Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У НЕТІШИНІ ЗНОВУ ЗАДИМІЛО

04 сер 2022

Попри постійні нагадування про заборону, особливо у воєнний час, випалювання сухої рослинності та сміття, нагадування про відповідальність за такі дії, нетішинці свідомо чи ні, але нехтують вимогами чинного законодавства.

У черговий раз нагадуємо, що за випалювання сухої рослинності або її залишків передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність.

Так, відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя тягне за собою накладання штрафу на громадян в розмірі від 3060 грн до 6120 грн, на посадових осіб – від 15 300 грн до 21 420 грн.

За порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, відповідно до ст.152 КУпАП громадянам доведеться штраф у розмірі від 340 грн до 1360 грн, а посадовим особам та суб’єктам підприємницької діяльності – від 850 до 17000 грн.

Що стосується кримінальної відповідальності, то відповідно до ст.245 ККУ за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, сухої рослинності вогнем карається штрафом від 91 800 грн до 153 тис. грн або обмеженням волі на строк від 2 до 5 років, або позбавленням волі на той самий строк.

3 березня Верховною Радою України було внесено зміни до Кримінального Кодексу України, якими посилено відповідальність за злочини проти основ національної безпеки України в умовах дії режиму воєнного стану. Підпал, спрямований на заподіяння шкоди здоров’ю людей, вважатиметься диверсією і каратиметься позбавленням волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майнаабо без такої. Ті ж самі діяння, вчинені в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, - караються позбавленням волі на строк 15 років або довічним позбавленням волі з конфіскацією майна.

На території Нетішинської МТГ постійно здійснюється інспектування. У випадку факту паління, якщо і не був здійснений виїзд рятувальної служби, спільними зусиллями особу палія буде встановлено.

Отже, перш, ніж запалити щось на городі чи деінде – подумайте чи варто!

Відділ з організаційних питань