Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Звіт старости   Старокривинського старостинського округу Ясенчук Світлани Юріївни за 2022 рік

23 лют 2023

 

Рішенням другої (позачергової) сесії Нетішинської міської ради VІІІ скликання від 01.12.2020 року № 2/6 на території Нетішинської міської територіальної громади  утворено Старокривинський старостинський округ з центром у селі Старий Кривин, що складається з сіл Старий Кривин та Новий Кривин Шепетівського району Хмельницької області. Визначено, що за адресою: село Старий Кривин, вулиця Перемоги, будинок 93А, знаходиться адміністративна будівля Старокривинського старостинського округу, яка є робочим місцем старости.

Рішеннями цієї ж сесії мене затверджено на посаді старости Старокривинського старостинського округу на строк повноважень Нетішинської міської ради VIІІ скликання та затверджено  Положення про старосту яке відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», інших актів законодавства України, визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання пов’язані з діяльністю старости.

14 липня 2021 року № 1638-IX  прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який став важливим кроком для просування реформи децентралізації.

Обов’язок старост - представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг на місцях.

Ситуація, у якій опинилася наша країна з 24 лютого 2022 року є безпрецедентною. Пряма безпосередня агресія, військові дії, тимчасова окупація, велика кількість внутрішньо переміщених осіб стали величезним викликом для органів місцевого самоврядування України та їхніх посадових осіб.

Коли ми говоримо про роботу і повноваження старости в умовах воєнного стану, то маємо розуміти, що базові повноваження старости прописані у статті 54-1 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, у зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану змін не зазнали. Додаткові повноваження, які можуть покладатися на старосту, відповідно до інших спеціальних профільних законів, могли зазнати змін лише в частині обмеження доступу до конкретних державних реєстрів. Тож загалом повноваження старости під час воєнного стану фактично залишилися незмінними.

Робота старостинського округу проводиться відкрито, в інтересах громади. Забезпечується  в межах повноважень та фінансової можливості  старостинського округу вирішення питань жителів, пошук методів і підходів до розв'язання назрілих, гострих, життєвих питань.

Кривинці вже чотири роки поспіль мають групу в мережі Viber для відкритого спілкування. Вважаю, що це необхідний інструмент, який сьогодні є дуже популярним, і це ще одна можливість для мешканців села прийняти участь в діалозі, висловити свої погляди на події, які відбуваються в окрузі, громаді. Іншими словами, мешканці в курсі справ громади, і моєї роботи в тому числі.

Отож, розпочну напевно з того, що з перших днів повномасштабного вторгнення росії, механічне вмикання системи оповіщення сигналу «Повітряна тривога» - мій обов’язок. Спочатку були нарікання жителів села, що звук «Тривоги» погано чути на віддалені частини вулиць села. Тому з метою вирішення цього питання, міською радою закуплено автоматичні системи, які будуть встановлені в с. Старий Кривині і розподілені таким чином, щоб було чути й на с. Новий Кривин.

Вже в березні 2022 року до нашого села почали прибувати мешканці міст і сіл, які піддавались ворожим обстрілам. З метою розвантаження працівників управління соціального захисту та задля комфорту громадян, які тимчасово знайшли прилисток у с. Старий Кривин, було організовано роботу щодо прийому таких осіб для того, щоб вони могли отримати статус ВПО не виїжджаючи до Нетішина. Всього в нашому селі було обліковано 184 особи зі статусом ВПО.

Громада не стояла осторонь та надавала всю можливу допомогу особам, що того потребували (від харчів та одягу - до моральної підтримки).

Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу в підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Життя не стоїть на місці і вимагає від нас, особливо влади, йти в ногу з ним, роз’яснювати людям питання, які їх хвилюють та допомагати у вирішені проблем, що виникають в силу тих чи інших обставин.

Здійснюючи прийом громадян, які звертаються з проблемами різного роду й характеру, я маю надати їм рекомендації чи проконсультувати таким чином, щоб людина отримала всю потрібну і важливу їй інформацію та «не бігала» по кабінетах чи установах.

