Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЧУЖА ВІЙНА… МОЯ ПЕКУЧА ПАМ'ЯТЬ…

15 лют 2022

Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.

Афганська війна була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу. 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю — війна була програна. Згідно зі статистикою, через горнило війни в Афганістані пройшли160 тисяч українців, 3 360 - загинули, 72 українських воїни зникли безвісти, майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, півтисячі жінок стали вдовами, 711 дітей – сиротами. Майже 12 тисяч українців отримали поранення, 6 тисяч залишилися інвалідами. Це страшна ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля.

Крім афганців, цього дня вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах та збройних конфліктах у часи СРСР та незалежної України на території 16 іноземних держав - вони виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, Сирії, Анголі, Мозамбіку на острові Куба та в інших «гарячих» точках. У період незалежності в миротворчих операціях за межами країни загинуло 49 військових.

У цей скорботний день Україна схиляє голову перед своїми синами, що воювали та загинули в 16-ти країнах світу.

Сьогодні, 15 лютого, у День вшанування учасників бойових дій на території інших держав, у Нетішині біля пам’ятника воїнам, загиблим в Афганістані та локальних війнах, пройшов мітинг-реквієм.

Хвилиною мовчання нетішинці вшанули пам'ять тих земляків зі Славутчини, хто загинув у боях на чужині, хто помер від бойових поранень вже на рідній землі та нетішинських воїнів-афганців, які відійшли у вічність вже через роки.

Теплі та щирі слова на адресу воїнів-афганців прозвучали з вуст їхнього побратима, члена правління міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів - інтернаціоналістів) Василя Пундика, заступника міського голови Василя Миська, голови ППО ВП ХАЕС Михайла Гука та радника генерального директора ВП ХАЕС Сергія Количева.  

Василь Мисько вручив відзнаки виконавчого комітету Нетішинської міської ради «За честь і мужність» членам Нетішинської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Дмитру Кондратюку, Віктору Коткову,  Вадиму Філіппову та подяки виконавчого комітету Івану Ковальчуку та Василю Пундику.

Відділ з організаційних питань