Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЯК ПІДГОТУВАТИСЯ ДО ВІДКЛЮЧЕНЬ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

25 жов 2022

* Підготуйте набір екстреної допомоги, включаючи ліхтарик, батарейки, готівку та засоби першої допомоги. Віддавайте перевагу ліхтарям. Свічки та гасові лампи можуть спричинити пожежу.
* Переконайтеся, що у вас є альтернативні методи зарядки для вашого телефону або будь-якого пристрою, який потребує живлення (ноутбук, ліхтарик тощо). Завжди тримайте свій мобільний телефон зарядженим і майте під рукою запас батарей.
* Придбайте лід або заморозьте пластикові контейнери з водою. Це допоможе зберегти їжу холодною, якщо електроенергія зникне надовго. Водночас пам'ятайте, що більшість продуктів, які потребують охолодження, можна безпечно зберігати в закритому холодильнику протягом кількох годин. Холодильник збереже їжу холодною приблизно чотири години. Повна морозильна камера збереже температуру приблизно 48 годин. Тож тримайте холодильник зачиненим.
* Якщо у вас лише електрична плита, завчасно підготуйте термоси з теплими напоями чи супом. Майте вдома запас води, продуктів, які не потребують термічної обробки і можуть довго не псуватися - консерви, крекери, хлібці тощо.
* Завчасно придбайте пристрої, за допомогою яких можна готувати їжу (туристичні примуси, сухий спирт, окопні свічки). При цьому дотримуйтеся правил пожежної безпеки.
* Тримайте бензобак вашого автомобіля повним. Насоси заправних станцій також потребують електроенергії.
* Заздалегідь дізнайтеся, де найближчі укриття, пункти обігріву тощо у вашому районі на випадок, якщо зв'язок зникне або ваші гаджети розрядяться.
* Підготуйте теплий одяг і ковдри на випадок, якщо буде холодно.
* Вимкніть або від'єднайте електроприлади та інше обладнання, щоб стрибки напруги не вивели їх з ладу. Можна також придбати спеціальні пристрої, які захищають гаджети від перепадів.
* Використовуйте генератори лише поза домом, не запускайте генератор у будинку чи гаражі та не підключайте його до домашньої електричної системи.
* Уникайте непотрібних поїздок, особливо на автомобілі. Світлофори можуть не працювати, а на дорогах будуть затори.
* Як тільки електропостачання відновиться, поповніть свій аварійний набір свіжими батарейками, консервованими продуктами та іншими витратними матеріалами, які ви використовували.
Оперативний штаб