Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЗВІТ СТАРОСТИ СТАРОКРИВИНСЬКОГО СТАРОСТИНСЬКОГО ОКРУГУ СВІТЛАНИ ЯСЕНЧУК ЗА 2021 РІК

21 лют 2022

 

Рішенням 2 (позачергової) сесії Нетішинської міської ради VІІІ скликання від 01.12.2020 року № 2/6 на території Нетішинської міської територіальної громади  утворено Старокривинський старостинський округ з центром у селі Старий Кривин, що складається з сіл Старий Кривин та Новий Кривин Шепетівського району Хмельницької області. Визначено, що за адресою: село Старий Кривин, вулиця Перемоги, будинок 93А, знаходиться адміністративна будівля Старокривинського старостинського округу, яка є робочим місцем старости.

Рішеннями цієї ж сесії мене затверджено на посаді старости Старокривинського старостинського округу на строк повноважень Нетішинської міської ради VIІІ скликання та затверджено Положення про старосту, яке відповідно до Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», інших актів законодавства України, визначає правовий статус старости, порядок його обрання та припинення повноважень, відповідальність, порядок звітування та інші питання, пов’язані з діяльністю старости.

14 липня 2021 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку інституту старост», який став важливим кроком для просування реформи децентралізації. Обов’язок старост - представлення інтересів жителів свого округу в територіальній громаді та надання відповідних адміністративних послуг. Суть реформи децентралізації полягає в тому, щоб потреби громад були почуті та вирішені на місцях.

Частиною 6 статті 54-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 року встановлено, що при здійсненні наданих повноважень староста є відповідальним і підзвітним міській раді.

Рік  моєї роботи на посаді  старости Старокривинського старостинського округу пройшов у тісній співпраці з депутатським корпусом міської ради, керівниками  відділів, управлінь, комунальними підприємствами, громадськими організаціями та роботодавцями і, звичайно ж, з волонтерами, активістами округу.

Як член виконавчого комітету Нетішинської міської ради, за звітний період брала участь у чергових та позачергових засіданнях виконкому. На засіданнях виконавчого комітету Нетішинської міської ради, зокрема під час розгляду питань про надання мешканцям громади одноразової грошової допомоги повідомляла про наявність у мене потенційного конфлікту інтересів та про неприйняття участі у голосуванні  відповідно до  п. 2 ч. 1 ст. 28 Закону України «Про запобігання корупції».

Була присутня майже на всіх пленарних засіданнях Нетішинської міської ради та постійних комісіях, зокрема, як член комісії з розгляду земельних спорів щодо меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян та додержання громадянами правил добросусідства на території Нетішинської міської територіальної громади, брала участь у розгляді 7 звернень громадян щодо вирішення земельних спорів, які стосувались земельних ділянок в с. Старий Кривин. Брала участь в 7 засіданнях адміністративної комісії при виконавчому комітеті Нетішинської міської ради. Виступала перед депутатським корпусом, зокрема щодо розгляду питання про  закриття старого кладовища та стосовно звернень щодо отримання земельних ділянок для особистого селянського господарства.

Одним із завдань, відповідно до Положення про старосту, є сприяння жителям округу в підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування. Найчастіше кривинці звертались за отриманням матеріальної допомоги на лікування, реабілітації в післяопераційний період або в зв’язку з скрутним матеріальним становищем. Окремі звернення стосувались видалення сухостійних чи аварійних дерев. Всі звернення на засіданнях виконкому були підтримані та задоволені.

За звітний період на території Старокривинського старостинського округу вчинено 14 нотаріальних дій з питань, віднесених законом до відання посадових осіб органів місцевого самоврядування, згідно зі статтею 37 Закону України «Про нотаріат». Відтак, мною посвідчено 6 довіреностей, зареєстровано 8 заповітів, про що скеровано відповідно 8 заяв до Хмельницької філії ДП «Національні інформаційні системи» для подальшої реєстрації заповітів в Спадковому реєстрі нотаріальних дій. Отримано 8 витягів про успішну їхню реєстрацію.

Відповідно до  покладених на мене обов’язків, погоджувала проєкти рішень ради та її виконавчого комітету щодо майна об’єднаної територіальної громади, розташованого на території округу.

У поточному році сприяла утворенню та діяльності органів самоорганізації населення, організації та проведенню загальних зборів, громадських слухань  у нашому окрузі. Однак, ОСН наразі ще не створено. Громадські слухання організовано двічі: навесні - щодо реформування галузі освіти та влітку 2021 року - щодо розгляду питання про закриття старого кладовища в с. Старий Кривин.

