Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Засідання «круглого столу»: в інтересах майбутнього громад

18 чер 2019

Минулої п’ятниці, 14 червня, в сесійній залі Будинку рад м. Славути відбулось засідання «круглого столу» щодо обговорення проекту Закону України «Про зміну меж районів Хмельницької області».

Головував на «круглому столі» Славутський міський голова Василь Сидор. У його роботі взяли участь Нетішинський міський голова Олександр Супрунюк, голова Славутської районної ради Леонід Радзивілюк, голова Славутської РДА Богдан Машук, представники Хмельницької  обласної ради та ОДА, народний депутат України Роман Мацола, місцеві депутати та члени громадських організацій.  

Автори законопроекту «Про зміну меж районів Хмельницької області» (№10348) – народні депутати України С. Мельник, М. Федорчук, В. Мельниченко, зареєстрували його у Верховній Раді України 30 травня 2019 року. Прийняття цього закону є наступним кроком процесу децентралізації.

У проекті передбачається зміна меж районів Хмельниччини – утворення Кам’янець-Подільського, Хмельницького та Шепетівського районів, а мешканці Нетішинської та Славутської міських ОТГ, Крупецької, Улашанівської, Ганнопільської, Берездівської сільських ОТГ Славутського райну вкрай занепокоєні й обурені вищеназваним законопроектом. Адже ні Нетішина, ні Славутського району немає в переліку територіального устрою, який значиться в законопроекті. Ця ситуація і стала приводом для засідання «круглого столу». Громади Нетішина і Славутчини стурбував той факт, що населені пункти зникнуть з терен Хмельницької області, а це є грубим порушенням їхніх прав та інтересів.

Засідання «круглого столу» проходило в жвавому дискусійному обговоренні. Про те, що законопроект «Про зміну меж Хмельницької області» не відповідає чинному законодавству, говорив начальник юридичного відділу Хмельницької обласної ради Сергій Цица. Законодавством чітко визначено, що обов’язково повинна відбуватись експертиза щодо зміни межі районів, але її не було проведено. Також не відомо чи було відповідне подання Кабінету Міністрів до Верховної Ради України щодо змін меж районів, як це передбачено Земельним Кодексом України.

Технічною помилкою назвала відсутність у законопроекті Славутського району заступник начальника управління регіонального розвитку та будівництва ОДА Світлана Пасічник. За інформацією, яку надав один із авторів законопроекту, він буде відізваний і відредагований. Вона пояснила присутнім чому саме Шепетівку (тут розташована залізнична станція та утворено госпітальний округ), а не Славуту обрано центром майбутнього району.

Те, що в переліку районів Хмельниччини немає Славутського – свідома акція, бо не можливо допустити таку технічну помилку, пройшовши всю процедуру до реєстрації законопроекту у Верховній Раді – переконаний міський голова Славути Василь Сидор. Не зрозуміла йому також логіка авторів законопроекту, коли частину Нетішинської міської ОТГ віднесли до 189-ого виборчого округу, іншу – до 190-го.

Славутський район є самодостатнім, з розвиненою промисловістю, населенням більше 104 тис. осіб, має право на самостійну адміністративно-територіальну одиницю. На думку Василя Сидора, законотворці не радились з громадами на місцях, керувались не законами, а політичною доцільністю. Він піддав критиці позицію народного депутата України Романа Мацоли, який назвав депутатів Верховної Ради статистами.

Представник ГО «Майдан» Анатолій Казіміров озвучив пропозицію відкликати законопроект і звернутись з відповідним проханням до його авторів. Він також запропонував звернутись до голови ОДА, щоб внести зміни до складу робочої групи (включити регіональних представників та зобов’язати міських голів Нетішина та Славути, голів РДА та районної ради взяти під особистий контроль це питання). Пропозиції були підтримані учасниками засідання «круглого столу»

Обговорювалась дискусійно на засіданні також пропозиція ГО «Майдан» щодо переходу Нетішина та Славутського району до складу Рівненської області. Переважна більшість виступаючих була «за» таку зміну територіально-адміністративного устрою.

Надзвичайно складним і важливим рішенням для стратегічного розвитку регіону назвав таку пропозицію славутських активістів міський голова Нетішина Олександр Супрунюк. Як свідчать факти, і Нетішин і Славута є чужими для Хмельницької області. Так само чужими будуть і для Рівного. «Нам усім варто пам’ятати, що запорука нашого успіху – активна громада. Якщо ми активно та наполегливо відстоюватимемо свої права, тоді буде й успіх», – наголосив Олександр Супрунюк.

З цікавістю заслухали присутні коротку історичну довідку заступника директора Нетішинського міського краєзнавчого музею Тараса Вихованця щодо входження нашого краю до Волині, зокрема її південно-східної частини (як свідчать історичні дані, вся північна частина Хмельниччини до річки Случ – історична Волинь). Учасниками «круглого столу» було прийнято відповідну резолюцію, яка буде направлена депутатам Верховної Ради України. Підписали її міські голови Нетішина та Славути, голови Славутської РДА та Славутської районної ради.


 Відділ з організаційних питань апарату

виконавчого комітету Нетішинської міської ради