Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

УСИНОВЛЕННЯ ДИТИНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ

29 вер 2022

В умовах воєнного конфлікту безліч дітей в Україні залишились сиротами або були позбавлені сімейного оточення. Згідно з Конвенцією про права дитини від 20 листопада 1989 року, такі діти мають право на захист та допомогу, що надається державою.

Усиновлення дітей в Україні в умовах воєнного стану здійснюється відповідно до норм чинного законодавства, а основним законом, який регулює це питання є Сімейний кодекс України.

Статтею 207 Сімейного кодексу України (далі - СК України) визначено, що усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім'ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу. Усиновлення дитини провадиться в її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Правові наслідки усиновлення дитини визначені статтею 232 СК України, положеннями якої, зокрема, встановлено, що з моменту здійснення усиновлення припиняються особисті та майнові права і обов'язки між батьками та особою, яка усиновлена, а також між нею та іншими її родичами за походженням. Тобто правовим наслідком усиновлення є повна втрата зв'язку дитини зі своїми біологічними батьками (або одним із них).

Також усиновлення дитини в Україні регулюється Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей, затвердженого урядовою постановою від 8 жовтня 2008 року № 905.

Згідно з сімейним законодавством України усиновлення допускається стосовно малолітніх та неповнолітніх дітей. До категорії дітей, яких можна усиновити належать: діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, батьки яких дали згоду на усиновлення і які перебувають на місцевому обліку в службі у справах дітей та Національної соціальної сервісної служби.

Отже, особам, які виявили бажання усиновити дитину, спочатку варто звернутися до служби у справах дітей за місцем проживання. Окрім того, необхідно вжити вичерпних заходів для реалізації права дитини на виховання батьками або іншими родичами, адже, в умовах воєнного стану виникають ризики порушення її прав через, можливо, втрачені документи або відсутність інформації про місцезнаходження батьків чи родичів дитини.

Тому служби у справах дітей при розгляді питання про усиновлення обов’язково:

•встановлюють обставини щодо батьків та самої дитини, з’ясовуючи чи може вона бути усиновленою;

•з’ясовують чи наявні у дитини інші родичі і чи можуть вони піклуватись про дитину;

•забезпечують пріоритетну можливість виховувати дитину родичам.

Важливо зазначити, що усиновлення здійснюється тільки стосовно тих дітей, обставини життя батьків яких або інших родичів вдалося встановити. Також для усиновлення потрібна згода самої дитини, у тому випадку, якщо за віком та рівнем розвитку вона може її висловити.

В умовах воєнного стану усиновлення дітей, які перебувають на території України, можливе лише в тих регіонах, де немає воєнних дій та працюють державні органи влади України.

Інформація щодо дитини, яку бажають всиновити, та налагодження з нею контакту надається лише кандидатам в усиновлювачі службою у справах дітей за місцем, де дитина перебуває на обліку.

Задля того, аби стати на облік потенційним усиновлювачам потрібно довести, що вони відповідають вимогам для усиновлення і зібрати необхідні документи:

– заяву про взяття на облік як кандидатів в усиновлювачі;

– копію паспорта або іншого документа, що посвідчує особу заявника;

– довідку про заробітну плату за останні 6 місяців або копію декларації про доходи за попередній календарний рік, засвідчену органами ДФС;

– копію свідоцтва про шлюб (якщо заявники перебувають у шлюбі);

– висновок про стан здоров’я кожного заявника;

– засвідчену нотаріальну письмову згоду другого з подружжя на усиновлення дитини (у разі усиновлення дитини одним з подружжя);

– довідку про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видану територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

– копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням.

У разі відповідності наданих документів та житлово-побутових умов заявників вимогам законодавства, служба у справах дітей подає до обласного центру соціальних служб запит на проходження заявниками курсу підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тільки після завершення курсу та постановки заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі, можна розпочинати процедуру з усиновлення. Слід зазначити, що під час воєнного стану процедура усиновлення дитини не змінюється та не спрощується.

Лише після знайомства з дитиною усиновлювачі можуть звернутися до служби у справах дітей із заявою про бажання усиновити дитину. Проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини готується службою у справах дітей та подається усиновлювачами до суду разом з іншими документами. Усиновлення дітей відбувається виключно в судовому порядку (суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов’язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади та дитини, якщо вона за віком, усвідомлює факт усиновлення. Суд приймає рішення про усиновлення за місцем проживання дитини).

Існують обставини, коли дитина не може бути усиновленою, наприклад, упродовж двох місяців після народження. Також, відповідно до роз’яснень Міністерства соціальної політики України, усиновлення не може здійснюватись, якщо ще не минув відповідний період, протягом якого були зроблені всі можливі кроки для розшуку батьків або інших членів сім’ї, що вижили, або ж є надія на возз’єднання сім’ї. Також це діти, які залишились сиротами внаслідок воєнного конфлікту та ще не перебувають на обліку з усиновлення, адже розпочати процедуру їхнього усиновлення наразі неможливо.

Додаткову інформацію можна отримати за тел. 9-02-86, або звернувшись за адресою: м. Нетішин, вул.Шевченка, 1, служба у справах дітей, каб. 309.

Служба у справах дітей