Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Звіт старости

08 лют 2024

Старокривинського старостинського округу

Ясенчук Світлани Юріївни

за 2023 рік

 

Відповідно до ч. 6 ст. 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним сільській, селищній, міській раді та підконтрольним сільському, селищному, міському голові. Староста не рідше 1 разу на рік, протягом першого кварталу року, наступного за звітним, а на вимогу не менш як 2/3 депутатів - у визначений сільською, селищною, міською радою термін, звітує про свою роботу перед такою радою, жителями старостинського округу. Заслуховування звіту старости перед жителями старостинського округу відбувається на відкритій зустрічі, у спосіб, що дає можливість жителям старостинського округу поставити запитання, висловити зауваження та внести пропозиції. Інформація про відповідну зустріч, а також письмовий звіт старости оприлюднюються на офіційному веб-сайті сільської, селищної, міської ради та розміщуються у приміщенні ради не пізніше ніж за 7 календарних днів до дня проведення відповідної зустрічі. Порядок звітування старости визначається Положенням про старосту.

Сьогодні наша реальність – страшна болюча і важка. Але ми не впали духом, не перетворились на тих, кому потрібні тільки співчуття та жалість, а навпаки – продовжуємо працювати, виконувати свої завдання, планувати діяльність та жити в умовах воєнного стану.

Інформую, що Старокривинський старостинський округ, який утворено 01.12.2020 року з центром у селі Старий Кривин. До його складу входять села Старий Кривин та Новий Кривин Шепетівського району Хмельницької області.

Робота старостинського округу проводиться відкрито, в інтересах громади. В межах повноважень та фінансової можливості забезпечується вирішення питань жителів, пошук методів і підходів до розв'язання назрілих, гострих, життєвих питань.

У межах своєї компетенції надаю громадянам відповідні консультації та рекомендації як в робочий, так і в позаробочий час, залежно від терміновості ситуацій.

Обов’язок старост – представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг на місцях.

Коли ми говоримо про роботу і повноваження старости, то базові повноваження старости прописані у статті 54-1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Потрібно зауважити, що у зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану змін не зазнали, вони не зазнали змін

Для відкритого спілкування мешканців сіл створено групу у застосунку «Вайбер» та  існує група в соціальній мережі «Фейсбук». Такі необхідні інструменти сьогодні є дуже популярними, це додаткова можливість для мешканців округу висловлювати свої погляди на події, які відбуваються в нашій громаді.

Санітарний стан та благоустрій територій – це візитівка кожного старостинського округу. Попри війну, жителі  села беруть  активну участь у соціально-економічному та культурному житті села. Проводиться впорядкування домашніх господарств жителів села, приватних магазинів, установ та підприємств, прилеглих до них територій, узбічь під’їзних доріг, пам’ятних місць.

Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу в підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Протягом минулого року всі такі заяви були розглянуті відповідними адресатами у встановлені законодавством терміни.

У звітному періоді мною проводився моніторинг стану дотримання прав і законних інтересів мешканців округу в сфері соціального захисту, культури, освіти, фізичної культури та спорту, житлово-комунального господарства, реалізації ними права на працю та медичну допомогу. Здійснювався контроль за надходженням податків до міського бюджету, проводилась робота з виявлення боржників та погашення заборгованості зі сплати земельного податку.

У Старокривинському старостинському окрузі я забезпечую організацію діловодства, відповідно до затвердженої номенклатури справ. За звітний період підготовлено та направлено 142 документи (вихідна документація, в т. ч. листування з різними організаціями, відповіді на запити різних установ, інформації тощо). Вхідна документація налічує 83 документи.

У Старокривинському старостинському окрузі станом на 01.01.2024 року зареєстровано 1407 осіб (село Новий Кривин – 14, село Старий Кривин 1393), нараховується 1005 дворогосподарств (29 – Новий Кривин, 953 –  Старий Кривин). У порівнянні з попередніми роками, спостерігається збільшення кількості населення округу. Так, станом на 01.01.2021 року – 1381 особа, станом на 01.01.2022 року – 1423 особи), станом на 01.01.2023 року – 1434 особи. Однак, в порівнянні з минулим роком, офіційно зареєстроване населення зменшилось за рахунок того, що власники житлових будинків змогли зняти з реєстрації місця проживання осіб за своїми заявами, через спрощення такої процедури на законодавчому рівні.

У приміщені адміністративної будівлі Старокривинського старостинського округу забезпечено робочі місця для адміністраторів ЦНАПу, спеціалістам Нетішинського ТЦСО (надання соціальних послуг) та спеціалісту ГУ ПФУ в Хмельницькій області. Графік прийому громадян завчасно доводиться до відома мешканців округу.

