Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Вам не відмовлять у праві голосувати, якщо у вас пластиковий паспорт у вигляді ID-картки

22 бер 2019

У соцмережах активно поширюється неправдива інформація про те, що вам зможуть відмовити на виборчій дільниці у праві голосу, якщо у вас паспорт нового зразка – у вигляді пластикової ID-картки. Це фейк!
Повідомляємо, що ID-картка є паспортом громадянина України, який посвідчує особу і підтверджує громадянство без подання будь-яких додаткових документів.
ID-картка – самодостатній документ, який посвідчує особу та підтверджує громадянство України, для використання у будь-якій життєвій ситуації не потребує ані зчитування даних з чіпу, ані подання будь-яких додаткових довідок чи сертифікатів. Розбіжності у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки щодо назви населеного пункту, вулиці або номера будинку в разі, якщо такі розбіжності стосуються того самого населеного пункту, вулиці чи будинку та пов’язані з перейменуванням населеного пункту, вулиці, зміною нумерації будинку, або відсутність відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не є підставою для відмови у видачі виборчого бюлетеня такому виборцю та не потребують внесення змін до списку виборців.
Разом з тим у грудні 2018 року було оприлюднено роз'яснення ЦВК, яке вказує, що відмова виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, в реалізації його права голосу на виборах та відповідно у видачі виборчого бюлетеня з підстав відсутності у паспорті такого виборця у вигляді паспортної книжечки фотокартки, яка вклеюється при досягненні особою 25 та 45-річного віку, або розбіжностей у виборчій адресі виборця в списку виборців та паспорті громадянина України у вигляді паспортної книжечки, пов’язаних із перейменуванням населеного пункту, вулиці (проспекту, бульвару, площі, провулка, кварталу тощо), зміною нумерації будинку, або з підстав відсутності відомостей щодо реєстрації місця проживання в паспорті громадянина України у вигляді картки не допускається!
Кожен громадянин має право проголосувати за пред’явленням на виборчій дільниці паспорта України (у вигляді книжечки) або у вигляді картки (ID-картки).
Стаття 2 Закону України «Про вибори Президента» передбачає, що право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Документом, який підтверджує громадянство України, є:
1) паспорт громадянина України;
2) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
3) дипломатичний паспорт;
4) службовий паспорт;
5) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби);
6) тимчасове посвідчення громадянина України;
7) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи, – для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах.
Ніякої довідки про прописку та інших документів пред'являти на виборчій дільниці не потрібно!