Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Інформація про патронатну сім’ю

18 жов 2022

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, якою передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування.
 

Сімейний патронат – це професійна комплексна послуга, що передбачає: тимчасовий догляд і виховання дитини, яка опинилася у складних життєвих обставинах та потребує захисту, в сім’ї патронатного вихователя, та одночасне надання фахівцями соціальної сфери інтенсивних підтримуючих послуг сім’ї дитини для відновлення її здорового функціонування.

Перевага сімейного патронату в тому, що він спрямований на захист дітей, які ще не набули статусу сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування. Тобто, тут працюють на випередження, щоб дитина такий статус і не отримала ніколи. Ще одна перевага цього проєкту у тому, що він мобільний: протягом доби можна влаштувати дитину в сім’ю.

Патронатний вихователь – це спеціально підготовлений працівник, який на договірній основі здійснює догляд, виховання дітей, тимчасово влаштованих у патронатну сім’ю, та несе відповідальність за їх життя та стан здоров’я.

Сім’я патронатного вихователя – це родина, в якій один із її членів, на професійній основі, виконує обов’язки патронатного вихователя.

 

Патронатними вихователями можуть бути:

 - громадянин України, який має вищу освіту, позитивний досвід виховання дітей, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду виховання та соціальної реабілітації дитини в своєму помешканні, добровільного помічника з числа повнолітніх членів сім’ї.

Держава фінансово підтримує такі сім’ї та виплачує відповідні допомоги.

Розмір грошового забезпечення патронатних вихователів – 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць за кожен день перебування дитини в сім’ї.

Розмір державної соціальної допомоги – 2,5 прожиткових мінімумів, а для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткових мінімумів.

         Одночасно під патронат в одну сім’ю можуть бути влаштовані діти (не залежно від їх кількості), які є братами - сестрами, або які до влаштування під патронат проживали в одній родині.

Оптимальний термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається відповідно до індивідуальних потреб дитини, виявлених обставин та їх впливу на стан дитини та не повинен перевищувати 3-х місяців.                  В особливих випадках за рішенням органу опіки та піклування термін перебування під патронатом може бути подовжений, однак загалом не повинен бути більшим за 6 місяців. 

Завдання патронатних вихователів:

  • забезпечення догляду, виховання, збереження життя та здоров’я дитини в період її перебування в патронатній сім’ї;
  • соціально-педагогічна підтримка та сприяння медичній, психологічній і соціальній реабілітації дитини;
  • створення умов для підтримки контактів дитини з її біологічними батьками, родичами, окрім випадків, коли це може завдати шкоди життю й здоров’ю дитини;
  • підготовка дитини до повернення в біологічну сім’ю чи влаштування в іншу форму сімейного виховання.

Цілі патронатних вихователів:

  • створення безпечного середовища для дитини;
  • попередження потрапляння дитини до інтернатних закладів;
  • задоволення базових потреб дитини в сімейних умовах;
  • забезпечення прав дитини;

-    виховання та розвиток дитини.

Діти, які  можуть бути влаштовані під патронат:

  • діти, які перебувають у складних життєвих обставинах;
  • діти, які залишилися без батьківського піклування;
  • діти, які перебували в інших формах сімейного виховання;
  • малолітні/неповнолітні вагітні чи малолітні/неповнолітні породіллі з немовлям, які залишилися без батьківського піклування або перебувають у складних життєвих обставинах.

Щоб стати кандидатом та створити патронатну сім’ю, потрібно:

Кандидати у патронатні батьки подають до служби у справах дітей такі документи:

 -   заяву кандидатів у патронатні батьки про утворення патронатної сім'ї;

    - заяву про згоду на влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя від усіх членів сім’ї, а також осіб, які фактично проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі, в тому числі біологічних дітей, якщо вони досягли такого віку та розвитку, що можуть її висловити;

- висновки про стан здоров'я кандидатів у патронатні вихователі добровільного помічника та членів сім'ї, які проживають разом з ними;

   -  довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством, кандидата у патронатні вихователі та членів сім’ї, які досягли 14-річного віку і проживають разом з ним;

- копії паспортів кандидатів у патронатні вихователі, добровільного помічника;

- копію свідоцтва про шлюб;

   - копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

Кандидат у патронатні вихователі, який пройшов первинний відбір, разом з повнолітнім членом своєї сім’ї, що братиме участь у наданні послуги патронату, за клопотанням соціального закладу проходить обов’язкове навчання.

Орган опіки та піклування протягом місяця у разі наявності рекомендації про можливість надання послуги з патронату над дитиною укладає з кандидатом у патронатні вихователі договір про надання послуги з патронату над дитиною.

Якщо Ви небайдужі та маєте бажання створити патронатну родину, звертайтеся за роз’ясненнями до служби у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради: вул.Шевченка, 1, м. Нетішин, Шепетівський район, Хмельницька область, тел.: (03842)9-02-86, 9-12-17, моб.: 098-703-59-15.

                                                                                

Служба у справах дітей