Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Збори в Старому Кривині: звітувала про свою роботу комісія з реорганізації сільської ради

16 гру 2019

У неділю, 15 грудня, в приміщенні Старокривинського будинку відбулися збори старокривинської громади. Головував на нихОлександр Супрунюк, міський голова Нетішина. Обговорювались підсумки життєдіяльності за червень - грудень 2019 року (періоду, відколи Старий Кривин і Новий Кривин приєднались до Нетішина і було утворено Нетішинську міську ОТГ) та перспективи розвитку на 2020 рік.

Розпочалися збори зі звіту голови комісії з реорганізації Старокривинської сільської ради, заступника міського голови Оксани Латишевої (комісія була утворена рішенням 57 (позачергової) сесії міської ради VII скликання від 31 травня 2019 року). Вона повідомила присутніх, що робота комісії щодо процедуру ліквідації юридичної особи Старокривинської сільської ради вже завершується, але, разом з тим, виникли певні нюанси. Так, під час передачі документів із сільради до Нетішинської міської ради, встановлено, що ще в 2009 році на парк було виготовлено документацію із землеустрою та погоджено з усіма установами, проте з невідомих причин за 10 років далі справа не пішла: «не пройшла» погодження, не визначено кадастровий номер, не зареєстровано право власності. Виготовлення проєкту землеустрою - важлива законодавча дороговартісна процедура, яка має за мету впорядкування території, визначення меж парку, інвентаризацію зелених насаджень та можливість залучення інвестиційних коштів. Враховуючи, що пройшло багато часу, завершити процедуру по старому проєкту неможливо - потрібно всю процедуру починати спочатку.

Відсутня у сільській раді, за словами Оксани Латишевої, і землевпорядна документація щодо встановлення меж населених пунктів. Це необхідна документація. Можливо не всім зрозуміла, але нині, коли триває процес децентралізації, таку документацію обов’язково треба зробити, де будуть чітко визначені межі адміністративно-територіальної одиниці. «Нині чимало питань виникає з паями. Одні розташовані в межах села, а інші - поза його межами. Якщо ж пай знаходиться за межами населеного пункту,то тоді громадянам, які його успадковують, важко отримати витяг з нормативно грошової оцінки. А тому землевпорядна документація потрібна для того, щоб паї ввійшли в межі села, щоб громадяни мали можливість розпоряджатись своєю землею та отримувати витяги», - так прокоментувала ситуацію Оксана Латишева.

При опрацюванні документів, комісією з реорганізації було виявлено договір на виконання робіт з виготовлення проєкту землеустрою по встановленню меж села, згідно з яким колишнім сільським головою Василем Малинюком були підписані акти виконаних робіт та оплачена для приватної організації їхня вартість на суму 62 тис. 87 грн., проте сам проєкт відсутній.

Як зауважила Оксана Латишева, з моменту укладання договору пройшло 180 днів, і юридичним відділом виконкому, як того вимагає чинне законодавство, було розпочато претензійну роботу з метою повернення сплачених коштів. Після чого виконавцем робіт була передана документація, виготовлена з порушенням норм чинного законодавства, а тому подальше використати її неможливе.

Одне з перших найважливіших питань, яке цікавило міську владу під час процесу приєднання Старого Кривина і Нового Кривина до Нетішина – чи має сільська рада генеральний план цих сіл. Тодішній сільський голова запевняв, що його немає, а потреба в розробленні є гострою. Проте, як розповіла Оксана Лашишева старокривинцям, комісією з реорганізації такий документ випадково було знайдено в кабінеті сільського голови. Чому він не використовувався - не відомо. Генеральний план Старого Кривина потрібен для впорядкування території села, нанесення всіх інженерних меж та червоних ліній, планування та забудови територій, можливості отримання земельних ділянок у власність.

Також під час проведення огляду та опрацювання документів, які знаходились в кабінеті сільського голови, комісією виявлено, що Старокривинська сільська рада має 2 комунальних підприємства: «Кривинське лісопаркове господарство» та «Поділля реєстр». Про їхнє існування стало відомо тільки в грудні 2019 року, жодної документації (статутів, звітів, планів, обігу коштів і т. ін..) у сільській раді не було. Чим вони займалися і як працювали – не відомо. Юридичні адреси підприємств зазначені у сільській раді, проте їхнє фактичне місце знаходження невідомо.

За інформацією Оксани Латишевої, під час роботи комісії з реорганізації було також з’ясовано, що з 2010 року в Старокривинській сільській раді не велась робота з архівними документами. Останній передавальний акт документів, які передавалися до архівного відділу Славутської РДА, датований 2009 роком. Нині проводиться робота по передаванню документації до Нетішинської міської ради та до архівного відділу Славутської РДА. Окрім цього, готуються акти на знищення тих документів, в яких закінчився термін зберігання.

 Під час опрацювання документів, комісією з реорганізації було виявлено проєктно-кошторисну документації, яка розроблялась в попередні роки. Серед іншого: «Спорудження ПЛ-10/0, 38 кВ та ПС-10/0,4 кВ для електропостачання мікрорайону нової забудови по вул. Старин Кривин» (2004 р.), «Реконструкція існуючого приміщення лікарні під дитячий садок в с. Старий Кривин» (2007 р.), «Реконструкція мережі електропостачання 10/04 кВ в с. Старий Кривин. Електротехнічні креслення» (2010 р.), «Реконструкція ПЛ- 10 кВ Л-57 по вул. Ярослава Мудрого в с. Старий Кривин» (2012 р.).

 «Прикро, що на документацію, яка так і не була реалізована, були витрачені кошти з бюджету сільської ради, орієнтовно, близько 80 тис. грн. Не можливо і нині реалізувати ці проекти - вони не пройдуть експертизу. Змінилось законодавство, в тому числі щодо енергоефективності, ціноутворення та ін.. Потрібно заново замовляти документацію і заново платити кошти», - зауважила Оксана Латишева, голова комісії з реорганізації Старокривинської сільської ради.

Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради