Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

"Батьки і школа разом": у ЗОШ №2 проходить особлива акція

28 бер 2018

Школа – це особливий світ… Гомін дитячих голосів, добре серце вчителя, цікаві уроки, нові знання та досягнення. Вагоме місце у навчально-виховному процесі відіграють й батьки. Вони складають перше оточення дитини, в якому вона здобуває важливий життєвий досвід, знання про себе і пізнає навколишній світ. Співпраця школи з батьками є важливою складовою у формуванні в маленькій людині майбутнього громадянина. Як два крила у птаха, що допомагають йому вільно літати в безмежному просторі, так сім’я і школа створюють навчальне середовище для вільного та повноцінного розвитку особистості школяра.
«Як свідчить досвід, тісний взаємозв’язок школи та сім’ї може розвиватися завдяки залученню батьків до навчально-виховної роботи. Ефективне функціонування складових «педагогічного трикутника»: батьки – діти – вчителі дає можливість належному розвитку і формуванню зростаючої особистості», – розповідає заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №2 Тетяна Панчук, яка опікується початковою школою. Саме вона – вчитель з 29-річним досвідом роботи стала ініціатором проведення «особливої» акції «Батьки і школа разом» у початкових класах.
У грудні минулого року педагог поділилася з директором школи Миколою Яцюком та вчителями початкових класів цікавою ідеєю –помінятися ролями з батьками, аби ті спробували себе в ролі вчителів у партнерстві з навчальним закладом, змінити їхнє відношення до освітнього процесу та зробити навчання малюків ще більш цікавішим. Колеги з радістю підтримали пані Тетяну, залишалося запропонувати батькам взяти участь в експериментальному проекті. Бажаючих спробувати себе у ролі педагога виявилося чимало як серед матусь, так і серед татусів. 26 лютого був проведений перший урок мамою одного із учнів другого класу. За її словами, проводити заняття з маленькими школярами – це цікавий досвід, який дає можливість зрозуміти, що освітянська робота зовсім «не мед». Та й знання матеріалу не є найголовнішим, важливо привернути увагу дітей та згрупувати їх для колективної роботи. Наразі у десятьох із шістнадцяти наявних початкових класів ЗОШ №2 пройшли заняття за участю батьків школярів. «Деякі мами і тата спробувати себе в якості вчителя декілька раз. Предмет і тему уроку вони обирали самостійно – основи здоров’я, фізична культура, математика та читання... Юрист, спортивний тренер, інженер мали можливість на декілька годин стати освітянами. Звичайно, педагоги допомагали підготувати конспект заняття й надавали професійні поради», – зауважує Тетяна Панчук. Креативні уроки в рамках освітньої акції «Батьки і школа разом» у початкових класах планують проводити до кінця квітня. Школярам настільки сподобався експериментальний проект, що вони з радістю запрошують своїх батьків до участі. У планах в заступника директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №2 реалізувати ще багато неординарних ідей, одна із них – батьківські збори за кавою. Головна мета якої у невимушеній атмосфері закликати батьків до дружніх розмов, аби участь в батьківських зборах стала корисною, а не примусовою.
Школа була і залишається центром виховання молодого покоління. Колектив навчального закладу готовий й надалі обирати нестандартні формати роботи з батьками та учнями. Школа і батьки – як два береги однієї ріки: вчителі розповідають, що є обов’язком батьків, а батьки кажуть, що педагоги мають навчати їх дітей. Сподіваємось, що реалізація в навчальних закладах таких акцій допоможе усім бути на одному березі.
Відділ з організаційних питань апарату
виконавчого комітету Нетішинської міської ради