Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Збори в Старому Кривині: про медичне забезпечення

18 гру 2019

У неділю, 15 грудня, в приміщенні Старокривинського будинку відбулися збори старокривинської громади. Головував на них Олександр Супрунюк, міський голова Нетішина. Обговорювались підсумки життєдіяльності за червень - грудень 2019 року (періоду, відколи Старий Кривин і Новий Кривин приєднались до Нетішина і було утворено Нетішинську міську ОТГ) та перспективи розвитку на 2020 рік. Серед різного роду запитань, відповіді на яких цікавили старокривинців, не обійшли увагою і проблему медичного забезпечення: подальшого функціонування сільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини та нетішинської лікарні.

Як зауважив міський голова Олександр Супрунюк, нещодавнім рішенням Славутської районної ради до Нетішинської ОТГ безоплатно передано тільки Старокривинський НВК та бібліотеку-філіал. Про передачу сільської амбулаторії в рішенні не йшлося. «Причина такого рішення не зрозуміла, але вони зобов’язані її передати. Майно амбулаторії належить територіальній громаді. Без передачі амбулаторії не можливо фінансувати питання медицини по селу. До того ж, виникнуть проблеми у роботі територіального центру, який взаємодіє з КНП НМР «Центр ПМСД м. Нетішин». Передача амбулаторії Нетішинській міській ОТГ мусить відбутися», – зазначив міський голова Олександр Супрунюк. Відповідаючи на запитання старокривинців, він спростував чутки щодо можливого закриття амбулаторії в подальшому та щодо неможливості обслуговування лікарем мешканців сусідніх сіл, які уклали з ним декларації.

Слід зауважити, що мешканці Старого Кривина та Нового Кривина можуть отримувати медичні послуги без жодних обмежень в медичних закладах Нетішина (КНП «Центр ПМСД м. Нетішин» та КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин»). Так, за 11 місяців 2019 року в стаціонарі нетішинської лікарні отримав медичну допомогу 631 іногородній пацієнт (з них 80 – старокривинці), в 2018 році - 601 іногородній пацієнт (з них – 56 старокривинців), у 2017році – відповідно 568 і 58. До речі, за рішенням Міністерства охорони здоров’я України, нетішинська лікарня функціонуватиме протягом 2020 року, не змінюючи свого статусу.

Виступаючи перед присутніми, директор КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» Василь Пословський, повідомив, що нетішинську лікарню було передано з державної власності в комунальну в червні 2016 року. Він презентував і детально прокоментував відеоролик про те, що було зроблено в медзакладі за цей період: скільки і яке закуплено сучасне обладнання;  який і де здійснено ремонт (капітальний та поточний). Нині КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» є одним з найкращих в області медичним закладом по матеріально-технічному забезпеченню.

Суть медичної реформи (ІІ етапу, що стосується вторинної медицини), коротко пояснив міський голова Олександр Супрунюк. Якщо нині з державного бюджету йде фінансування лікарні, відповідно до кількості ліжко-місць( їхня кількість визначена спеціальним нормативом, пропорційно до кількості мешканців, яке проживає в певному населеному пункті і незалежно від того, де вони проходять лікування). А з 1 квітня 2020 року Національна служба здоров’я здійснюватиме фінансування лікарень в залежності від кількості пацієнтів, яких вона обслуговуватиме. Отже, чим для більшої кількості пацієнтів нетішинська лікарня надаватиме медичну допомогу, тим більше матиме коштів. Тепер і кожна лікарня визначатиметься. Той лікар, до якого не йтимуть пацієнти, не зможе приносити прибуток. А отже його і утримувати ніхто не буде.

 «Ми все робили для того, щоб наша лікарня могла конкурувати. Ми з 2016-го року націлювали лікарів на те, що вони незабаром працюватимуть у нових умовах. Лікарі повинні надавати якісні послуги. В іншому випадку, до них не підуть пацієнти», – зауважив міський голова Олександр Супрунюк.

Щороку з міського бюджету виділяється майже 30 млн. грн. для нетішинської лікарні (37 тис. населення): станом за 9 місяців 2019 р. – 20, 2 млн. грн.. Для порівняння: з районного і міського бюджетів Шепетівська ЦРЛ (74 тис. населення) отримала за 9 міс. 2019 р. 7, 5 млн. грн., Славутська ЦРЛ (65 тис. населення) – 5, 5 млн.грн., Ізяславська ЦРЛ (43 тис. населення) – 11,9 млн. грн.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради