Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Засідала міжвідомча робоча група з питань охорони дитинства та розвитку системи соціальних послуг для підтримки дітей і сім’ї

04 чер 2019

30 травня під головуванням заступника міського голови Ольги Бобіної відбулося засідання міжвідомчої робочої групи з питань охорони дитинства та розвитку системи соціальних послуг для підтримки дітей і сім’ї. Участь у роботі міжвідомчої робочої групи взяли представники служби у справах дітей, управління освіти, відділу молоді та спорту, управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради, КНП НМР «Центр первинної медико-санітарної допомоги».

Учасники заслухали і обговорили Місцевий план реформування системи інституційного догляду і виховання дітей у м.Нетішині на 2019-2026 роки, метою якого є забезпечення прав і найкращих інтересів дітей, підтримка сімей, створення умов для виховання та розвитку дітей у сім’ї або середовищі, максимально наближеному до сімейного.

Начальник служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради Антоніна Карназей ознайомила присутніх із основними положеннями Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей, очікуваними результатами якої передбачається: зменшення щороку дітей, які виховуються в закладах інституційного догляду та виховання дітей, скорочення щороку (починаючи з 2019 року) кількості закладів інституційного догляду та виховання дітей (крім спеціальних шкіл-інтернатів і навчально-реабілітаційних центрів), починаючи з 2020 року припинення практики влаштування дітей віком до трьох років до таких закладів, зменшення до 2026 року кількості дітей, які виховуються в системі альтернативного догляду, припинення до 2026 року діяльності всіх типів закладів інституційного догляду та виховання дітей, у яких проживає більше ніж 15 вихованців, забезпечення у кожній територіальній громаді дітям та сім’ям з дітьми доступу до послуг відповідно до їх потреб, тощо. Зазначила, що основним кроком у процесі реформування системи інституційного догляду та виховання дітей повинен стати розвиток соціальних послуг для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах. Саме це дасть змогу поступово зменшити наповнення інтернатів дітьми за заявами батьків шляхом попередження влаштування та реінтеграції дітей до біологічних родин, а також не допустити вилучення дітей із таких сімей.

Про надання соціальних послуг для сімей з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, доповіли Валентина Склярук, начальник управління соціального захисту населення та Ірина Уштик,  начальник відділу з соціальної роботи з сім’ями, дітьми та молоддю управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради.

Ольга Бобіна, заступник міського голови, голова міжвідомчої робочої групи, ініціювала обговорення питань, які піднімалося на обласному форумі «Щасливе батьківство», організованого Департаментом освіти і науки Хмельницької обласної державної адміністрації та Хмельницьким обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти за підтримки ГО «Консультаційний центр «Щаслива сім’я» та наголосила на важливості підтримки та розвитку інституту сім’ї, збереження цінностей сімейного життя і вироблення стратегії, спрямованої на підготовку старшокласників до відповідального батьківства та подружнього життя. Також зазначила про необхідність ведення курсу для учнів 10-11 класів «Основи сім’ї», презентація якого відбулася на даному форумі. З усіх питань, що розглядалися на засіданні міжвідомчої робочої групи прийняті рішення, що спрямовані на захист інтересів дітей нашого міста.

 

Служба у справах дітей виконавчого

комітету Нетішинської міської