Протягом звітного періоду проводила оповіщення військовозобов’язаних та призовників про необхідність зявитись до Славутського військового комісаріату, тим самим сприяла забезпеченню військового обліку військовозобов’язаних на території старостинського округу. У випадку їхньої відсутності за місцем реєстрації, при необхідності, складались відповідні пояснення.

Брала участь в організації виконання рішень Нетішинської міської ради, її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови на території округу та у здійсненні контролю за їхнім виконанням.

З 01.01.2021 року в Нетішинській міській територіальній громаді, послуги соціального характеру населенню, зареєстрованому на території старостинського округу, надаються завдяки програмному комплексу „Інтегрована інформаційна система „Соціальна громада”. Прийом таких заяв в окрузі здійснюється за робочим місцем старости і в електронному та паперовому вигляді направляється безпосередньо управлінню соціального захисту населення виконавчого комітету Нетішинської міської ради для подальшого опрацювання спеціалістами. Так, за 2021 рік прийнято та сформовано до передачі для надання різних видів соціальних допомог, пільг  та субсидій 139 заяв. Роботу з управлінням налагоджено таким чином, що відгуки одержувачів таких послуг лише позитивні. Загалом же, кривинці задоволені роботою в такому режимі, оскільки їм не потрібно їхати за межі округу.

У приміщені адміністративної будівлі Старокривинського старостинського округу забезпечено робочі місця для спеціалістів управління соцзахисту та Пенсійного фонду, адміністраторів ЦНАПу, які здійснювали виїзні прийоми громадян в с. Старий Кривин.

У старостинському окрузі ведеться погосподарський облік дворогосподарств, як вид первинного обліку, передбачений для накопичення і систематизації відомостей, які збирають по кожному з розташованих на території громади сільському населеному пункті і які є необхідними для проведення державних статистичних спостережень. У 2021 році я розпочала перезакладення документів погосподарського обліку - заведення нових книг після закінчення строку їхньої дії, зокрема, на 2021-2025 роки заведено 11 таких книг.

Це досить великий та громіздкий об’єм роботи, оскільки до них поступово записується інформація про усіх зареєстрованих в житлових приміщеннях мешканців, поновлюється та відображається достовірна інформація про площу будинків, рік їхньої побудови, площу земельних ділянок, що надана в користування та рахується за домогосподарством.

Нараховується в окрузі 29 будинків – Новий Кривин та 953 будинки (в т. ч. багатоквартирні будинки) - Старий Кривин, а це всього разом на 01.01.2021 року 100 5 господарств (або заведених аркушів в погосподарських книгах).

Одним з повноважень старости  є здійснення реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання на території сіл громадян та подання відповідним органам відомостей щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, згідно з  чинним законодавством. Зміна реєстрації  місця проживання - одна з найпопулярніших та водночас найскладніших в отриманні державних послуг.

Так, мною надано 110 послуг з  реєстрації місця проживання/зняття з реєстрації місця проживання громадян на території сіл, що дозволило отримати  надходження від сплати адміністративного збору в сумі  2 119,75  грн.  

У 2021 році, згідно з відомостями про зняття з реєстрації місця проживання фізичних осіб, в окрузі знято - 72 особи (в т. ч. 34 – по смерті), зареєстровано місце проживання 113 осіб.

У порівнянні з минулим роком, офіційне населення округу  збільшилось  на 42 мешканці (станом на 01.01.2021 року – 1 381 осіб, на 01.01.2022 року – 1 423 осіб).

З 1 квітня 2021 року органи реєстрації здійснюють ведення реєстрів територіальних громад виключно в електронній формі. Для здійснення обліку міграції населення та встановлення точної кількості осіб, що проживають на певній території запроваджено автоматизовану систему - Реєстр територіальної громади, основна ідея якої спрямована на створення єдиного інформаційного простору та передумов для переходу на електронний документообіг.  Основним завданням сьогодення є щоденне наповнення РТГ актуальною інформацією  (до слова, така робота була проведена мною ще перебуваючи на посаді адміністратора ЦНАПу у 2020 році і стосувалась локальної електронної програми для реєстрації/зняття. Тоді я переносила всю наявну інформацію про зареєстрованих осіб з погосподарських книг).

Ці напрямки роботи займають найбільше робочого часу та потребували і потребують вивчення багатьох нормативно-правових документів, участі в різноманітних вебінарах, онлайн навчаннях.

У Старокривинському старостинському окрузі я здійснюю діловодство, відповідно до затвердженої номенклатури справ. За звітний період, відповідно до наданих повноважень, видано 329 довідок різного характеру, направлено 147 документів (вихідна документація, в т. ч. листування з різними організаціями, відповіді на запити різних установ, інформації, тощо).

