Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Звуки війни: як заспокоїти дитину?

20 лип 2022

Пʼятий місяць українські діти замість колискової чують гучні звуки сирени або дзвонів, здригаються від вибухів. Як заспокоїти дитину під час гучних звуків сирени чи гуркоту розказала дитяча й сімейна психологиня Світлана Ройз.
       Боятися того, що насправді лякає, – нормально. При цьому, діти орієнтуються на нашу реакцію і на те, як ми їм пояснюємо те, що відбувається. Тому маємо знати, як діяти у подібних ситуаціях. 
       Щоб допомогти дитині впоратися зі страхом і навчити її реагувати на гучні звуки, як-то сирена чи гуркіт, психологиня радить діяти за таким алгоритмом:
1️⃣ Нормалізація
Дорослий фіксує і пояснює ситуацію: 
“Я бачу, що ти боїшся. Цей звук справді лякає, але він означає, що наші ЗСУ зафіксували загрозу і зараз її знешкоджують. Про нашу безпеку дбають – тож і нам треба подбати про себе і йти в укриття”.
2️⃣ Підтримка
Дорослий сигналізує дитині про підтримку й пропонує дію: 
“Я з тобою і буду з тобою весь час. Хочеш, я візьму тебе на руки, а ти візьмеш свою іграшку (воду, домашнього улюбленця)?”
3️⃣ Завершення
Дорослий акцентує, що загроза минула, і відзначає силу дитини:
“Все минулося. Ми в безпеці. Спасибі, ти був (була) таким сміливим, міцним. Ми чули так багато гучних звуків (їх можна назвати), але ми впорались”.  
       Можна пограти в терапевтичну «гру»: розтерти вуха і уявити, що з них «висипається» в долоню чи на землю все, що їм заважає. Можна уявити себе собакою, який щойно вийшов з води і струшує з себе всю воду.
       Далі «будуємо» місток до наступних дій: для цього запитуємо дитину про те, що будемо робити далі, коли вийдемо з укриття.
Детальніше про те, як допомогти дитині не боятися сирени й гучного гуркоту, читайте на сайті МОЗ за посиланням https://bit.ly/3OaAUur