Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У НЕТІШИНІ ВІДКРИТО ВІДДІЛЕННЯ ОБЛАСНОГО СЕРЦЕВО-СУДИННОГО ЦЕНТРУ

19 вер 2023

У НЕТІШИНІ ВІДКРИТО ВІДДІЛЕННЯ ОБЛАСНОГО СЕРЦЕВО-СУДИННОГО ЦЕНТРУ

????????Сьогодні перегорнуто ще одну сторінку історії нашого міста - на базі КНП НМР «СМСЧ м. Нетішин» відкрито відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №3 комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» Хмельницької обласної ради.

Завершилась клопітка 8-річна робота. Реалізовано задум Андрія Кланца, директора КНП ХОР «ХОССЦ» та міського голови Нетішина Олександра Супрунюка, завдяки спільним зусиллям і підтримці Нетішинської міської ради, Хмельницької обласної ради та Хмельницької обласної військової адміністрації.

????На відкриття до відділення завітало багато гостей. Серед них - в.о. голови Хмельницької ОВА Сергій Тюрін, голова Хмельницької обласної ради Віолета Лабазюк, міський голова Олександр Супрунюк, народний депутат України Микола Стефанчук, представники профільного Департаменту ОВА, депутат обласної ради Іван Гладуняк, голова Шепетівської РВА Олексій Глушаков, генеральний директор ВП ХАЕС, депутат обласної ради Андрій Козюра.

????У відділенні надаватиметься невідкладна кардіохірургічна допомога, діагностика, консультації, проводитиметься рання реабілітація. Операції робитимуться планові. Окрім лікарів, які працюватимуть на постійній основі, здійснюватиме виїзний прийом хворих Андрій Кланца та його колеги-кардіохірурги з обласного серцево-судинного центру.

????«Серцем» відділення є катетеризаційна лабораторія з новітнім сучасним обладнанням, де проходитимуть обстеження пацієнти та робитимуться операції. У свій час рішенням Хмельницької обласної ради було виділено 9 мільйонів гривень на придбання мобільної рентгенодіагностичної системи (ангіографа) з блоком безперебійного живлення. Таку ж суму на умовах співфінансування виділила й Нетішинська міська рада.

????Стаціонарне лікування у відділенні розраховане на 15 ліжок. За медичною допомогою до нетішинського відділення інвазивної кардіології та інтервенційної радіології звертатимуться мешканці північних районів області.Все обладнання, яке використовуватиметься для проведення процедур, для пацієнтів буде безкоштовним. Для держави ж один пацієнт коштує 20-30 тис. грн.

????Хмельниччина - єдина область в Україні, яка з відкриттям відділення серцево-судинного центру в Нетішині досягла 70 кілометрової доступності до центру надання невідкладної кардіологічної допомоги (ще одне відділення центру більше 3-ох років успішно працює в Кам’янець-Подільському).

????Хмельницька область за швидкістю надання допомоги хворим з серцево-судинними захворюваннями посідає одне з трьох перших місць в Україні. Як зауважив Андрій Кланца, лік для прийняття рішення про надання невідкладної допомоги з інфарктом міокарда для пацієнта йде на хвилини, інколи – секунди. У приймальному відділенні прямо з коліс каталки швидкої допомоги здійснюватиметься опитування хворого, а потім відразу ж транспортування до катетеризаційної лабораторії - це зразок світового алгоритму дій.

????Ідея відкриття відділення обласного серцево-судинного центру зародилась більше 8 років тому в приватній розмові Андрія Кланца та Олександра Супрунюка. Протягом довгого часу вони обґрунтовували на різних рівнях доцільність та ефективність відкриття такого відділення саме в Нетішині. Необхідні рішення приймались на рівні міської та обласної рад, в тому числі про виділення спільних коштів на реалізацію цього проекту. Свої корективи внесли спочатку ковідні обмеження, а згодом повномасштабна війна…

????«Ми маємо велику надію, що реалізований проект дасть максимальний ефект, а це сотні врятованих життів не тільки від смерті, а й від інвалідності. Завдяки Програмі медичних гарантій робитиметься це безкоштовно, завдяки обласній раді і обласній адміністрації -це буде, сподіваємось, підтримано. І будемо намагатися по-європейськи надавати тут допомогу», - сказав, виступаючи перед присутніми Андрій Кланца.

????Дякували всім причетним, хто долучився до реалізації проекту, Сергій Тюрін та Віолета Лабазюк, адже це значна подія не тільки для мешканців Нетішинської МТГ, а й всієї області. Працівникам, які брали активну участь у підготовці до відкриття відділення, вони вручили подяки та подарунки.

????Велику кількість всіляких медичних матеріалів і засобів передала відділенню ГО "Всеукраїнське об’єднання "Центр розвитку людини». Почесну місію виконав народний депутат України, співзасновник громадської організації Микола Стефанчук.

????«Якщо ми врятуємо хоча б одне життя – наша спільна підготовча праця і вкладені в обладнання кошти не будуть даремними. А я впевнений, що буде врятовано не одне життя,"- зазначив Олександр Супрунюк та подякував Андрію Кланцу за працю і реалізацію проекту, депутатам обласної ради - за підтримку, особливо Івану Гладуняку, який активно відстоював позиції Нетішина на різних рівнях.

????Вже сьогодні є бажаючі пройти обстеження у відділенні інвазивної кардіології та інтервенційної радіології №3. Як зауважив Андрій Кланца, детальний маршрут пацієнта буде обговорений на зборах трудового колективу відділення і наступного тижня розпочнуться трудові будні.

Відділ з організаційних питань