Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

У НЕТІШИНСЬКІЙ ТЕРГРОМАДІ З 16 ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ДО НАВЧАННЯ ГОТОВІ ЛИШЕ 10

29 сер 2022

Готувати заклади освіти до можливого відновлення очного навчання почали ще в червні. Як поінформувала редакцію Ольга Бобіна, начальник управління освіти, на виконання рекомендацій Міністерства освіти і науки, у виконавчому комітеті міської ради було створено комісію, яка перевірила протирадіаційні та найпростіші укриття в освітніх закладах громади. Очолив комісію з обстеження захисних споруд цивільного захисту закладів освіти Нетішинської тергромади Василь Мисько. До її складу увійшли також представники державної служби з надзвичайних ситуацій. За результатами перевірки керівники закладів освіти отримали рекомендації щодо усунення недоліків.

У Нетішинській тергромаді 16 закладів освіти - 5 закладів загальної середньої освіти, 8 закладів дошкільної та 3 позашкільної освіти. З них 6 - не мають захисних споруд – дві школи, один садочок та три заклади позашкільної освіти.

За словами О. Бобіної, 5 закладів освіти можуть укласти договір з іншими суб’єктами про використання укриття. Проте окремі з цих захисних споруд мають недоліки, і їх потрібно усунути. Один заклад, на жаль, знаходиться на відстані понад 500 метрів від захисної споруди. Вивчається питання щодо переведення дітей на навчання до іншого приміщення.

Минулого тижня у закладах освіти працювала комісія, створена на рівні управління освіти. До її складу увійшли також представники державної служби з надзвичайних ситуацій, поліції, держпродспоживслужби, держпраці, представники влади, управління цивільного захисту тощо. Комісія перевіряла готовність закладів освіти до очного навчання. У ході обстеження особлива увага знову була приділена облаштуванню найпростіших укриттів в освітніх закладах.

«Відповідно до вимог чинного законодавства, в оглянутих уриттях був зроблений поточний ремонт, облаштовано системи каналізції та водовідведення, природної та штучної вентиляції, змонтовано електроосвітлення, придбані альтернативні джерела світла, укомплектовані медичні бокси, підготовлені ємності для продуктів довготривалого зберігання та води, встановлені вогнегасники, придбані набори необхідних інструментів, влаштовані туалетні кабінки та переносні біотуалети тощо», - акцентувала начальниця управління освіти.

Так, станом на 15 серпня, за словами начальника управління освіти Ольги Бобіної, заклади загальної середньої освіти для підготовки до нового навчального року на проведення ремонтно-опоряджувальних робіт загалом витратили: школи - 539 тис. грн, садочки – 436 тис. грн, позашкільні заклади - 12,5 тис. грн. На приведення до ладу та оснащення усім необхідним захисних споруд цивільного захисту, які будуть використовуватися для укриття учасників освітнього процесу, у школах використано 95 тис. грн., садочках – 97 тис. грн, у позашкільних закладах – 15,5 тис. грн. З метою створення безпечних умов у навчальних закладах було встановлено системи «Тривожна кнопка». На ці потреби спрямовано 75 тисяч: 29 тис. грн. - на школи, 46 тис. грн – на садочки.

На сьогодні з 16 закладів освіти Нетішинської тергромади лише 10 готові до навчання в режимі офлайн. У 6-ти закладах навчання проводитиметься дистанційно - двох школах, одному садочку та трьох позашкільних закладах. У разі, якщо суб’єкти господарювання, які готові укласти договір про використання захисних споруд, разом із освітнім закладом усунуть недоліки, на які вказали надзвичайники, заклади можуть також перейти на очне навчання.

Онлайн чи офлайн: право вибору за кожним освітнім закладом

Наявність укриття у закладі ще не означає, що усі вихованці навчатимуться офлайн. Онлайн чи офлайн – рішення про форму навчання прийматиме педагогічна рада закладу.

З 11 по 23 серпня управління освіти проводило опитування серед учасників освітнього процесу щодо форми навчання. За дистанційну форму проголосували 46% респондентів, за змішану – 39 %, за інші форми навчання – 15 %.

«Окрім того, кожен заклад проводить окремо внутрішнє опитування і самостійно визначатиметься, яку форму навчання обрати. Вона може змінюватися протягом навчального року, залежно від ситуації. Але в більшості закладів вона буде змішаною», - констатувала очільниця освіти.

Однак, станом на 23 серпня, визначеності щодо того, як навчатимуться діти в Нетішинській тергромаді з 1 вересня, немає – все залежатиме від рішення обласної військової адміністрації.

Управління освіти