Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Тестування на ВІЛ під час війни: чому це важливо?

25 сер 2022

В Україні кожна третя ВІЛ-позитивна людина не знає про свій ВІЛ-статус. Так ті, хто не знають, чи вони інфіковані, не розпочинають лікування — а отже, вірус продовжує руйнувати їхню імунну систему. Водночас, люди, які живуть з ВІЛ, можуть несвідомо інфікувати інших.

Єдиний спосіб дізнатися, чи є у вас ВІЛ, — пройти тестування. Через те, що симптоми ВІЛ можуть не проявлятися протягом багатьох років, ви можете і не здогадуватися про свій ВІЛ-статус та продовжувати звичні для себе практики. А це, своєю чергою, може підвищувати ризик інфікувати вашого партнера, наприклад.

Тож кожна людина, яка вважає, що може мати ВІЛ або мала небезпечний контакт із ВІЛ-позитивною людиною, повинна пройти тестування. Для ключових груп ризику рекомендоване регулярне тестування на ВІЛ.

Так, тестування на ВІЛ — найкращий спосіб профілактики ВІЛ. Адже щойно людина дізнається про свій позитивний статус, вона, зазвичай, змінює свою поведінку й приймає рішення про використання бар’єрної контрацепції та початок антиретровірусної терапії.

Пройти тестування на ВІЛ можна у:

????свого сімейного лікаря;

????найближчому Центрі СНІДу чи кабінеті «Довіра»;

????у будь-якому закладі охорони здоров’я України, що надає медичну допомогу в рамках 13 пакетів програми медичних гарантій, у тому числі амбулаторну та стаціонарну медичну допомогу;

????неурядових організаціях;

????замовивши оральний тест на ВІЛ та пройти за його допомогою самотестування за посиланнями https://prozdorovia.in.ua (опція замовлення тесту відкрита для людей, які заповнили анкету ризику та отримали високий та середній результат) та oraltest.org.ua.

Процедура тестування — абсолютно безоплатна і швидка. Результат експрес-тесту на ВІЛ буде готовий уже за 15 хвилин: до 5 хвилин — підготовка й забір крові з пальця, 10 — очікування результату.

Перед тестуванням ви зможете поставити питання та отримати інформацію про ВІЛ-інфекцію, шляхи її передавання, оцінити з фахівцем свій ризик інфікування ВІЛ та розглянути можливості його зниження, а також дізнатися про організації, де вам можуть надати іншу допомогу.

Якщо не лікувати ВІЛ-інфекцію, у людини може розвинутися синдром набутого імунодефіциту (СНІД). Це комплекс захворювань, що розвиваються внаслідок руйнування вірусом імунної системи на ІІІ–IV стадії інфікування ВІЛ. За належного лікування людина може тривало та повноцінно жити, а без нього ВІЛ призводить до розвитку СНІДу впродовж 8–10 років.

Тож якщо людина не обговорює зі своїм партнером або партнеркою ВІЛ-статус одне одного, цю розмову варто почати якомога швидше. Це захистить обох партнерів у майбутньому, адже, у разі позитивного тесту на ВІЛ, людина зможе розпочати АРВ-терапію, а її партнер або партнерка — доконтактну або постконтактну профілактику ВІЛ.