Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ОЛЕКСАНДР СУПРУНЮК: «МИ НЕ МОГЛИ ВЧИНИТИ ІНАКШЕ, ЯК МАКСИМАЛЬНО ДОПОМАГАТИ НАШИМ ЗАХИСНИКАМ»

09 січ 2023

Майже 30 млн. грн з бюджету громади на реалізацію заходів Національного спротиву було спрямовано в 2022 році для допомоги доблесним воїнам-захисникам, які боронять нашу країну від російських окупантів. Було закуплено 136 одиниць техніки на суму 26, 7 млн. грн (23 джипи, 16 бусів, 23 автобуси, 35 пікапів, 5 вантажівок, автобетонозмішувач, телескопічний навантажувач, вантажний тягач та 31 квадроцикл); на суму 1, 3 млн. грн придбано 2 генератори, 10 тепловізорів та 15 радіостанцій. Також 1, 9 млн. грн (поточні видатки) було спрямовано на придбання всього необхідного для територіальної громади, допомога в рамках цієї програми надавалась і ЗСУ - автошини, паливно-мастильні матеріали, запчастини і т. ін.)

Про те, як було прийнято рішення надавати таку об’ємну різнопланову допомогу нашим воїнам і за яким принципом, як проходив процес закупівлі техніки, про співпрацю з військовими та волонтерами розмова з Нетішинським міським головою Олександром Супрунюком.

✅-Олександре Олексійовичу, як було прийнято рішення про максимальну підтримку наших захисників?

????-З перших днів війни в Україні значно розширився волонтерський рух, який не зупинявся з 2014 року. Найбільша проблема у військових була з озброєнням та технікою. Ми (міська влада – Т.О.) з перших днів повномасштабної війни шукали варіанти, як допомогти нашим воїнам, адже волонтерські гроші небезмежні. Маючи певний ресурс в бюджеті громади, визначились, що будемо максимально, що в наших силах, допомагати українському війську.

✅-Допомога Нетішинської громади військовим розпочалась з техніки. Які проблеми виникали в процесі закупівлі ?

????-З’ясувалось, що закупка та передача техніки для ЗСУ стали найскладнішою процедурою. Потреба в автотехніці була і залишається величезна, тому саме цей напрямок взяли ми за основу. Тепловізор, наприклад, чи щось інше, можна закупити і переслати поштою, а тут набагато складніше. Тим більше, ми намагались купляти автомобілі не нові, бо за ті кошти, що коштує одне нове авто, можна купити в нормальному стані 5-6, які були в користуванні. Ще один нюанс: існує набагато більша гарантія того, що така техніка попаде на передову, а не їздитиме десь в тилу. Тому пропрацьовували різні варіанти.

Як з’ясувалось, складною була і залишається процедура закупки таких автомобілів. В цьому нам дуже допомагали волонтери і допомагають нині.

Спочатку автомобілі закупляли в Латвії. Нам активно допомагали в цьому волонтери Валерій та Віталій Оленійчуки, активні члени Товариства «Латвійсько-Української дружби». Їм, у свою чергу, допомагало багато українців, які живуть в Латвії та друзів латвійців. Також вони там ремонтували та фарбували автомобілі. Декілька разів навіть посол України в Латвії сприяв тому, щоб без затримки на кордоні перегнати закуплені автомобілі в Україну.

Ближче до осені придбання якісного автомобіля в Латвії стало проблематично. Ми почали їх шукати в інших країнах - Англії, Румунії, Німеччині…

Практично з перших днів на волонтерських засадах допомагають нам знаходити, закупляти та переганяти автомобілі з-за кордону Алла Погонець та Віталій Москаль. Є команда волонтерів-чоловіків, які допомагають нам купляти техніку: Євгеній Зайчук разом зі своїми друзями (Швейцарія), Віктор Гаврилін (Німеччина), Олександр Лящук, Андрій Поліщук (Польща).

Останнім часом закупляємо авто переважно в Швейцарії. Це, здебільшого, джипи. З пікапами велика проблема - постійно зростає ціна, бо їх залишається все менше.

Закупляли ми і великогабаритні автобуси, їх теж замовляли військові підрозділи. Такі автобуси потрібні були для перевезення особового складу військових на великі відстані. Багато замовлень надходило і на буси. Частину закуплених пасажирських бусів вже в Нетішині доводилось переобладнувати під вантажні. А ось 3 вантажні буси переобладнані славутськими волонтерами під санітарні автомобілі. Для цього ними був розроблений навіть спеціальний механізм.

