Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ГОЛОС ГРОМАД ВІДБУЛИСЯ ЗАГАЛЬНІ ЗБОРИ АСОЦІАЦІЇ ГРОМАД ЗОН СПОСТЕРЕЖЕННЯ АЕС

04 чер 2021

У четвер, 3 червня, у режимі відеоконференції відбулися загальні збори Асоціації громад зон спостереженння АЕС. Головував на них Олександр Саюк, міський голова Нікополя. Взяв участь у зборах Олександр Супрунюк, міський голова Нетішина. До роботи загальних зборів долучились і народні депутати України Олена Копанчук та Юлія Яцик.

Обговорювались питання, які значились у порядку денному. Було внесено зміни до Статуту (стосувались дотримання податкового законодавства та радіоекологічного моніторингу ) та затверджено бланк Асоціації.

Схвалено: звернення до Прем’єр-міністра України з приводу виконання доручення Президента України стосовно поданої електронної петиції № 22/111158-еп «Про відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-ти кілометровій зоні атомних електростанцій та про відновлення інших пільг населенню з оплати за спожиту електричну енергію»; схвалено звернення до Уповноваженої Верховної ради України з прав людини з приводу порушених прав мешканців, які проживають на території, розташованих в зонах спостереження атомних електростанцій; звернення до Верховної ради України, Кабінету Міністрів з приводу надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування заходів соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Було розглянуто пропозиції від членів місцевої асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація громад зон спостереження АЕС» з наступних питань: розробка «Єдиних вимог ОМС громад, розташованих в 30-кілометровій зоні українських АЕС» до органів державної влади, спрямовані на забезпечення реальної безпеки і захист життєво важливих інтересів населення регіонів розміщення АЕС (надані пропозиції Нікопольських екологів); розробка звернення до Верховної Ради України з приводу розробки законопроекту «Про правовий режим територій навколо діючих атомних електростанцій (ядерних об’єктів) та статусу громадян, які проживають на цих територіях».

До обговорення питання щодо надання пропозицій членами місцевої асоціації (йшлося про об’єкти-довгобуди соціальної інфраструктури ДП НАЕК «Енергоатом» в містах, де розташовані АЕС, що досі не передані на баланс місцевих громад), долучився і Олександр Супрунюк, міський голова Нетішина. Він зазначив: «Вже декілька разів міська рада приймала рішення про те, щоб прийняти у комунальну власність недобудоване кладовище, берегоукріплюючу споруду р. Горинь, відрізок дороги, який розташований на території міста, але перебуває на балансі ДП НАЕК «Енергоатом», «вертолітний» майданчик... На рівні ДП НАЕК чи Кабміну документи повертають назад за різних причин - якесь слово неправильно написано чи ще щось. У цей пінг-понг граємо вже багато років».

Народний депутат України Юлія Яцик, яка порушила питання об’єктів-довгобудів ДП НАЕК «Енергоатом», запропонувала розробити одну стратегію та звернутись до в. о. керівника «Енергоатому» щодо передачі таких об’єктів громадам. А тому всім громадам зони спостереження АЕС потрібно підготувати їхній перелік.

У контексті обговорення питання щодо неналежного виділення коштів для зони спостереження, Олександр Супрунюк зауважив, що у свій час народний депутата Олена Копанчук підтримала його пропозицію щодо створення спеціального фонду грошових відрахувань для зони спостереження. Саме спецфонд повинен такими коштами розпоряджатись, а не Мінфін. За участі нардепа був розроблений відповідний законопроект, який Верховна Рада не підтримала.

«Є спільні вимоги, їх потрібно всім нам спільно виробити і «стояти один за одним». Міст-супутників АЕС в Україні лише 4. Нас мало, а тому ми - слабкі. У населених пунктах 30-тикілометрової зони інтереси спільні з містами-супутниками АЕС. Але потрібно враховувати і те, що міста-супутники мають свою специфіку - санітарну зону ( 2,7 км), на території якої не можна нічого робити, крім того, що створювати садові товариства... Нині має будуватись Х-3,Х-4, при цьому, відповідно до чинного законодавства, при будівництві нових енергоблоків 10 % від їхньої кошторисної вартості має йти на розвиток інфраструктури 30-тикілометрової зони. За останніми даними, планується 0,15%. Інших міст-супутників АЕС це не стосується, але тут, щоб відстояти законність, нам потрібна ваша підтримка», - сказав Олександр Супрунюк.

Відділ з організаційних питань