Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Реформування системи дитячого харчування – вимога сьогодення

25 січ 2022

Процес впровадження нового меню в закладах освіти Нетішинської міської ТГ, як і у всій України, розпочато і є непростим. На початку будь-яких змін виникає багато питань. Ми це передбачали і не чекали січня 2022 року, щоб розпочати реформування харчування. Керівники закладів освіти поступово змінювали харчування ще з вересня 2021 року: з меню були виключені ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви через високий вміст у них солі, цукру, консервантів та трансжирних кислот, що суперечить принципам здорового харчування. Збільшено кількість рибних страв, фруктів та овочів. До меню закладів загальної середньої освіти введено страви з рецептурного збірника Євгена Клопотенка. Такі зміни відбуваються з метою врегулювання проблем організації харчування в закладах освіти, що має базуватися на принципах здорового харчування.

З 1 січня 2022 року харчування у закладах дошкільної та загальної середньої освіти Нетішинської міської ТГ організовано відповідно до вимогам Постанови КМУ № 305 від 24.03.2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Всі питання щодо  розробки норм харчування  та примірного чотиритижневого меню перебувають у сфері відповідальності Міністерства охорони здоров’я. На сьогодні меню на зимовий період відсутнє.

У листопаді 2021 року Міністерством охорони здоров’я розроблено і затверджено наказом від 05.11.2021 року №2441 «Примірне чотиритижневого сезонне меню на осінній період та технологічні картки». Воно було використано медичними сестрами з дієтичного харчування при розробленні примірного чотиритижневого меню на зимовий період (їхні посади введено у кожний заклад). Всі меню погоджені Славутським районним управлінням ГУ ДПСС в Хмельницькій області. Адже контролюють ці процесі на місцях територіальні органи  Держпродспоживслужби (ДПСС).

Що суттєво змінилось у харчуванні? Суттєво зменшено кількість солі, цукру, картоплі та жирів, хлібних виробів, натомість збільшено кількість овочів, фруктів, круп, бобових, м’яса та риби, молока. Виключено кондитерські вироби. Картопля у вигляді окремої страви пропонується не більше двох разів на тиждень. Закладами закуплено заморожені фрукти, ягоди зелений горошок (консервований заборонено). Введено в меню страви з квасолі, інших бобових.

Протягом січня здійснюється моніторинг: як сприймають приготовану їжу діти; чи багато їжі йде у відходи, і якщо так - які саме страви. Якщо страва геть не приживається, запитують, що з нею не так.

Бувають відповіді: «Я таке не люблю», «Я таке не їм». В такому випадку вважаємо, що проблема не у страві, а у сформованих харчових звичках.

Найгостріше постає питання щодо зменшення норм застосування солі та цукру. Страви видаються прісними і не завжди відповідають смаковим вподобанням дітей.

Така ж ситуація з напоями без цукру (особливо із заморожених ягід та фруктів).

Ще вважаємо, що у меню повинні бути молочні каші, а не тільки в’язкі, особливо для дітей раннього віку. Норму споживання молока збільшено, а молочні напої (какао, кисіль молочний) без цукру дітям не смакують. Викидати такі дороговартісні продукти вважаємо недопустимо.

Реформування харчування – процес покроковий і поступовий. В одну діти не перейдуть на здорову їжу.

Питання організації харчування на контролі в управління освіти, керівників закладів освіти. Вивчаються позитивні та негативні сторони задля покращення харчування та поліпшення здоров'я дітей. Реформуванням харчування дітей разом з керівниками закладів освіти, відповідальними особами повинні займатись кваліфіковані фахівці (технологи, дієтологи), адже всі питання щодо  розробки норм харчування  та примірного чотиритижневого меню знаходяться у сфері відповідальності профільного Міністерства.

Алла Слюсарчук, головний спеціаліст управління освіти