Проводжу щодня прийом громадян за місцем роботи в межах робочого  часу  (іноді в позаробочий час). За звітний період прийнято  550 громадян з різних питань (це лише ті мешканці округу, що звертались за отриманням соцпослуг, отриманням довідок, характеристик, щодо вчинення нотаріальних дій). Однак цей показник є в рази більший, оскільки щодня мешканці округу звертаються та отримують роз’яснення і в телефонному режимі.

За звітний період не допускала на території округу дій чи бездіяльності, які можуть зашкодити інтересам територіальної громади та держави. Спільно зі службою у справах дітей виконавчого комітету брала участь у перевірці сімей з складними життєвими обставинами.

Нещодавно успішно впроваджений в громаді новий формат роботи дільничного офіцера поліції. Він дозволяє спільно з  офіцером громади моніторити дотримання на території округу громадського порядку.

Спільно з місцевим органом податкової служби налагоджено співпрацю щодо направлення повідомлень про сплату податку на землю платникам, що мають земельні ділянки на території старостинського округу. У встановлених чинним законодавством випадках, допомагала мешканцям готувати до органу податкової служби заяви про звільнення від податку на землю (наприклад, пенсіонери відповідних категорій).

Спільно з КП НМР «ЖКО» налаштовано роботу з вивезення твердих побутових відходів від помешкань жителів с. Старий Кривин, приватних підприємців, установ та організацій. Налагоджено алгоритм, де прийняті старостою заявки для оформлення договорів передаються разом з рештою необхідних документів для подальшого формування договору спеціалістам КП НМР «ЖКО». З початку організації роботи з вивезення сміття укладено 283 договори.

Прикро, але вкрай проблемним питанням залишається наша культура та піклування про навколишнє природне середовище, коли всупереч здоровому глузду створюються стихійні сміттєзвалища, зокрема в нашому парку-памятці садово-паркового мистецтва місцевого значення «Кривинський». Там неодноразово влаштовувались суботники з прибирання та вивезення сміття.

КП НМР «Благоустрій», прийнявши на баланс дороги наших сіл, підтримує їх в належному стані, проводить ремонтні роботи (бетонування, підсипка щебенем, грейдерування та прогортання від снігу взимку та посипання соляно-піщаною сумішшю). Особисто проводжу моніторинг стану доріг на під’їздах до сіл, вулицях, провулках с. Старий Кривин з приводу направлення техніки для прогортання та посипки доріг в період ожеледиці.

Мережі вуличного освітлення теж перебувають на балансі КП НМР «Благоустрій» та обслуговується його працівниками. Населенню донесено інформацію про існування оперативно-диспетчерської служби, де кожен може залишити заявку про координати, де необхідно провести заміну ламп вуличного освітлення.

За результатами направлених мною службових записок до міського голови та секретаря міської ради КП НМР «Благоустрій» видаляє аварійно-небезпечні дерева на території округу.

В результаті розгляду іншої моєї службової записки, пройшовши передбаченні чинним законодавством відповідні процедури, присвоєно назви трьом новим вулицям с. Старий Кривин: вулиця імені Миколи Гарбара, вулиця Сільцева, вулиця Затишна (це вирішить питання подальшого ремонту зазначених вулиць та надасть власникам житлових будинків можливість звертатись із заявами про присвоєння адрес та, відповідно, реєструвати нових мешканців громади).

Ще одна службова записка стосувалась питання передачі в оренду нежитлових кімнат. Відтак в оренду під перукарню здано кімнату площею 21,6 кв.м, що на другому поверсі установи адмінбудівлі в с. Старий Кривин, де орендна плата складає 140,16 грн в місяць.

Представляючи інтереси жителів округу, я готувала колективні  звернення  від імені мешканців сіл до ДП «Хмельницької обласної служби місцевих автодоріг» про вирішення питання облаштування каналу водовідведення по вулиці Перемоги в районі перехрестя з вул. Л. Українки (представники служби обіцяли зробити тимчасовий дренажний канал ще в жовтні 2021 року, однак були проблеми з пошуком підрядника, запевнили, що у 2022 році під час виконання програми «Велике будівництво» це питання буде вирішено на користь громади).

Ще одне колективне звернення до цієї служби стосувалось встановлення знаків дорожнього руху на узбіччі автомобільної дороги державного значення Н–25 Городище - Рівне - Старокостянтинів у с. Старий Кривин.