У Старокривинському старостинському окрузі я забезпечую організацію діловодства, відповідно до затвердженої номенклатури справ. За звітний період підготовлено та направлено 206 документів (вихідна документація, в т. ч. листування з різними організаціями, відповіді на запити різних установ, інформації тощо). Вхідна документація налічує 78 документів.

У приміщені адміністративної будівлі Старокривинського старостинського округу забезпечено робочі місця для спеціалістів управління соцзахисту, Пенсійного фонду, адміністраторів ЦНАПу.

Найчастіше  жителі звертались із заявами про надання матеріальної допомоги (на лікування, реабілітацію  в післяопераційний період  або у зв’язку зі скрутним матеріальним становищем).

З 01.01.2021 року в Нетішинській міській територіальній громаді, послуги соціального характеру населенню, зареєстрованому на території старостинського округу, надаються завдяки програмному комплексу „Інтегрована інформаційна система „Соціальна громада”. Прийом заяв з питань оформлення житлових субсидій на природній газ та тверде паливо, оплати житлово-комунальних послуг, надання соціальної допомоги, пільги на житлово-комунальні послуги, тверде паливо здійснюється за робочим місцем старости і в електронному та паперовому вигляді направляється безпосередньо управлінню соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради для подальшого опрацювання спеціалістами. А з 01.12.2022 року передача справ щодо призначення субсидій та пільг на ТП відбувається на Пенсійний фонд у відповідності до вимог чинного законодавства.

Так, за 2022 рік прийнято та сформовано до передачі для надання різних видів соціальних допомог, пільг та субсидій 95 заяв, що на 44 заяви менше минулорічних показників. Це пов’язано з тим, що в березні 2022 року прийом був призупинений з технічних причин роботи програми.

У 2022 році мною посвідчено 12 довіреностей, що прирівнюються до нотаріально посвідчених. За звітний період на території Старокривинського старостинського округу вчинено 6 нотаріальних дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування, згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат». Зареєстровано 6 заповітів, про що скеровано відповідно 6 заяв до Хмельницької філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій та відповідно отримано 6 витягів про успішну їхню реєстрацію.

Ще в 2021 році я розпочала перезакладення документів погосподарського обліку (на 2021-2025 роки), як виду первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території громади сільському населеному пункту і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень. Цей обсяг роботи включає в себе запис інформації про усіх зареєстрованих у житлових приміщеннях мешканців, поновлення та відображення достовірної інформації про площу будинків, рік їхньої побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та рахується за домогосподарством.

У нас один старостинський округ до підпорядкування якого входять села Новий Кривин та Старий Кривин. Загалом в окрузі зареєстровано 1 038 людей та нараховується 1005 дворогосподарств: 29 - Новий Кривин, 953 -  Старий Кривин.

З 1 квітня 2021 року органи реєстрації здійснюють ведення реєстрів територіальних громад виключно в електронній формі. Для здійснення обліку міграції населення та встановлення точної кількості осіб, що проживають на певній території, запроваджено автоматизовану систему - Реєстр територіальної громади (РТГ), основна ідея якої спрямована на створення єдиного інформаційного простору та передумов для переходу на електронний документообіг.  Основним завданням сьогодення є щоденне наповнення РТГ актуальною інформацією  (до слова, така робота була проведена мною ще перебуваючи на посаді адміністратора ЦНАПу в 2020 році і стосувалась локальної електронної програми для реєстрації/зняття, тоді я переносила всю наявну інформацію про зареєстрованих осіб з погосподарських книг).

Як член виконавчого комітету Нетішинської міської ради, де представляю інтереси  жителів свого старостинського округу, за звітний період брала участь у всіх засіданнях  виконавчого комітету, за винятком відпустки та перебування на лікарняному. Брала участь у засіданнях адміністративної комісії при виконавчому комітеті Нетішинської міської ради.

На початку 2022 року проводила оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність зявитись до військомату, тим самим сприяла забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на території старостинського округу.

Одним з повноважень старости є здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання згідно з чинним законодавством. Зміна реєстрації місця проживання - одна з найпопулярніших та, водночас, найскладніших в отриманні державних послуг.