Починаючи з 01.01.2021 року, в Нетішинській міській територіальній громаді послуги соціального характеру населенню, зареєстрованому на території старостинського округу, надаються завдяки програмному комплексу „Інтегрована інформаційна система „Соціальна громада”. Відтак, у 2023 році прийнято та сформовано до передачі для надання різних видів соціальних допомог, пільг та субсидій 107 заяв (пільги – 12, субсидії 60, допомоги – 35), що на 12 заяв більше, ніж у минулому році.

За звітний період на території Старокривинського старостинського округу вчинено 10 нотаріальних дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування, згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат» - посвідчено 10 довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених, посвідчено 10 заповітів, про що скеровано відповідно 10 заяв до Хмельницької філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій та відповідно отримано 10 витягів про успішну їхню реєстрацію.

Минулого року продовжувалась робота, розпочата ще у 2021 році, з перезакладення документів погосподарського обліку (на 2021–2025 роки), як виду первинного обліку, що передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території громади сільському населеному пункту і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень. Цей обсяг роботи включає в себе щоденний запис інформації про усіх зареєстрованих у житлових приміщеннях мешканців, поновлення та відображення достовірної інформації про площу будинків, рік їхньої побудови, площу земельних ділянок, що надана в територіальної громади актуальною інформацією, що дозволяє мешканцям старостату оперативно отримувати витяги про реєстрацію свого місця проживання та дозволяє отримати ряд інших послуг. У 2023 році видано 195 витягів з такого реєстру на запити осіб або їхніх законних представників, що на 88 витягів більше, ніж у 2022 році. До слова, цей витяг особа може отримати самостійно, скориставшись застосунком «ДІЯ».

Одним з повноважень старости є здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян згідно з чинним законодавством. Зміна реєстрації місця проживання - одна з найпопулярніших та, водночас, найскладніших в отриманні державних послуг. Так, мною надано 55 послуг з реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян на території сіл, що дозволило отримати надходження до бюджету від сплати адміністративного збору в сумі 2 369,64 грн.

У 2023 році, згідно з відомостями про зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб, в окрузі знято – 78 осіб (в т. ч. 45 – по смерті), що на 30 більше ніж у 2022 році,  також зареєстровано місце проживання 46 осіб.

Як член виконавчого комітету Нетішинської міської ради, де представляю інтереси  жителів свого старостинського округу, за звітний період брала участь у засіданнях  виконавчого комітету, у засіданнях адміністративної комісії при виконавчому комітеті Нетішинської міської ради.

Спільно з КП НМР «ЖКО» продовжено роботу з вивезення твердих побутових відходів від помешкань жителів с. Старий Кривин, приватних підприємців, установ та організацій. Налагоджено алгоритм, де прийняті старостою заявки для оформлення договорів передаються разом з додатками для подальшого формування договору спеціалістами КП НМР «ЖКО».

КП НМР «Благоустрій», прийнявши на баланс дороги наших сіл, підтримує їх в належному стані, проводить ремонтні роботи (бетонування, підсипка щебенем, грейдерування, прогортання від снігу та посипання соляно-піщаною сумішшю взимку). На балансі комунального закладу також перебуває 5 громадських криниць, за якими здійснюється постійний догляд, хлорування та ремонтні роботи. Мережі вуличного освітлення теж перебувають на балансі КП НМР «Благоустрій» та обслуговується його працівниками.

Населенню донесено інформацію про існування оперативно-диспетчерської служби, де кожен може залишити заявку про те, де необхідно провести заміну ламп вуличного освітлення чи здійснити відлов безпритульних собак або подати іншу заявку відповідно ситуації.

За результатами направлених мною службових записок на адресу міського голови та секретаря міської ради, КП НМР «Благоустрій» видалялись аварійно-небезпечні, сухі дерева на території округу та проведено санітарну чистку самосійних дерев на місцевому цвинтарі.

Як представник округу, брала участь у засіданнях робочої групи з розроблення Стратегії розвитку Нетішинської громади до 2027 року,.

Найважливішим у своїй роботі вважаю взаєморозуміння, співпрацю та довіру мешканців старостату, керівництва громади, комунальних служб у спільному вирішенні проблем та досягнення гармонії і порозуміння в такий важкий для держави час

Особлива вдячність нашим працівникам благоустрою, які роблять наші села чистими, красивими, охайними та зручними. Тож давайте поважати їхню працю та долучатися до добрих справ для покращення життя в наших селах.

  Допомога Збройним Силам України - чи не найголовніше у 2023 році. Мешканці громади в минулому році продовжували підтримувати наших захисників: виготовляли основи та плели маскувальні сітки і «кікімори», виготовляли окопні свічки та компактні буржуйки для них, готували страви, збирали овочі. Не байдужі жителі старостату організовували доставку передач та посилок захисникам в зону бойових дій і в прифронтові шпиталі.

Воює не тільки зброя – воює український дух, який неможливо здолати! Тому найважливіше завдання на 2024 рік - продовжувати працювати на ПЕРЕМОГУ!