Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Як безпечно відпочивати біля водойм. Перша допомога при утопленні

21 лип 2022

 У жарку погоду стрімко зростає кількість відпочивальників поблизу річок, ставків та озер. При цьому, через недотримання правил безпечної поведінки підвищується небезпека “піти під воду”. І не завжди люди, котрі перебувають поруч, знають, як допомогти у критичній ситуації. 

       Як безпечно відпочивати поблизу водойм?

1. Відпочивати й купатися можна лише на спеціально обладнаних пляжах.

2. Ніколи не пірнайте у незнайомих місцях. Не стрибайте з човнів та плотів, не купайтеся поблизу шлюзів, причалів та мостів. Пам’ятайте: якщо ви не знаєте глибини водойми, особливостей рельєфу дна та ймовірних підводних споруд, можете пошкодити шийні хребці та залишитися інвалідом. 

3. Не залишайте дітей без нагляду біля води та не дозволяйте їм самостійно відвідувати місцеві ставки й річки.

4. Не запливайте за межі відведених для купання місць. Ніколи не плавайте наодинці, особливо якщо ви не впевнені у своїх силах. 

5. Не заходьте у воду в стані сп’яніння (алкогольного чи наркотичного). Адже саме це стає причиною від 25 % до 50 % смертельних випадків.

       Пам`ятайте! У місцях масового купання повинні бути рятувальні засоби та персонал, який вміє надавати першу допомогу в разі утоплення. 

       Стежте за штормовими попередженнями і не виходьте у плавання на човнах за сильних поривів вітру.

      Як надати домедичну допомогу постраждалому внаслідок утоплення?

      Якщо постраждалий у воді: 

    1.  Переконайтеся, що немає небезпеки.

    2.  Киньте постраждалому рятувальний круг, м’яч, тощо.

    3.  Скористайтесь рятувальним жилетом, кругом, надувним матрацом або іншими засобами, що дозволять утримуватись на воді, та підпливіть до постраждалого зі спини. При наближенні заспокойте людину та поясніть, що ви допоможете.

    4.  Якщо постраждалий без свідомості, переверніть його на спину, перевірте, чи дихає та транспортуйте до берега. Щоб витягти із води — покличте 2-3 людей та зафіксуйте постраждалому шию.

      Коли постраждалий уже на березі:

    1.  Переконайтеся, що немає небезпеки.

    2.  Проведіть огляд постраждалого, визначте чи у свідомості він та чи дихає.

    3.  Викличте бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги.

    4.  Якщо постраждалий дихає, до прибуття швидкої фіксуйте шийний відділ хребта, забезпечте прохідність дихальних шляхів.

    5.  Якщо постраждалий не дихає, не видаляйте воду з легень, почніть серцево-легеневу реанімацію. Якщо є автоматичний зовнішній дефібрилятор, наклейте електроди, попередньо витерши шкіру грудної клітки.

      Як робити серцево-легеневу реанімацію:

    •  виконайте 30 натискань на грудну клітку глибиною не менше 5 см (не більше 6 см), з частотою 100 натискань (не більше 120) за хвилину;

    •  виконайте 2 вдихи з використанням маски-клапану, дихальної маски, тощо. При відсутності захисних засобів можна не виконувати штучне дихання, а проводити тільки натискання на грудну клітку. Виконання двох вдихів повинно тривати не більше 5 секунд.

    •  почергово повторіть попередні два пункти до приїзду швидкої. Важливо, щоб особи, котрі виконують натискання на грудну клітку, змінювалися через кожні 2 хвилини.

       Найбільш дієвим превентивним методом під час відпочинку поблизу водойм є власна обачність і відповідальність кожної людини. У разі виникнення надзвичайної ситуації — негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!