Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Небезпека під час купання

19 лип 2022

 

 

 

Рятувальники закликають дотримуватися правил безпеки під час купання у  водоймах — Вінницька районна державна адміністрація В Одеській області відпочивальник підірвався на міні в морі :: Ізбірком ::  Головні події Одеси

 

Оздоровчий період  вже розпочався, проте тепла погода та стрімке підвищення температури повітря підвищує інтерес громадян до відпочинку поблизу водойм, а це у свою чергу становить певну небезпеку, оскільки частіше за все люди обирають несанкціоновані для купання місця. Адже основними причинами трагедій на водних об’єктах залишаються:

-купання у необладнаних для цього місцях – стихійних пляжах, зрошувальних каналах, ставках;

- купання у нетверезому стані;

-порушення правил безпечного поводження на воді під час риболовлі.

 Часто під час відпочинку батьки послаблюють контроль за дітьми, що може стати причиною трагедії. Такі трагедії непоодинокі і безвідносно до пори року можуть трапитися у житті будь-кого, хто хоча б на хвилину знехтує елементарними правилами безпеки. Чи впевнені ви, що саме ваша дитина не опиниться у цій жахливій статистиці? Тож перед тим, як відпускати її на водоймище, переконайтесь, що ваш син або донька обізнані у питаннях безпеки на воді та вправно плаває. А краще за все – завжди бути поруч із дитиною.

Вагоме значення має також температура води. Низька температура води викликає спазм судин шкіри та легень, довготривале скорочення дихальних м’язів, що призводить до гострих порушень дихання та серцевої діяльності, анемії мозку, яка проявляється втратою свідомості, або близьким до цього станом. У практично здорової людини при швидкому входженні у холодну воду може розвинутись холодовий шок, який іноді закінчується смертю. Подібний стан може розвинутися не лише в холодній (нижче 16-17 °С), але й достатньо теплій воді (22-26 °С), коли її температура значно відрізняється від температури тіла, що обумовлено тривалим перебуванням на сонці чи фізичними перевантаженнями.

Серед інших причин, що призводять до утоплення, необхідно назвати невміння плавати, втома при тривалих запливах, хворобливий стан, травми при стрибках у воду (особливо у незнайомих місцях), порушення серцевої діяльності при підводному плаванні на глибинах понад 2 м. Проте, не тільки діти не дотримуються правил поведінки на водних об’єктах. Здавалося б, цілком дорослі та адекватні люди іноді гинуть або травмуються через власну необачність. Майже половина всіх утоплень спричинені вживанням алкоголю. Вживання алкоголю на пляжах зараз, на жаль, є чи не традицією. Не дивно, що «вибухова суміш» спиртних напоїв та пекучого сонця дає свої трагічні результати.

Чинниками, що посилюють небезпеку при купанні, є значна швидкість течії води, коловороти, підземні джерела, що різко зменшують температуру води в обмеженому просторі, великі хвилі, можливість зіштовхнутись з плаваючими засобами. Значному зниженню ризику утоплення, не лише в звичайних, але й в екстремальних умовах, сприяє виховання в людини вольових якостей та загартування організму.

Тож постає нагальна потреба забезпечення належної роз’яснювальної роботи щодо навчання правил безпеки життєдіяльності на водних об’єктах серед населення області.

            Давайте разом дбати про безпеку! Щиро запрошуємо до співпраці, яка є необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил безпеки життєдіяльності. Лише разом ми зробимо життя безпечним!

 

Завідувач НКП у місті Нетішині

НМЦ ЦЗ та БЖД Хмельницької області

Петро ВАСЮТА