Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

НЕТІШИНСЬКА ГРОМАДА ПРОТИ НОВИХ ПІЩАНИХ КАР’ЄРІВ

25 бер 2024

У неділю, 24 березня в приміщенні міського Будинку культури відбудуться збори мешканців садибної забудови міста. Причиною зібрання стало проведення Державною службою геології та надр України 3-ох електронних торгів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами (видобуток піску) на землях Нетішинської МТГ.

Торги відбулися: 4 січня (30,52 га – землі запасу міської ради і частково не витребувані паї нетішинців); 8 лютого (23, 74 га - земельна ділянка частково накладається на земельну ділянку сільськогосподарського призначення, яка перебуває в постійному користуванні виконавчого комітету міської ради); 20 березня (23,74 га – землі запасу міської ради). Всі 3 земельні ділянки розташовані неподалік садибної забудови міста (2 з них - над Горинню).

Про проведення торгів нічого не було відомо. Місцева влада разом з нетішинцями дізналася про це з Інтернет-повідомлень та соціальних мереж. Тому ж, звичайно, така ситуація викликала неабияку негативну реакцію. На зборах було «гаряче». Містяни жваво, активно та дискусійно висловлювали своє невдоволення з приводу проведення торгів, про нехтування владою думки громади, про шкоду навколишньому природному середовищу, про знищення доріг, пасовищ, обміління Горині та криниць…

На зборах був присутній міський голова Олександр Супрунюк, представники адміністрації ВП ХАЕС та міської військової адміністрації.

Виступаючи перед присутніми, Олександр Супрунюк зауважив: «Міська військова адміністрація, відколи була створена, на себе одноосібно забрала повноваження щодо вирішення земельних питань. Тому намагання перекласти на міську раду відповідальність є неправомірним».

Щодо торгів нетішинськими землями, то як наголосив міський голова, ніякої інформації з цього приводу не надходило, окрім листа на його ім’я за підписом Григорія Олендри, начальника Нетішинської МВА, в якому було зазначено: «…прошу забезпечити опрацювання надання чи відмову у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для встановлення сервітуту відповідно до вимог чинного законодавства для подальшого прийняття відповідного наказу». Йдеться про земельну ділянку 30,52 га – перші торги.

«Ми підтримуємо громаду в її ініціативі і будемо робити все можливо в рамках своїх повноважень для її захисту», - зазначив Олександр Супрунюк.

Результатом проведення зібрання мешканцями садибної забудови міста стало колективне звернення до органів влади різних рівнів. Адресували його Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, депутату Верховної Ради України Олені Копанчук, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Нетішинському міському голові Олександру Супрунюку, депутату Хмельницької обласної ради Івану Гладуняку, начальнику Нетішинської міської військової адміністрації Григорію Олендрі.

«Ми, мешканці садибної забудови міста Нетішина Шепетівського району Хмельницької області, обурені та вимагаємо владу різних рівнів негайно втрутитись в ситуацію щодо надання Державною службою геології та надр України спеціальних дозволів на користування надрами на землях Нетішинської міської територіальної громади. Вид корисних копалин - пісок. У результаті проведення 3-ох торгів (4 січня, 8 лютого та 20 березня 2024 року), його переможцем ТОВ «Пісок-Ресурс» викуплено 3 ділянки (30,52 га, 23,74 га, 26,53 га) загальної площею 80, 79 га. При цьому, ці земельні ділянки розташовані неподалік житлової забудови Нетішина.

Чому від нас все так старанно приховувалось доти, доки не було оприлюднено офіційно інформацію про результати торгів? І ось нещодавно ТОВ «Пісок-Ресурс» звернулось до Нетішинської міської військової адміністрації щодо надання дозволу на виготовлення проекту землеустрою для встановлення сервітуту на першу земельну ділянку - площею 30,52 га. Але кому цікаво, що частина цієї земельної ділянки щодо якої планується розроблення проекту землеустрою ( а це більше 7 га), потрапляє на не витребувані паї членів нашої територіальної громади – мешканців садибної забудови Нетішина? Чи в них вже забрано таке право?

А яке право має міська військова адміністрація розпоряджатися одноосібно нашими землями. Вона була призначена, а не обрана. «Війна все спише» - це не про нашу ситуацію.

Хочемо запитати нашу владу: «Ви нас спитали?» Чи вважаєте, що гасло «Влада – це народ» все «кануло в лету». Чому її подальша доля вирішується «на верху» у владних кабінетах, а не громадою чи її представниками, яка нею активно користується і нині? Громадою, чиї батьки, діди та прадіди працювали на нашій землі зранку і досмерканку.

Сьогодні на цих земельних ділянках ми випасаємо домашню худобу - переважна більшість з нас тільки й виживає за рахунок продажу молочної продукції, вони слугують також пасовищем для стада великої рогатої худоби СФГ «Нове життя». Через них проїздить сільськогосподарська техніка до наших пайових земельних ділянок, які обробляються.

А хтось подумав про екологію? Ми неабияк стурбовані різким зниженням рівня ґрунтових вод, пересиханням криниць на наших обійстях, болота та річки Горинь. Не вистачає питної води. А як буде далі? Ми знаємо, що ще гірше.

Ми не складемо руки і не будемо спокійно спостерігати за тим, як будуть розвиватись події довкола видобутку піску на вищезгаданих земельних ділянках. З 2017-го року ми вели колективну боротьбу проти розширення піщаного кар’єру «Стариця-2», який розташований теж неподалік житлової забудови Нетішина. Позаду неодноразові зібрання громади, пікетування роботи кар’єру, виступи на сесії міської ради, депутатські звернення, десятки колективних та індивідуальних листів та звернень до різних гілок влади та правоохоронних органів. Результат: порушення кримінальної справи проти підприємства, яке займалося видобутком піску на кар’єрі і судовий процес… Сьогодні видобуток піску на «Стариці-2» призупинено.

Керуючись статтею 1 Закону України «Про звернення громадян», громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, медіа, посадових осіб відповідно до їхніх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їхньої статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.

Положеннями статті 13 Конституції України визначено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Стаття 80 Земельного кодексу України визнає суб’єктами права власності на землю - територіальні громади, які реалізують це право безпосередньо або через органи місцевого самоврядування, - на землі комунальної власності.

Статтею 83 Земельного кодексу України передбачено, що землі, які належать на праві власності територіальним громадам є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають:

1. Усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності;

2. Земельні ділянки, на яких розташовані будівлі, споруди, інші об’єкти нерухомого майна комунальної власності незалежно від місця їх розташування;

3. Землі та земельні ділянки за межами населених пунктів, що передані або перейшли у комунальну власність із земель державної власності відповідно до закону.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про звернення громадян» звернення розглядаються і вирішуються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, а ті, які не потребують додаткового вивчення, - невідкладно, але не пізніше п'ятнадцяти днів від дня їх отримання.

25 березня відбулися загальні збори мешканців садибної забудови Нетішина. На них одноголосно було проголосовано за наступні вимоги:

1. Скасувати спецдозволи ТОВ «Пісок-Ресурс» на користування надрами на території Нетішинської МТГ.

2. Зареєструвати за нетішинською громадою земельні ділянки, на які видані ці спеціальні дозволи

3. Не допускати в подальшому діяльності будь яких підприємств, що здійснюють видобування корисних копалин на території Нетішинської МТГ».

Відділ з організаційних питань