Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

З 13 до 17 травня — Європейський тиждень громадського здоров’я

14 тра 2024

В Україні цей захід відзначають уже вшосте. Ця акція має на меті привернути увагу до здоров’я та добробуту громадян, а також сприяти співпраці профільних спільнот у Європі.

Громадське здоров’я — термін, що виходить поза рамки медичної сфери. Це поняття не лише про тривалість життя, а й  про його якість навіть у найстаршому віці. Зокрема, подовження активності, збереження світлого розуму і любові до життя, психічний та соціальний добробут кожної людини, не залежно від віку, статі та місця проживання.  

Власне й громадське здоров’я — це сукупність виборів та дій. Це – формування (і реформування) системи охорони здоров’я, співпраця урядових, неурядових організацій, бізнесу і громадянського суспільства та піклування: держави — про громадян, громадян — одне про одного та про державу і кожного з нас — про власне здоров’я.

Кожен громадянин має право на охорону здоров’я згідно з Конституцією. Це право включає, зокрема:

- медичну допомогу та догляд;

- безпечне довкілля;

- захист від наслідків природних та антропогенних катастроф;

- санітарно-епідемічне благополуччя;

- безпечні й здорові умови праці, навчання, побуту та відпочинку.

Водночас, усі ми відповідаємо за своє здоровʼя і простими діями та рішеннями можемо впливати на його збереження. Що може кожен:

- дотримуватися здорового способу життя;

- робити всі щеплення за графіком, зокрема й в дорослому віці;

- самоізолюватися в разі інфекційної хвороби;

- використовувати бар’єрну контрацепцію;

- ходити на профілактичні огляди до лікаря щороку, навіть якщо нічого не болить;

- щороку робити тести на ВІЛ і гепатит С, щоб вчасно почати лікування і не заражати інших;

- пройти курси домедичної допомоги, щоб за потреби допомогти іншим;

- ділитися з іншими правдивою інформацією про здоров’я та користуватися лише офіційними джерелами інформації.

Система громадського здоров'я в Україні має на меті зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя населення.

З 1 жовтня 2023 року введено в дію Закон України "Про систему громадського здоров'я". Цей документ розроблений з метою врегулювання механізмів створення ефективної системи громадського здоров’я в Україні, що сприятиме зміцненню здоров’я населення, запобіганню хворобам та збільшенню тривалості життя. Введення в дію Закону "Про систему громадського здоров’я" є одним із чинників повноцінного функціонування системи громадського здоров’я України. Він дозволить оновити систему охорони здоров’я, зробити її сучасною та інтегрованою в європейську мережу, а також створити комплексну систему громадського здоров’я.

Реалізація цього документа ще більше інтегрує Україну в європейський простір, його виконання допоможе збільшити тривалість активного життя й наблизити цей показник до європейського.

Більше інформації про те, як можна зміцнити здоров’я населення, запобігти хворобам, поліпшити якість та продовжити тривалість життя можна знайти на офіційних ресурсах ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” -  https://km.cdc.gov.ua/,

https://www.facebook.com/khmelocdcpmoz,

https://t.me/KHMOCDCPMOZ.

 

 

За інформацією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю

та профілактики хвороб МОЗ України”