Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

Ботулізм: як вберегтися, щоб не захворіти

25 лип 2022

Днями у Києві зафіксували 2 випадки ботулізму. Наразі хворі перебувають у лікарні. Що стало причиною захворювання поки невідомо. Однак, медики нагадують, що первинними симптомами ботулізму є спрага, сухість слизових оболонок, відчуття «грудки» в горлі. Дещо пізніше з`являється сильний головний біль, запаморочення, безсоння, підвищення температури тіла. І,якщо невчасно звернутися до лікаря наслідки можуть бути летальними. 

      Причиною ботулізму, найчастіше, стають продукти домашнього консервування м’яса, риби та інше. А, за екстремальних умов під час війни, люди не завжди звертають увагу на термін придатності продуктів, вигляд та можливі дефекти консервації.      

      Ботулізм — це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню), та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

      Щоби вберегтися від ботулізму:

1. Не споживайте їжу з ємностей, що можуть бути заражені збудником ботулізму. Зокрема, звертайте увагу на роздуті консервні банки, банки зі здутими кришками, скляні банки, з яких щось витікає, нещільно закриті чи з дивним або неприємним запахом.

2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, що зберігалися понад рік.

3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках, особливо у теплу пору року та без дотримання належного температурного режиму зберігання.

4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби.

5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь щодо їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.