Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Відчуй насолоду від справжнього смаку їжі- зменши сіль у раціоні

04 гру 2025

Хочеш відчути насолоду від справжнього смаку їжі? А спробуй зменшити кількість солі в раціоні! За даними American Journal of Clinical Nutrition, вже за місяць люди, які скоротили споживання солі, відчули більшу насолоду від природного смаку їжі. Наш організм не потребує великої кількості солі — це лише звичка, звичка наших смакових рецепторів.

Пропонуємо 5 простих кроків, які допоможуть тобі скоротити споживання солі вже сьогодні, від кандидатки медичних наук, лікарки-дієтологині Ольги Безуглої:

- сіль лише під час приготування їжі. Спробуй не досолювати вже готову страву в тарілці. Прибери зі столу сільничку, якщо рука за звичкою тягнеться, щоб підсолити. Не підсолюй також свіжі або приготовані овочі;

- уважно в магазині. Читай етикетки — чим менше солі на 100 г в полі “Поживна цінність”, тим краще. Корисно порівнювати навіть етикетки продуктів однієї категорії — різниця у кількості солі може бути вдвічі. 75% солі ми отримуємо не з сільнички, а з готових магазинних продуктів: хліб, ковбаси, сири, соуси, снеки тощо. Тож важливо обирати продукти з позначкою “низький вміст солі” (менше 0,3 г/100 г). Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує не перевищувати 5 грамів солі на день, тобто одну чайну ложку, включно з “прихованою” сіллю з продуктів;

- менше ультраоброблених (магазинних) продуктів. Саме вони є головним джерелом надлишкової солі у сучасному раціоні — це ковбаси та сосиски, снеки, консерви, соєвий соус, різні готові страви. Сіль у таких продуктах використовується не лише для підсилення смаку, а й як консервант;

- підхід поступових кроків. Спочатку зменши сіль у стравах лише трохи — десь на третину. Через кілька днів — ще трохи. Тоді смакові рецептори адаптуються, і ти не відчуєш різниці;

- більше спецій — менше солі. Додавай до страв спеції, трави, часник, лимонний сік чи запашну олію — вони підсилюють аромат і роблять страви смачнішими навіть з меншою кількістю солі. Можна робити соуси зі свіжих продуктів замість магазинних або приправ із сіллю. Уже за два-три тижні ти помітиш, що менше солі — це не менше смаку.

Нагадаємо, добова рекомендована ВООЗ норма солі — не більше однієї чайної ложки без гірки, або ж 5 грамів. А українці в середньому споживають — увага — 12,6 г на добу, що підвищує ризик артеріальної гіпертензії, інфаркту та інсульту.

Солоного удвічі менше — серцю і судинам легше!

 

 

                     Підготувала

                                                                                Завідувач Нетішинського відділення

   ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України»

                                     Наталія КРАВЧУК