Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

МІСЬКИЙ ГОЛОВА РОЗПОВІВ ГРОМАДІ ПРО ОСНОВНІ ПІДСУМКИ РОБОТИ В 2021 РОЦІ ТА ПРО ПЛАНИ НА 2022 РІК

19 січ 2022

 Короткими підсумками роботи міської влади в 2021 році та планами на 2022 рік поділився з громадою у відео міський голова Олександр Супрунюк.

 Міський голова наголосив, що більш детально про роботу в 2021 році звітуватиме перед громадою в лютому в Палаці культури за сприятливої епідеміологічної ситуації, а в іншому випадку – в режимі онлайн. Питання можна заздалегідь надсилати в повідомлення на сторінку виконавчого комітету та його особисту сторінку в соціальній мережі Фейсбук.

У цілому, як зазначив Олександр Супрунюк, минулий рік був успішним. Звичайно ж, були і проблеми. Не все вдалося зробити по капітальним видаткам – цьому є об’єктивні і суб’єктивні причини.

 У 2021 році в Нетішині запрацювала сучасна система відеоспостереження. Завдяки цьому вже розкрито декілька злочинів та правопорушень. Наше місто стало першим містом на Хмельниччині, де запрацювала подібна система.

Багато уваги приділялось і приділяється нині  розбудові інфраструктури міста. Так, з’явилась нова локація відпочинку – відновлений фонтан на площі. Все це зроблено господарчим способом без залучення підрядника. Також продовжується розбудова парків. У «Диво парку» розширено локацію казкових скульптур за мотивами казки «Аліса в країні чудес» і робота в цьому напрямку і далі продовжується, також облаштовано систему відеоспостереження, підготовлено території для встановлення громадського туалету та дитячого майданчика.

Проводились роботи з будівництва спортивних майданчиків у зош №2 та НВК. Погодні умови не дали завершити всі роботи в 2021 році. Залишилось виконати невеликий обсяг робіт вже нинішнього року.

 Як розповів Олександр Супрунюк, у місті мав місце ажіотаж  з приводу того, що міська влада виділила земельні ділянки для будівництва житлових будинків по вул. Енергетиків та вул. Варшавській. За його словами, ці земельні ділянки були сформовані ще в 2005 році. «Ми їх виділили для поліції і СБУ. Я за те, щоб місто розвивалось і розбудовувалось. Будівництво – це така сфера економіки, яка «тягне» за собою всі інші сфери: покращення житлових умов громадян, робочі місця  для працівників будівельної галузі, підтримка місцевих підприємців і т. ін. А якщо є якісь претензії до законності виділення земельних ділянок для будівництва, то це питання потрібно вирішувати в суді», - зауважив Олександр Супрунюк.

Зупинився міський голова і проблемах місцевої медицини.  Через належне незабезпечення фінансовим ресурсом важко проходить реформування медичної галузі в Україні  і в Нетішині зокрема. Так, було анонсовано на державному рівні підвищення зарплати лікарям, а розцінки НСЗУ на медичні послуги не підвищились. Нині НСЗУ, відповідно до укладених договорів, медичним закладам платить за кожного пацієнта.  Нетішинська лікарня отримала максимум медичних послуг, відповідно і більше фінансових надходжень. Отже, якщо лікарі хочуть мати достойну зарплату, вони повинні забезпечити якість надання медичних послуг і збільшити кількість пацієнтів.  При цьому Олександр Супрунюк зауважив, що заробітна плата лікарям і всі медичні послуги фінансується за рахунок державного бюджету, за рахунок місцевого - оплата комунальних платежів, ремонти, придбання обладнання.

Незабаром у СМСЧ запрацює відділення обласного кардіоцентру. Цій події передував не один рік кропіткої та наполегливої роботи. За словами міського голови, за декілька днів до нового року розмитнено ангіограф, який було придбано за кошти обласного та місцевого бюджетів (вартість становить 18 млн. грн). Нині він перебуває на зберіганні в Хмельницькому. Після облаштування приміщення, де буде розташоване відділення кардіоцентру, та вирішення  всіх відповідних процедур, ангіограф буде встановлений.

