Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

НА ХМЕЛЬНИЧЧИНІ ЗАПРОВАДЖЕНО МОРАТОРІЙ НА РОСІЙСЬКОМОВНИЙ КУЛЬТУРНИЙ ПРОДУКТ

16 чер 2022

Публічно відтворювати музику, фільми та будь-що інше російською тепер не можна: Хмельницька обласна рада запровадила в регіоні мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах до моменту повного припинення окупації рф території України – рішення 11 сесії від 15 червня.

Питання щодо запровадження заборони використання російськомовного культурного контенту подала на розгляд голова обласної ради Віолета Лабазюк. За її словами, неправильно, що на випускних у школах та інших публічних заходах для наших дітей використовують російські пісні.

Ухваленим рішенням рекомендовано Хмельницькій обласній військовій адміністрації створити міжвідомчу робочу групу з проведення систематичної роз’яснювальної роботи про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території області. До її складу включать представників правоохоронних органів, райдержадміністрацій та громадськості.

Крім того, рекомендовано органам місцевого самоврядування Хмельниччини здійснювати контроль у громадах за дотриманням цього мораторію. Заборона відтворення російськомовного контенту буде подібна до заборони перебування на вулиці під час комендантської години - відповідальності не буде ніякої, але правоохоронні органи за цим здійснювати контроль.

«Цілком підтримую таке рішення обласної ради, - говорить Василь Мисько, заступник міського голови. - З огляду на те, що нетішинська громада є інтернаціональною, шкода, що має місце вживання російської мови як в побуті, так і в громадських місцях, на виробництві. Війна з росією внесла свої корективи щодо мовного питання не тільки в країні, а й в нашому місті - на загальноміських заходах майже не було чути російської попси. А тепер її зовсім не буде. Маю надію, що прийняте обласною радою рішення буде сприяти становленню рідної мови, фактором формування сильної української нації».

Відділ з організаційних питань