітянської галузі охарактеризував кожну програму, її мету та завдання, форми роботи з учнями. Ним також схвально була підтримана пропозиція Юрія Уляницького щодо співпраці в проведенні занять з дітьми з надання першої медичної допомоги.
Про стан проведення вакцинації дітей та дорослого населення Нетішина у 2018 році доповідала на координаційній раді заступник директора КНП НМР «Центр ПМСД м.Нетішин» Ірина Халманова. Сьогодні в місті профілактичні щеплення проводяться в центрі ПМСД, на базі медичних кабінетів у школах міста, в пологовому та приймальному відділеннях КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин».
Загалом показник щеплення у місті, порівняно з обласним, нижчий. Серед іншого, що стосується показника першого щеплення на кір, паротит, краснуху (дітям віком 1 рік), він становить 96, 3%, а у дітей віком 2 роки і старші – 83,7%; другим щепленням охоплено 70,1% дітей (старші 7 років). Як зазначила Ірина Халманова, зареєстрована 121 відмова від щеплення, а 152 дитини не мають другого щеплення за календарем. Найбільш не щеплених дітей від кору в дитсадку №5 та НВК.
За минулий рік до виконавчого комітету міської ради надійшло 31 письмове звернення з питань охорони здоров’я, про це доповіла начальник відділу молоді та спорту виконавчого комітету міської ради Любов Рябчук. Стосувались звернення придбання медикаментів за пільговими рецептами та діяльності медичних закладів міста. 16 письмових звернень від мешканців міста надійшло протягом 2018 року і до КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин», в них порушувались питання надання медичної допомоги та забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення за пільговими рецептами.
На засіданні також було затверджено план роботи координаційної ради на 2019 рік та розглянуто план заходів щодо зниження рівня захворюваності на кір, в яких серед іншого зазначено, що у разі виявлення хворого на кір в організованому колективі необхідно забезпечити максимально можливу ізоляцію групи/класу на 21 день. А також буде рекомендовано заборонити прийом у колективи нещеплених осіб і осіб без довідки про щеплення або перенесення захворювання на кір.


Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради