Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Представники громади взяли участь у муніципальному форумі АМУ

06 гру 2023

4-5 грудня 2023 року в місті Києві відбувся  XVII Український муніципальний форум Асоціації міст України. Участь у ньому взяли представники майже 400 громад, органів державної влади, міжнародних інституцій, європейських муніципалітетів, дипломатичних представництв, ЗМІ.

До складу делегації Хмельницького регіонального відділення АМУ увійшли 15 представників муніципалітетів області: Хмельницької, Славутської, Нетішинської, Старокостянтинівської, Красилівської, Кам’янець-Подільської, Шепетівської міських рад, Теофіпольської, Летичівської, Меджибізької селищних рад, Судилківської, Ганнопільської, Берездівської, Китайгородської сільських рад.

4 грудня, відбувся «День Діалогу». Його провели в рамках проєкту «Сприяння всебічному розвитку громад через аналітику, діалог та міжнародне співробітництво», що впроваджується Асоціацією міст України за підтримки  Програми "U-LEAD з Європою".

У перший день форуму провели дискусії на теми:

  • «Реалізація доповіді Європейської  Комісії «Україна 2023» в регіональній політиці, бюджетному забезпеченні та наданні публічних послуг у громадах»
  • «Планування відновлення і розвитку деокупованих та тимчасово окупованих територій»
  • «Єднання для Перемоги, відновлення та розвитку України».

Також представники чотирьох палат Асоціації міст України: сільських і селищних рад, малих, середніх і великих міст представили учасникам успішні практики муніципалітетів у час війни. Кращі напрацювання презентували і громади Хмельниччини.

Міський голова Кам’янець-Подільської міськради Михайло Посітко поділився досвідом співпраці із релокованим бізнесом.

Селищний голова Теофіпольської селищної ради Михайло Тененев ознайомив учасників зібрання із проєктом "ХАБ розвитку овочівництва у Теофіпольській територіальній громаді".

5 грудня усі обговорення у межах форуму присвятили темі «День Прозорості».

Другий день Українського муніципального форуму було організовано в рамках проєкту «Посилення багаторівневого врядування, демократії та прав людини на місцевому рівні в Україні», що реалізується Конгресом місцевих та регіональних влад у рамках Плану дій Ради Європи для України «Стійкість. Відновлення. Відбудова» на 2023-2026 роки. Проект спрямований на зміцнення діалогу, партнерства та консультацій між різними рівнями влади; посилення спільного врядування та участь громадян відповідно до принципів місцевої демократії та відкритого уряду; сприяння і гарантування права на рівність і недискримінацію на місцевому рівні для відновлення та реконструкції України.

З доповіддю виступив міський голова Славути, член Правління АМУ Василь Сидор. Очільник громади вкотре наголошував на необхідності об’єднання усіх муніципалітетів та спільному відстоюванні інтересів місцевого самоврядування.

Опісля офіційної частини учасники мали змогу відвідати екскурсію та ознайомитись із діяльністю VCENTRI HUB.  Відкритий простір створений на базі КНП "Центр комунікації", пристосований для людей з інвалідністю, умовно розділений на три зони може трансформуватися залежно від потреб відвідувачів. Також це своєрідний майданчик для обговорення нових ідей розбудови та трансформації міста. Кожен охочий може долучитись до розробки та впровадження спільної громадської, культурної та просвітницької діяльності жителів міста. Перший міський громадський простір орієнтований на громадські організації, які мають бажання долучитись до стратегічно важливих питань міста.