Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Звернення розглянуто – робочою групою прийнято рішення

07 бер 2019

На адресу міського голови Олександра Супрунюка надійшов лист від скульптора та художника Світлани Лелях, в якому вона звертається з проханням винести на розгляд сесії Нетішинської міської ради питання щодо завершення будівництва пам’ятного знака (саме така назва зазначена в листі) під її авторським наглядом. А оскільки для завершення будівництва потрібні будуть кошти, Світлана Лелях пропонує звернутись за допомогою до підприємців та інших благодійників.

У своєму листі автор посилається на рішення 15 сесії Нетішинської міської ради V скликання від 27 березня 2007 року ,яким надано дозвіл на встановлення меморіального  комплексу жертвам Голодомору та політичних репресій на земельній ділянці площею 10 соток в районі будівлі ДП ДАК «Ліки України»( аптека №8) та на рішення 17 сесії Нетішинської міської ради V скликання від 29 травня 2007 року, яким затверджено погодження місця його розташування та надано дозвіл відділу культури та туризму на розробку проекту відведення земельної ділянки для передачі її в постійне користування),

З метою розгляду звернення Світлани Лелях розпорядженням міського голови Олександра Супрунюка була створена робоча група, яку очолила Ольга Бобіна, заступник міського голови. До складу робочої групи ввійшли представники ГО, Нетішинського благочиння Української помісної православної церкви, управлінь та відділів виконкому: містобудування, архітектури та благоустрою, державної архітектурно-будівельної інспекції, бухгалтерського обліку, правового та кадрового забезпечення, загального; управлінь виконкому: культури, соціального захисту населення.

Робочою групою було проведено 3 засідання, на яких детальновивчалась і аналізувалась вся зібрана документація та інформація щодо встановлення меморіального комплексу жертвам Голодомору та політичних репресій (саме йменується в документації). Щодо авторства С. Лелях, то, як свідчать документи, вона вважається його автором лише формально – рішенням виконкому від 21 лютого 2008 року було  погоджено художню композицію меморіального комплексу із зазначенням автора – С. Лелях. Але її авторське право не було нічим зареєстровано. Натомість, авторське право є у іншої особи, яка підписала проект меморіального комплексу, як сертифікований інженер.

Під час розгляду звернення Світлани Лелях робочою групою було встановлено: втратили чинність нормативно-законодавчі акти і документи, на підставі яких розроблялись рішення міської ради та виконавчого комітету міської ради і надавався дозвіл на виконання будівельних робіт; не проведено конкурс на кращу проектну композицію щодо меморіального комплексу у порядку, визначеному Постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 1999 року № 2137, як визначено пп. 3.1. п. 3 Порядку спорудження (створення ) пам’ятників і монументів, затвердженого наказом Державного комітету України з будівництва та архітектури і Міністерством культури і мистецтв України від 30 листопада 2004 року № 231/806; не погоджено проект мемо

ріального комплексу на спільних засіданнях архітектурно-містобудівних рад, як це зазначено у вищеназваних документах.

Робочою групою рекомендовано внести зміни до рішення 15 сесії Нетішинської міської ради V скликання від 27 березня 2007 року №50 та 17 сесії Нетішинської міської ради сесії V скликання від 29 травня 2007 року № 27. А саме слова «меморіальний комплекс» замінити словами «пам’ятний знак».  . У разі  прийняття міською радою такого рішення, відповідно до процедури, зазначеному Порядку встановлення та демонтажу пам’ятних знаків, меморіальних та інформаційних дощок на території міста (затверджений рішенням 52 сесії міської ради VІІ скликання від 1 березня 2019 року)

та Положенні про комісію з увічнення пам’яті видатних осіб і пам’ятних подій та встановлення пам’ятних знаків у Нетішині, проводитиметься робота по встановленню пам’ятного знаку жертвам Голодомору і політичних репресій.

 

Відділ з організаційних питань апарату виконкому Нетішинської міської ради