Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ

12 гру 2023

ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ

 

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Перевага сімейного патронату в тому, що він спрямований на захист дітей, які ще статусу дитини, позбавленої батьківського піклування, не мають. Тобто тут працюють на випередження, щоб дитина такий статус і не отримала ніколи. Ще одна перевага у тому, що він мобільний: протягом доби можна влаштувати дитину в сім’ю.

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у патронатну сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я.

Патронатним вихователем може бути: громадянин України, який має позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї.

Держава фінансово підтримує такі сім’ї та виплачує відповідні допомоги. Розмір грошового забезпечення патронатних вихователів – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць.

 Розмір державної соціальної допомоги на дитину – 2,5 прожиткових мінімумів, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів.

              Одночасно під патронат в одну сім’ю можуть бути влаштовані діти (незалежно від їх кількості), які є братами - сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3-х місяців.                 

В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців.

Діти, які  можуть бути влаштовані під патронат:

діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, що негативно впливають чи можуть вплинути на їх життя, здоров’я та розвиток, в тому числі:

діти, які залишилися без батьківського піклування, в тому числі ті, які перебувають у закладі охорони здоров’я, тимчасово влаштовані в сім’ю громадян, центр соціально-психологічної реабілітації дітей або до закладу інституційного догляду та виховання дітей;

діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;

малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

Щоб стати кандидатом та створити патронатну сім’ю, потрібно:

подати до служби у справах дітей такі документи:

 -  заяву про намір стати патронатним вихователем;

 - заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;

- висновки про стан здоров'я кандидата у патронатні вихователі, добровільного помічника та членів сім'ї, які фактично проживають разом з ним;

 - довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;

- копії паспортів кандидатів у патронатні вихователі та добровільного помічника;

- копію свідоцтва про шлюб або інший документ, що підтверджує родинні стосунки або сімейні відносини кандидата у патронатні вихователі та добровільного помічника;

- копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату, за направленням служби у справах дітей проходить обов’язкове навчання.

Орган опіки та піклування протягом місяця у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.

Дізнайтеся детальну інформацію в службі у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради: вул. Шевченка, 1,  каб. 310, тел. (038-42)9-12-17, м.т. 0987035915.