Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Вплив пестицидів на організм людини

18 бер 2024

Прийшла холодна воєнна весна 2024 року. Наші невтомні аграрії вже розпочинають свої роботи у полях. Слід зауважити, що посівна, подальше вирощування зернових та інших сільськогосподарських культур не пройдуть без застосування пестицидів і агрохімікатів. Правильне застосування даних засобів призводить до підвищення врожайності. Але слід пам’ятати також про другу сторону «медалі»: можливий шкідливий вплив на здоров’я і навіть життя людей, які будуть залучені на даних роботах.

Отже, слід пам’ятати, що пестициди – це отруйні речовини, що використовуються для знищення шкідників та збудників хвороб рослин, а також різних паразитів, бур’янів, шкідників зерна та зернопродуктів, деревини, виробів з бавовни, вовни, шкіри, ектопаразитів домашніх тварин, переносників небезпечних захворювань людини та тварин.

Пестициди застосовують у різних галузях діяльності людини: у промисловості – для захисту різних матеріалів від пошкоджень мікроорганізмами та комахами; у тваринництві – для захисту худоби; у санітарії – для боротьби з переносниками небезпечних хвороб, таких як малярія, тиф, туляремія та інше; в агрономії – для захисту сільськогосподарських культур.

В організм людини пестициди можуть надходити:

  • при безпосередній роботі (у період зберігання та застосування);
  • з їжею, яка містить залишки пестицидів;
  • з водою із забруднених водойм;
  • із забрудненим повітрям.

Проникнувши в організм, пестициди швидко розподіляються в ньому, вибірково накопичуючись в окремих органах тіла, жировій тканині. У великих кількостях пестициди накопичуються у печінці, нирках, легенях, серці. Більшість із них, у невеликих кількостях, проникають у мозок. У місцях накопичення пестициди піддаються метаболізму, що призводить до активації чи дезактивації діючої речовини. Токсичні речовини та їх метаболіти можуть виділятися всіма органами, які мають зовнішньо секреторну функцію. Одні з них виводяться з організму за кілька годин, інші за кілька діб. Дуже стійкі речовини можуть циркулювати в організмі місяцями. Важкорозчинні у воді речовини виділяються переважно через печінку з жовчю в кишечник; леткі речовини – через легені з повітрям, що видихається.

Пестициди можуть викликати гострі та хронічні отруєння, вражаючи органи та системи, порушуючи процес обміну речовин, посилюючи перебіг наявних раніше захворювань. Отруєння пестицидами можуть бути професійними та побутовими. Професійні отруєння відзначали серед осіб, які готують робочі склади пестицидів або обробляють сади, поля, що протруюють насіння. Отруєння відбувалися при випадковому розбризкуванні пестицидів під час ремонту апаратури, пиття води, прийомі їжі та куріння під час роботи з ними.

Відзначено випадки інтоксикації при догляді за рослинами (прополювання, обрізування тощо) незабаром після застосування пестицидів. У більшості випадків причиною професійних отруєнь є проведення робіт без застосування необхідних індивідуальних засобів захисту.

З метою профілактики професійних отруєнь слід суворо виконувати правила роботи, зберігання та транспортування пестицидів, правильно використовувати підібрані індивідуальні засоби захисту, дотримуватись встановлених термінів виходу на оброблені поля.

Отруєння осіб, які мають безпосереднього відношення до роботи з пестицидами, відносять до побутових. Значна частина їх пов’язана з недбалим зберіганням препаратів. Дуже небезпечно використовувати тару з-під пестицидів як ємність для харчових продуктів. Непоодинокі випадки отруєння при невмілому застосуванні пестицидів для боротьби з комахами та гризунами.

Для запобігання отруєнням та забезпечення безпеки під час використання пестицидів необхідно:

  • застосовувати лише препарати, дозволені для використання на території України у поточному році;
  • всі роботи з застосуванням пестицидів і агрохімікатів проводити з застосуванням індивідуальних засобів захисту, в першу чергу рукавиць та окулярів;
  • суворо дотримуватися всіх регламентів застосування препаратів, і насамперед норми витрати, терміни обробок, терміни очікування;
  • дотримуватися термінів виходу на оброблені ділянки для ручних та механізованих робіт;
  • регулярно здійснювати контроль за вмістом залишкових кількостей пестицидів у продуктах харчування, воді, повітрі та ґрунті;
  • суворо дотримуватись санітарних правил і норм, що включають гігієнічні вимоги до зберігання, застосування та транспортування пестицидів та агрохімікатів.

Бережіть себе, не нехтуйте безпекою при застосуванні пестицидів і агрохімікатів.

 

Підготувала:

Лікар із загальної гігієни

Шепетівського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби в

Хмельницькій області                                                                                                Ольга КОЗИРА