Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Що варто знати про гострі кишкові інфекції, щоб не захворіти?

24 сер 2022

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група захворювань, причиною яких є потрапляння в організм людини збудників: вірусів, бактерій, паразитів, що спричиняють ураження шлунково-кишкового тракту. Захворювання протікають з ознаками інтоксикації. До цієї групи належать і харчові отруєння.

Причинами недуги найчастіше стають порушення правил особистої гігієни та вживання уражених харчові продукти й забрудненої води. Найчастіше факторами передачі кишкової інфекції є готові страви, молоко та молочні продукти, кондитерські вироби.

ГКІ можуть призвести до летального результату, тому не ігноруйте симптоми захворювання, а у разі необхідності – негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися до лікаря:

➖наявні ознаки зневоднення, зокрема незначне сечовипускання або його відсутність, висока сухість у роті та горлі;

➖часті водянисті випорожнення понад 5 разів на добу в дорослого;

➖багаторазова блювота;

➖висока температура, що супроводжується діареєю та блювотою;

➖кров у випорожненнях;

➖переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.

Люди старшого віку та діти раннього або дошкільного віку перебувають у групі ризику ГКІ. До приладу, в дітей швидко розвивається дегідратація і їм обов’язково потрібна допомога лікаря.

Щоб захистити себе та своїх дітей від гострих кишкових інфекцій достатньо виконувати прості профілактичні дії:

????дотримуватися правил особистої гігієни;

????не споживати продукти, що зберігалися з порушенням вимог щодо термінів та умов зберігання;

????мити фрукти та овочі проточною водою, перш ніж готувати;

????не нехтувати часом термічної обробки продуктів з м’яса та риби тощо.

Джерела:

https://bit.ly/3QM4t77

https://bit.ly/3CalfZH

https://bit.ly/3QxNypi

https://bit.ly/3QEDDOq