Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У НЕТІШИНІ ЗАМАЙОРІВ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИЙ ПРАПОР ЗСУ

01 тра 2023

Сьогодні, 29 квітня, на площі перед адмінбудівлею виконкому урочисто піднято Військово-Морський прапор Збройних сил України.

Цього дня 105 років тому (1918 р.) вперше на кораблях Чорноморського флоту та Севастопольській фортеці було піднято прапори України. Його виготовив у 1918 році старший лейтенант Військово-морського флоту УНР Святослав Шрамченко.

Дата 29 квітня стала днем народження Українського військового флоту.

…29 квітня 1918 року у Севастополі переважна більшість кораблів Чорноморського флоту підняла український прапор.

Ще 27 січня 1918 року Центральною Радою був прийнятий тимчасовий закон про флот УНР, яким російський Чорноморський флот (як військовий, так і транспортний) оголошувався флотом УНР. Однак на той час чорноморське узбережжя було захоплене більшовиками. Після підписання Берестейської угоди, розпочалося визволення України її військами у союзі з військами Німеччини та Австро-Угорщини. Поразки червоних військ в Україні у березні-квітні значно послабили більшовицьку владу на Кримському півострові. 22 квітня до Криму з боями прорвалася група полковника Армії УНР Петра Болбочана. Згодом до Севастополя прибула делегація УНР. Після довгих переговорів контр-адмірал Михайло Саблін офіційно оголосив Чорноморський флот флотом УНР та наказав урочисто підняти українські прапори. Відтак 29 квітня 1918 року до шостої години вечора в Севастополі на лінкорах, крейсерах, деяких есмінцях були спущені червоні прапори та підняті українські.

Дата 29 квітня стала днем зародження Українського військового флоту. А16 липня 1918 року гетьман Павло Скоропадський затвердив військовий прапор Української Держави.

Відділ з організаційних питань