З метою вирішення проблеми частого та без попереджень відключення електропостачання в селах округу, готувала колективне звернення і до  Славутського РЕМу про вжитття всіх залежних від них дій, щоб привести роботу по постачанню електроенергії в селах Новий Кривин та Старий Кривин до встановлених державою стандартів. За ініціативою міського голови була проведена спільна нарада з представниками Хмельницькобленерго та підготовлено лист про підключення округу до нетішинської підстанції.

Спільно з мешканцям багатоквартирного будинку 15А по вул. Привокзальна намагаючись вирішити питання обігріву їхніх помешкань, готувала та направляла на розгляд до їхнього управителя необхідні заяви з пакетом документів для збільшення величини дозволеної до використання потужності електроустановки об'єкта архітектури, де просили замовити в електропередавальній організації послугу з приєднання електроустановки до електричних мереж. Усі 29 заяв лишились без розгляду, бо управитель, який знаходиться в м. Козятині стверджує, що мешканці мають створити ОСББ для вирішення цього питання.

На теперішній час не можу відзвітувати про хороший результат роботи щодо вирішення багаторічної проблеми ремонту вулиці Привокзальна та проведення вуличного освітлення, оскільки очікуємо ще на відповідь АТ «Укрзалізниці» про розгляд нашої пропозиції з укладення договору про встановлення земельного сервітуту на земельній ділянці державної власності, для розміщення та експлуатації будівель і споруд залізничного транспорту площею 30.0219 га, без зміни межі та цільового призначення.

Хочу відзначити, що розглянувши моє звернення, ДП «Хмельницька обласна служба місцевих автодоріг» провела ямковий ремонт частини вулиці Привокзальна (ділянка вулиці протяжністю 1,5 км, що сполучає центральну вулицю та залізничну станцію Кривин) та  частину вулиці Мічуріна, що є відрізком автомобільної дороги Ганнопіль - Старий Кривин.

За моїм запитом до відділення поліції, до святкування Дня Прапора України задля безпеки дорожнього руху було забезпечено патрульний супровід велосипедистів від вулиці Перемоги, 93В в с. Старий Кривин до вул. Шевченка, 1 у м. Нетішині та в зворотньому напрямку.

Розглянувши мій запит службою МНС забезпечено чергування біля сільського ставка по вул. Озерна у с. Старий Кривин, де взимку відбувались поодинокі окунання в водойму на свято Водохреща.

Брала активну участь в організації культурних заходів в старостинському окрузі, інформація про які оперативно висвітлюється на сторінці виконавчого комітету Нетішинської міської ради в мережі Фейсбук та в місцевій спільноті групи Viber. Намагаюсь разом з командою однодумців щоразу залучати все більше мешканців громади до організації різних заходів. Нажаль карантинні обмеження, що діяли на той час, не дозволили належним чином провести та організувати День села та  реалізувати інші ідеї.

Мешканці округу мають свою Viber спільноту для обговорення та по можливості, вирішення питань та проблем села. Це дуже зручно для моєї роботи, оскільки, в першу чергу, маю можливість оперативно донести необхідну інформацію населенню чи розмістити важливі оголошення.

Жителі  села  беруть  активну  участь  в соціально-економічному та культурному  житті села. Проводиться  впорядкування  садибних  господарств жителів  села, приватних магазинів, установ, підприємств  та прилеглих  до них  територій,  узбіччя під’їзних доріг, пам’ятних  місць.  

Хочу з гордістю сказати за жителів своєї громади, що ми починаємо розуміти : ніхто, крім нас, не зробить наше село привабливим та комфортним для проживання.

Восени цього року село Старий Кривин стало лідером під час онлайн голосування у конкурсі "Найгарніше українське село" на платформі проєкту команди Made in Ukraine, що мало на меті відкриття українських селищ задля розвитку зеленого туризму, збереження їхної самобутності та історії. Цим я пишаюсь найбільше. Проте за версією журі перемогу отримало інше село.

Щиро дякую всім, хто долучається до розвитку округу, платникам податків, громадським активістам, працівникам бюджетної і комунальної сфери за те, що вони своєю працею розвивають село, незважаючи на нинішні важчі умови, спричинені коронавірусною  інфекцією та карантинними умовами.

Дякую жителям громади, які підтримують мене, дають поради, тим, хто не просто критикує, а вносить пропозиції з покращення життя громади, тим, хто  розуміє, що від нашої газдовитості, активності в проведенні змін наш Старокривинський старостинський округ стане кращим.

Підсумовуючи свій звіт за перший рік роботи на посаді старости, зауважу, що довелось вивчати багато нормативних документів, що регулюють ту чи іншу сферу запитуваної послуги, вивчити проблеми села та шукати шляхи їхнього вирішення.