 Триває також реформа освітянської галузі. До 2027 року потрібно сформувати мережу освітянських закладів – шкіл та гімназій. В місті попередньо було прийнято рішення про  функціонування ліцею на базі зош №1. У зв’язку з прийнятими змінами до відповідного закону, розглядається можливість про створення в Нетішині ще одного ліцею (на базі НВК).

 Як розповів Олександр Супрунюк, визначений підрядник будівництва дитсадка №10 по вул. Енергетиків, нині розпочалися підготовчі роботи. Надійшли перші кошти з державного бюджетуна фінансування будівництва, також міська рада передбачила в бюджеті МТГ на 2022 рік кошти у сумі 10% вартості об’єкта будівництва (співфінансування).

Болісною проблемою назвав міський голова будівництво пішохідного містка через Горинь поблизу спортивного комплексу. «Міська влада стала заручником тяжби між проектантом і підрядником. Виникла «патова» ситуація. Є порушення під час проєктування і будівництва. Нині обидві сторони (підрядник і проєктант) намагаються перекласти відповідальність одна на одну. Роботи припинені за ініціативою проєктанта, технічних рішень щодо вирішення цієї проблеми сьогодні не має. Однозначно, провини міської ради в тому, що будівництво не проводиться, немає. Але і підрядник, і проєктант намагаються перекласти свої недопрацювання на міську раду - пропонують нам оплатити додаткові роботи, щоб виправити помилки, які були допущені під час будівництва і проєктування. Нині справа перебуває в суді. Ми шукаємо варіанти вирішення проблеми», - зауважив міський голова Олександр Супрунюк.

Також  у 2022 році планується будівництво шкільних спортивних майданчиків. За кошти місцевого бюджету – в Старокривинській школі і зош №1. У рамках реалізації державної програми «Здорова Україна» подано заявки на конкурс щодо 5 об’єктів нового будівництва спортивних майданчиків (садибна забудова міста, ЗОШ №2 та №4, міський пляж та Старокривинський будинок культури).

 Коротко охарактеризував Міський голова Олександр Супрунюк бюджет громади на 2022 рік. Так, з бюджету територіальної громади до державного вилучено 75 млн. грн. У місцевому бюджеті практично не залишилось коштів на розвиток, лише на поточні ремонти, комунальні платежі, заробітну плату... З минулого року залишилися певні невикористані кошти.  Є надія на виконання бюджету. Що дасть можливість в середині року профінансувати певні об’єкти.  Міською владою з метою економії коштів здійснено ряд заходів. Серед них -  працівникам виконкому та його структурних підрозділів зменшено заробітну плату на 10%.

Як зауважив Олександр Супрунюк, кошти виділятимуться лише на те, від чого буде максимальний соціальний та економічний ефект. Проводитимуться з цього приводу зустрічі, консультації та наради з розпорядниками коштів.

Міський голова, серед іншого, розповів про те, що минулого року не можливо було профінансувати ремонт доріг  (1,8 млн. грн) по вул. Солов’євській, бо не відбувся тендер (його учасники оскаржували рішення в суді). Нині тендер проведений, скарг не має. На сесію міської ради буде виноситись питання про виділення зазначених коштів для проведення ремонту доріг по вул. Солов’євській.

  На закінчення міський голова подякував тим волонтерам, які роблять наше місто кращим. Серед них молодий підприємець Максим Ситник, який виступив з ініціативою освітити знак «Нетішин» і закупив для цього лампи, членам ОСББ,  які прикрасили вогниками свої дворові території до новорічно-різдвяних свят.

«Дякую всім, хто зрозумів, що господарями в місті є люди, які в ньому проживають», - сказав Олександр Супрунюк

 Відділ з організаційних питань