Так, мною надано 57 послуг з реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян на території сіл, що дозволило отримати надходження від сплати адміністративного збору в сумі 2369,64 грн. Це майже половина послуг від минулорічних показників.

Видано 107 витягів з РТГ на запити осіб або їхніх законних представників.

У 2022 році, згідно з відомостями про зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб, в окрузі знято - 48 осіб (в т. ч. 21 – по смерті), зареєстровано місце проживання 57 осіб.

У порівнянні з позаминулим та минулим роками, спостерігається збільшення кількості населення округу. Станом на 01.01.2021 року - 1381 особа, станом на 01.01.2022 року – 1423 особи), на 01.01.2023 року – 1434 особи.

Спільно з КП НМР «ЖКО» налаштовано роботу з вивезення твердих побутових відходів від помешкань жителів с. Старий Кривин, приватних підприємців, установ та організацій. Налагоджено алгоритм, де прийняті старостою заявки для оформлення договорів передаються разом з рештою необхідних документів для подальшого формування договору спеціалістам КП НМР «ЖКО». З початку  організації роботи з вивезення сміття укладено майже 300 договорів.

На жаль, вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища, зокрема в нашому парку-памятці садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кривинський», де вже неодноразово влаштовувались суботники з прибирання та вивезення сміття.

КП НМР «Благоустрій», прийнявши на баланс дороги наших сіл, підтримує їх в належному стані, проводить ремонтні роботи (бетонування, підсипка щебенем, грейдерування та прогортання від снігу взимку та посипання соляно-піщаною сумішшю). Мережі вуличного освітлення теж перебувають на балансі КП НМР «Благоустрій» та обслуговується його працівниками. Населенню донесено інформацію про існування оперативно-диспетчерської служби, де кожен може залишити заявку про координати, де необхідно провести заміну ламп вуличного освітлення чи здійснити відлов безпритульних собак.

За результатами направлених мною службових записок на адресу міського голови та секретаря міської ради КП НМР «Благоустрій» видалялись аварійно-небезпечні дерева на території округу.

4 липня 2022 рішенням тридцятої сесії Нетішинської міської ради VІІІ скликання затверджено нові та єдині в громаді « Правила благоустрою на території населених пунктів Нетішинської міської територіальної громади».

У рамках чергової декомунізації, на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», відповідно до моєї службової записки (цьому передувало обговорення та опитування в групі «Кривин громада»), в липні 2022 року Нетішинською міською радою перейменовано 2 вулиці та 2 провулки с. Старий Кривин: вулицю та провулок Мічуріна - на вулицю та провулок Козацька(ий), вулицю та провулок Чкалова - на вулицю та провулок Героїв України.

Попри війну, жителі  села  беруть  активну  участь  в соціально-економічному та культурному  житті села. Проводиться  впорядкування  подвір’їв   господарств жителів  села, приватних магазинів, установ та підприємств  та прилеглих  до них  територій,  узбіччя під’їзних доріг, пам’ятних  місць.  

Відключення електропостачання та зв’язку в нашій громаді для старости стало чи не однією з найбільших проблем. Зі зв’язком частково проблему змогли вирішити, як із мобільним інтернетом, за рахунок підживлення станції власним генератором.

Звітуючи сьогодні перед вами про свою роботу, сподіваюсь на те, що в обговоренні звіту, даючи об’єктивну оцінку моїй роботі, ви внесете конкретні пропозиції.

І в завершення звіту - велика і щира подяка нашим Збройним Силам України за захист нашої землі і наш відносно спокійний сон.

Висловлюю слова вдячності всім тим, хто забезпечує надійну роботу тилу, тим, хто підтримував різноманітні благодійні ініціативи, хто долучався до вирішення важливих для громади питань, за прояв їхньої небайдужості та патріотизму.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за те, що вони своєю працею розвивають село, незважаючи ні на що.

Дякую за довіру, підтримку і співпрацю міському голові, виконавчому комітету міської ради, депутатам міської ради, робітникам всіх установ та закладів, підприємцям, керівникам підприємств, всім жителям сіл, хто докладає зусиль для покращення життя нашого старостинського округу.

Слава Україні! Героям Слава! Слава ЗСУ!