Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Нетішинська ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій області нагадує

29 вер 2022

Кому потрібен касовий апарат? Хто повинен застосовувати РРО / ПРРО в 2022 - 2023 році в Україні?

Застосування РРО / ПРРО стосується практично всіх юридичних осіб та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню та громадського харчування та приймають оплати готівкою, платіжними картками, жетонами тощо
 

 

1.ТОВ та ФОП, що працюють в сфері роздрібної торгівлі, послуг населенню, громадського харчування


Якщо суб'єкт господарювання приймає від населення оплати готівкою, особистими платіжними картками, жетонами тощо - воно має використовувати РРО, а покупцеві повинен видаватися фіскальний чек в місці здійснення розрахункової операції.


Тип бізнесу: Супермаркети, мінімаркети, магазини продуктів харчування, господарських товарів та одягу, кафе, ресторани, заклади сфери обслуговування, платна медицина тощо. Оргформа: ТОВ, АТ, ФОП платники єдиного податку 2-4 груп

2.Електронна комерція (інтернет-магазини тощо)


При продажу товарів через Інтернет-ресурси, в т.ч. із застосуванням систем дистанційної оплати, продавець має реєструвати операцію на РРО / ПРРО та надавати покупцю фіскальний чек у паперовому вигляді в місці видачі передплаченого товару або в електронному вигляді. Виключенням є лише продаж послуг, що не передбачають контакту продавця та покупця (хостинг, доступ до веб-ресурсів тощо), та сплачуються on-line через дистанційні системи електронної оплати.

Інтернет-магазини, портали, точки видачі інтернет-магазинів тощо

3.При прийомі оплат для подальшої передачі кур'єрами та поштовими відділеннями

 Якщо кур'єр поштової служби, служби доставки або іншого сервісу приймає оплати для подальшої передачі продавцю в відділенні або при доставці (в т.ч. післяплатою), він повинен використовувати РРО (найчастіше це касовий апарат або мобільний фіскальний реєстратор) та видавати клієнту фіскальний чек на отримані гроші. Те ж стосується випадків, коли товар сплачується у поштовому відділенні накладом.


Служби доставки товарів, їжі тощо, поштові відділення

4.Автомати самообслуговування та ПТКС (програмно-технічні комплекси самообслуговування)

 Автомати самообслуговування, які прийматимуть оплати готівкою або особистими платіжними картами (крім банківських терміналів), повинні проводити свої операції через РРО.


Крім того, відеоінструкцію щодо того, як зареєструвати ПРРО можна подивитися за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8297.html. Та  відеоінструкцію щодо Порядку ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців можна переглянути за посиланням: https://tax.gov.ua/baneryi/programni-rro/video-lessons/8300.html.

 

Також отримати  необхідну інформацію щодо застосування РРО/ПРРО

можливо за телефоном в Нетішинській ДПІ ГУ ДПС у Хмельницькій

області  ( 03842)- 9-14-56,  9-06-35.