Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ШАНОВНА ГРОМАДО!  

28 сер 2023

29 серпня ми вшановуємо пам’ять захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Це не єдиний день у році, коли ми згадуємо, віддаємо шану, розповідаємо про тих, хто віддав життя, щоб відстояти Україну, її державність, незалежність і соборність. Але це особливий день, нагода для всіх у суспільстві разом зосередитися на пам’яті, шані і вдячності. Боротьба українського народу за незалежність тривала багато століть, а окремою сторінкою цієї споконвічної боротьби стали бої із російським агресором наприкінці літа 2014-го року. Їх трагічним та героїчним символом, але водночас і прикладом нездоланності воїнського духу українців став Іловайськ, де українські воїни опинилися сам на сам із підступним та нещадним ворогом.
Цей День пам’яті держава започаткувала в 2019 році. Саме 29 серпня, бо з цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення - вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році. Тоді російське керівництво - традиційно для себе - порушило домовленості: українських військових розстріляли, коли вони колонами проходили там, що мало бути «зеленим коридором». Їхній шлях пролягав через соняшникові поля. 
Саме там, у полях соняхів, вкотре проявився генетичний код української нації - нації героїв. Під пекучим сонцем, з Україною в серці, згадавши звитягу пращурів, українці з гаслом «Свобода або смерть!» билися до останнього, гинули, але перемагали ворога своєю стійкістю і непохитністю, навіть коли потрапляли в полон.
«Іловайський котел» у нашій історії залишиться як величезне горе, і водночас – приклад героїзму і самовіддачі людей, які гинули під шквалом вогню, і тих, які вижили. 
Небачений героїзм та стійкість проявляють нині наші захисники в повномасштабній війні з московією. Тисячі доньок і синів України віддали своє життя за незалежність країни, її світле майбутнє. 
Не забуваймо про подвиги наших Героїв, шануймо пам'ять українських синів, які віддали свої життя за єдину, незалежну Україну, за нас з вами, за мир на рідній землі. Тож у цей день висловлюю щирі співчуття родинам загиблих захисників, які втратили у війні з російським агресором своїх синів, дочок, чоловіків, братів, сестер. 
Вічна пам’ять загиблим героям!
Слава і честь живим захисникам України!
Слава Україні
Олександр Супрунюк, міський голова