Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Інформаційне повідомлення по податковому боргу

22 бер 2024

Станом на 01.03.2024 року сума податкового боргу, без врахування відокремленого обліку банкрутів, до бюджету Нетішинської МТГ складає 9773,7 тис. грн, з них юридичні особи мають борг 7 123,4 тис. грн, фізичні особи - 2 650,3 тис. гривень.

Із загальної суми заборгованості 8 092,9 тис. грн – це несплачені майнові податки. При цьому самі суми боргу у кожного платника окремо, як правило, незначні.

Нагадуємо, якщо податковий борг до 3060 грн (тобто 180 неоподаткованих мінімумів доходів громадян), то податкова вимога боржнику не надсилається (не вручається), а заходи спрямовані на погашення (стягнення) податкового боргу не застосовуються. Право податкової застави щодо таких сум також не застосовується. При цьому, на суму узгодженого грошового зобов’язання, несплачену у встановлений Податковим кодексом України строк, нараховуються пеня та штрафні санкції.

Тобто, платники із сумами боргу до 3060 гривень, які не отримали податкової вимоги, можуть навіть і не звернути увагу на його наявність та накопичувати борг за рахунок штрафних санкцій, які застосовуються за несвоєчасну сплату податків.

Дізнатися про наявність заборгованості Ви можете особисто звернувшись до органів ДПС за місцем реєстрації або скористатися сервісом «Електронний кабінет платника податків», «Розрахунки з бюджетом».

Якщо наявність податкового боргу підтвердилась, необхідно здійснити наступні кроки:

  • з’ясувати причину виникнення податкового боргу шляхом самостійного аналізу або шляхом звірки розрахунків у Центрі обслуговування;
  • самостійно сплатити податковий борг;
  • у разі незгоди із сумою донарахованого контролюючим органом грошового зобов’язання, оскаржити таке рішення в адміністративному або судовому порядку.

Звертаємо увагу, що недонадходження податків до місцевих бюджетів, накопичення боргу впливає як на стабільність фінансової спроможності громад, на подальше фінансування їх програм соціально-економічного розвитку, так і  на імідж самого платника.

Тож, шановні платники податків, щоб уникнути негативних наслідків, виконуйте податковий обов’язок та сплачуйте податки вчасно і в повному обсязі!

 

 

Фінансове управління виконавчого комітету міської ради