Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Чи можна робити щеплення дитині раніше, ніж вказано в Національному календарі щеплень?

19 лип 2022

Загалом необхідно дотримуватися Національного календаря щеплень та графіку вакцинації дітей за віком. Але в умовах військової агресії рф, коли на окупованих територіях є ризик спалаху інфекційних хвороб, обмежений доступ до медичної допомоги та вакцин, можна зробити дитині необхідне щеплення раніше, ніж це передбачено календарем.
       Як пояснює Федір Лапій, дитячий лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики, якщо з тих чи інших причин дитина не може бути вакцинована за віком відповідно до календаря щеплень, дозу вакцини для завершення первинної вакцинації або ревакцинації можна отримати раніше графіку, і вона буде зарахована. 
 ️      Проте важливо дотримуватися мінімальних інтервалів, які передбачені наказом МОЗ №595 від 16.09.2011.
       Мінімальний інтервал — інтервал, який допускається до введення вакцини проти однієї й тієї ж інфекції з порушенням календаря. Введення чергової дози вакцини з меншим інтервалом не зараховується. Схему вакцинації можна знайти в інструкції до вакцини.
       Наприклад, перша доза вакцини КПК (від кору, паротиту та краснухи) відповідно до календаря щеплень вводиться у 12 місяців, друга доза — у 6 років. Зараз є ризики для спалаху багатьох інфекційних хвороб, зокрема, й кору. Тому дитина може отримати другу дозу вакцини раніше, але з дотриманням мінімального інтервалу для КПК, щонайменше, 1 місяць.