Ефективно виконує свою роботу на фронті, як розповідали військові, придбаний нами трьохтонний інкасаторський броньовик на базі Фольксвагена.

Автотехніка, що була в користуванні, дорожчає постійно, бо на неї є попит. Попри те, що вона нині трохи дешевша в Швейцарії, Норвегії, Англії, додаються сотні кілометрів для їхньої доставки в Україну, плюс маршрут різними країнами, в кожній з яких свої правила - плата за дороги і т.ін. - це теж впливає на кінцеву вартість.

✅-Але, крім автомобілів та автобусів і бусів, які були в користуванні, за кошти громади була закуплена і спецтехніка для військових. Яку техніку просили військові?

????-Так, ми закупили 3 одиниці сучасної спеціальної техніки. Першим, 18 березня, ми придбали телескопічний навантажувач для однієї з військових частин нашого регіону. Дякуючи цьому, значно було тоді пришвидшено навантаження вкрай необхідного вантажу на передову. Окрім цього, придбано автобетонозмішувальну установку (міксер) – тепер військові одного з підрозділів при необхідності на місці готують бетон. Це дуже ефективна техніка, в ній нині є потреба на фронті для розбудови захисних інженерних споруд. А на замовлення 3-ої танкової бригади закуплено тягач для перевезення 50-ти тонного вантажу – його танкісти вже активно використовують на передових позиціях.

✅-Ви неодноразово повідомляли про те, що куплені автомобілі були, здебільшого, передані у ті військові підрозділи, де воюють бійці з нашої громади. Як це відбувалося ?

????-Так, ми намагаємось допомагати адресно. В першу чергу для тих військових частин, де воюють наші земляки.

Ми не можемо передати закуплену техніку персонально для певного воїна - законодавством заборонено. Ми можемо передати тільки на рівні окремих військових частин, бригад чи батальйонів. Тобто, військове керівництво повинне подати відповідний офіційний лист і тільки на основі його відбувається передача автомобіля.

Були випадки, коли наші захисники просили закупити для них певне авто, а військове керівництво не хотіло надавати листа, бо в них, відповідно до документів, технікою «забитий весь штат». А насправді техніка, яка може бути не в робочому стані, не списана. Також були випадки, коли надходив офіційний лист, в якому зазначалась умова, що саме військове керівництво розподілятиме переданий нами автомобіль. Але ж нам потрібна письмова гарантія того, що автомобіль надійде саме в той підрозділ, в якому воюють наші хлопці, бо саме вони просили авто.

Звичайно ж, всі потреби ми забезпечити не можемо. Якщо військові не можуть знайти спільну мову з керівництвом щодо потреби в техніці, тоді можуть допомогти волонтери. Саме вони мають повне право персонально адресувати бійцю закуплене ними авто.

Інколи потрібно надшвидко вирішувати проблему – максимум за 2-3 доби доставити автомобіль. Так, в останні дні грудня нетішинські бійці вийшли з нами на зв'язок з-під Бахмута: вся техніка підрозділу знищена, не було чим вивозити з поля бою загиблих та поранених. І нам в екстреному порядку довелось направити їм 2 авто, а 3-ій - до Кремінної.

✅-Чи багато прохань військових залишились невиконаними ?

????- Ми перейшли «на закриття» того, що просили нетішинські воїни. Нині найчастіше військові звертаються з проханням закупити для них повнопривідні автомобілі. В першу чергу – це пікапи, джипи. Їм необхідні і буси для перевезення особового складу і вантажів.

Мабуть мало є військових бригад, де не чули про Нетішин. Це не тільки тому, що ми закупляємо для них техніку за кошти бюджету громади, а й завдяки активності наших волонтерів. Вони постійно допомагають нашим захисникам, які воюють з ворогом на різних ділянках фронту, всім необхідним. Велика подяка і шана тим, хто не опускає руки і продовжує працювати на перемогу.

✅- Закупити за кошти громади потрібний автомобіль за кордоном - справа не з легких. А переправити його в Україну і тут належно підготувати до виконання бойових завдань так, щоб не виникало з цього приводу проблем у військових і, врешті, доставити на передову – теж неабиякого клопоту додавало. Чи не так?

