Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

СІМЕЙНИЙ ПАТРОНАТ ДЛЯ ДИТИНИ – ШАНС ВРЯТУВАТИ РОДИНУ

22 кві 2024


В Україні поширюється нова форма сімейного виховання – патронат над дитиною, яка передбачає надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. В Європі робота патронатними вихователями – це поширена і почесна практика. Кандидати в патронатні вихователі проходять спеціальну підготовку – навчальний курс, який дозволяє опанувати всі нюанси роботи з дітьми, які через складні життєві обставини не можуть бути з рідними батьками.
Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:
повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя; 
належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.
Влаштування та термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя
До сім’ї патронатного вихователя можуть бути одночасно влаштовані тільки діти, які виховувалися в одній сім’ї або є рідними братами та сестрами, в тому числі братами та сестрами вже попередньо влаштованих до сім’ї патронатного вихователя дітей.
Загальна кількість дітей, влаштованих до сім’ї патронатного вихователя, визначається наявністю умов для проживання, догляду, виховання та реабілітації кожної такої дитини, зазначених у договорі про умови запровадження патронату.
Термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя встановлюється органом опіки та піклування і не може перевищувати трьох місяців. При наявності обставин, що обґрунтовують необхідність і доцільність перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя більш зазначеного терміну, орган опіки та піклування може його продовжити. Загальний термін перебування дитини в сім'ї патронатного вихователя не може перевищувати шість місяців.
Обов'язки патронатного вихователя
Обов’язки, права та відповідальність патронатного вихователя під час перебування дитини у його сім’ї визначаються договором про патронат, типова форма якого затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 р. № 893. 
Патронатний вихователь зобов'язаний:
- забезпечити дитину житлом, одягом, харчуванням тощо;
- створити дитині умови для навчання, фізичного та духовного розвитку;
- співпрацювати з батьками, іншими законними представниками дитини для подолання складних життєвих обставин в межах та у спосіб, визначений органом опіки та піклування;
- забезпечити надання або доступ до послуг, передбачених договором про патронат над дитиною;
- сприяти контактам дитини з батьками, іншими законними представниками, родичами, крім випадків, коли батьки позбавлені батьківських прав або в судовому порядку обмежені в праві спілкування з дитиною та ін.

Оплата послуг по здійсненню патронату над дитиною
-    Призначення і виплата соціальної допомоги, грошового забезпечення та сплата єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за патронатного вихователя виконується управлінням соціального захисту населення за місцем проживання патронатного вихователя відповідно до «Порядку оплати послуг патронатного вихователя і виплати соціальної допомоги на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя».
-    Соціальна допомога та грошове забезпечення призначаються і виплачуються з дня влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя до дня її вибуття з такої сім’ї включно та поновлюються у разі наступного влаштування дитини в сім’ю патронатного вихователя. 
-    Соціальна допомога на утримання дитини в сім'ї патронатного вихователя, яка виплачується на кожну дитину, влаштовану в патронатну сім'ю, в розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. 
-    Оплата послуг патронату над дитиною (грошове забезпечення), яка проводиться в розмірі п'яти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.
-    Якщо в сім'ї патронатного вихователя є дитина віком до одного року, дитина з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина й одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш ніж на 50 відсотків.
Для додаткових консультацій звертайтесь до служби у справах дітей Нетішинської міської ради каб. № 309, №310, тел.(03842) 9-12-17, 9-02-86,              098-703-59-15                                                                                                 
Служба у справах дітей