Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Правила адекватного використання антибіотиків

25 сер 2022

Щоразу, коли ви приймаєте антибіотики правильно, десь ридає бактерія. Бо вона втрачає свій шанс стати супербактерією.

Супербактерії — це бактерії, що стали стійкими до всіх або більшості антибіотиків, які має у своєму арсеналі людство. Якщо така бактерія потрапить у ваш організм, то ризик померти зростає в рази, у порівнянні з чутливими до антибіотиків збудниками.

Пропонуємо перевірити себе, чи правильно ви приймаєте антибіотики:

????1. Ви знаєте, що таке резистентність.

Згадки про антибіотикорезистентність або мікробну резистентність де-не-де трапляються в медіа. Проте, вони мають поповнити ваш словник уже сьогодні.

Резистентність — це стійкість. Резистентні мікроби — це такі, які неможливо подолати протимікробним препаратом.

Антибіотикорезистентність, своєю чергою, свідчить, що антибіотик не спрацьовує, бо бактерії стали сильними й тепер треба шукати новий антибіотик.

????2. Миєте руки з милом.

Як повернулися з вулиці, перед їжею, після того, як погладили котика, після туалету, після громадського транспорту. У випадках, коли немає можливості помити руки, — є антисептик.

????3. Використовуєте бар’єрні контрацептиви.

Безпечний секс — це шлях уникнення багатьох інфекцій. Інфекції, що передаються статевим шляхом, досить часто спричинені резистентними збудниками.

????4. Готуєте їжу безпечно.

Бактерії в їжі можуть спричиняти захворювання, тому ви дотримуєтесь правил безпеки продуктів. Підтримуєте чистоту на кухні, її поверхнях. Чистими мають бути посуд та інше кухонне приладдя. Для обробки сирих продуктів використовуєте окремі ножі та обробні дошки. Ретельно готуєте їжу, адже їжа стає безпечною, коли під час приготування температура всередині страви стає достатньо високою, аби знищити мікробів. Зберігаєте їжу при безпечній температурі, а якщо ви не впевнені у безпеці приготування чи зберігання їжі — викидаєте її та не куштуєте.

????5. Ви вакциновані. А якщо маєте дітей — вакцинуєте їх згідно з Національним календарем щеплень

Особливо це стосується тих хвороб, збудниками яких є бактерії. Проте, навіть при вірусному захворюванні у хворого може розвинутися бактеріальна коінфекція, тоді застосування антибіотиків буде вимушеним. Уникнути цього допомагає вакцинація!

????6. Не купуєте антибіотики самостійно чи за рекомендацією друзів

Це золоте правило! Лише лікар може призначити антибіотик!

????7. Ви можете без проблем перепитати у свого лікаря: «А мені точно треба пити антибіотики?».

Отримати розлогу відповідь про доцільність прийому антибіотиків — важлива складова безпечного лікування. Не варто соромитися чи переживати. Лікар й справді може вам доступно розповісти, чому це необхідно.

????8. Не пропускаєте прийом антибіотику

А навіть якщо так трапилось, то телефонуєте лікарю. Лише він може сказати, як діяти далі. І навіть якщо в інструкції написано приймати 5 днів, а лікар каже 7, то очевидно треба дотримуватися рекомендації лікаря. Інструкція не враховує ваших особливостей, на відміну від вашого лікаря.

????9. Вам давно відомий факт, що віруси не лікують антибіотиками

І ви люб’язно нагадуєте про це батькам, друзям і знайомим, коли про це заходить мова.

Скільки пунктів зі списку ви виконуєте? Тільки чесно!

Більше інформації - за посиланням: https://antibiotics.expert.phc.org.ua/