????- Звичайно ж так. Велика подяка тим нетішинським водіям, загалом їх налічується більше 50, які на волонтерських засадах виїздили за кордон за автотехнікою. Були випадки, що відразу рушали в дорогу більше 10 чоловік. Багато хто з них виконували таку благодійну місію не один раз – приїздив, а наступного дня, або через день-два знову вирушав у дорогу.

Хочу слова вдячності адресувати нетішинцю Сергію Семенюку, який в Дніпрі разом зі своїм знайомим відкрив центр ремонту автотехніки - для військових ремонтують автомобілі, які вийшло з ладу. Разом з тим, Сергій Семенюк допомагає нам купувати авто за кордоном, доставляти його в Україну, а потім ще й на передову.

Активно допомагають Ігор Чупилко, Станіслав Олексейчук, Михайло Завізіон – вони здійснюють технічний огляд автівок та ремонтують їх перед відправкою на фронт. Велика вдячність їм та тим нетішинським відчайдушним водіям, які доставляють закуплені за кошти громади автівки на передову: Олександру Хоменку, Ользі Микитенко, Олегу Грудецькому, Олександру Митюку, Віктору Кондрацькому, Олегу Садовцю, Роману Гуральському, Василю Пахольчуку, Віталію Гончаруку та ін.

Хочу також зазначити, що певну частину придбаної нами техніки було забрано безпосередньо військовими - представниками логістичних центрів або тих підрозділів, куди вона направлялась.

✅-На квадроцикли теж, напевно, було багато замовлень, бо цифра 31 досить солідна?

????-До нас надходило багато замовлень на квадроцикли і надходить нині. В 2022 році було закуплено 31 квадроцикл для підрозділів Збройних сил України і Національної гвардії. Хочу зауважити, що всі вони були закуплені нові.

Це техніка всюдихідна. Квадроцикл ефективний для болотистої та лісистої місцевості - може пройти там, де не зможе повнопривідний автомобіль. Розповідали хлопці, що вони квадроцикл використовують не тільки для виконання бойових завдань, а й для облаштовування побуту - підвозять на ньому воду та дрова і т.ін.

Нині просять хлопці, які воюють під Бахмутом, купити для них. Чекаємо листа від їхнього керівництва.

✅-Крім різного роду автотехніки, за кошти бюджету громади були закуплені також рації, тепловізори, генератори. За їхнею передачею на передову теж стояли конкретні адресати?

????-Закупівлею рацій і тепловізорів ми займалися менше, хоча при гострій потребі закупляли і їх. Все закуплене спрямовувалось до військових підрозділів, в т. ч. і для Сил спеціального призначення. Загалом було закуплено 10 тепловізорів,15 радіостанцій та 2 дизельні генератори.

Як показала практика, на рації, тепловізори і генератори швидше можна зібрати гроші, ніж на авто, тому їх закупівлею, здебільшого, переймалися і переймаються волонтери.

✅-У бюджеті Нетішинської МТГ на 2022 рік були передбачені значні видатки на виконання різного роду робіт з покращення благоустрою та життєдіяльності громади взагалі. Війна стала на заваді впровадження запланованого - кошти були спрямовані на допомогу ЗСУ. Бюджет громади -2023 вже схвалено міською радою. Чи передбачені в ньому кошти на допомогу військовим?

????-Перемога над московією - головне наше завдання. Сьогодні на кону стоїть існування нашої держави та збереження її незалежності. Все інше - другорядне. Ми не могли вчинити інакше, як максимально допомагати нашим захисникам з перших днів повномасштабної війни. Зрозуміло, що таким чином, ми відмовились від запланованих робіт на території громади. Так, наприклад, серед великого переліку запланованих робіт не закінчили ремонт дороги на проспекті Незалежності (відрізок від «Волині» до «Золотого кільця»).

Бюджетом громади на 2023 рік, який був прийнятий на останній сесії міської ради, передбачено на виконання заходів Національного спротиву 10 млн. грн для надання допомоги Збройним силам України. На цей час надійшло багато замовлень на техніку від військових. Ми – в тилу, в неоціненному боргу перед ними і повинні виконати їхні прохання.

Розмову вела Тетяна Онісімчук, головний спеціаліст відділу з організаційних питань