Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ДЕКОМУНІЗАЦІЯ ВУЛИЦЬ: НЕТІШИНЦІ ПРОПОНУЮТЬ ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ВУЛИЦІ МІСТА

08 чер 2022

НЕТІШИНЦІ ПРОПОНУЮТЬ ПЕРЕЙМЕНУВАТИ ПРОСП. КУРЧАТОВА на ГЕРОЇВ УКРАЇНИ, ВУЛ. МИХАЙЛОВА – на КАШТАНОВУ, а КРИВИНЦІ - ЧКАЛОВА на ГЕРОЇВ УКРАЇНИ, МІЧУРІНА – на КОЗАЦЬКУ
В Україні, в зв’язку з воєнною агресією російської федерації розпочалась чергова хвиля декомунізації. Зміна назв вулиць та населених пунктів відбувається на виконання Закону України « Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Міські, селищні та сільські ради, відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ухвалюють рішення про перейменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків та скверів.
Щодо Нетішина, то ініціативною групою було запропоновано перейменувати проспект Курчатова та вулицю Михайлова. Нетішинцями в соціальних мережах були висловлені пропозиції щодо змін перейменування.
За інформацією Марії Тульби, начальника відділу містобудування та архітектури виконавчого комітету - головного архітектора міста, з метою вивчення громадської думки за підсумками інтерактивного голосування в соціальній мережі Фейсбук, в якому взяло участь 477 нетішинців, більшість голосів було віддано за перейменування проспекту Курчатова та проспект Героїв України (42,2%), інші варіанти набрали значно менше голосів: проспект Сонячний 22,6%, проспект Перемоги 21,5%, проспект Мирного Атома 13,8%,
Вулицю Михайлова готові перейменувати на Каштанову (37,7%), інші варіанти набрали значно менше голосів: Чорновола (24,7 %), Козацька (23,4%), Українська (14,3%),
У Старому Кривині готові перейменувати вулиці та провулки, назви яких підлягають декомунізації, - Чкалова та Мічуріна. В інтернеті завершилося висування та попереднє обговорення варіантів. Основні дебати проходили у вайбер-групі «Кривин Громада», яка налічує 1 194 осіб.
Отож, за підсумками інтерактивного голосування, кривинці більшістю голосів висловилися за перейменування вулиці та провулку Чкалова на - Героїв України (126), інші варіанти набрали значно менше голосів - Ліни Костенко (25), Паркова (ий) (14). Вулицю та провулок Мічуріна готові перейменувати на Козацьку (ий) – 105 голосів, інші варіанти значно поступилися лідеру голосування: Яблоновського - 16, Мальовнича (ий) – 10, Млинова (ий)- 9, Креативна (ий) – 4.
«Обговорення йшло жваво. Активну участь у ньому взяли мешканці вулиць, яких торкнуться зміни», - зазначила староста Старокривинського старостинського округу Світлана Ясенчук.
Це попереднє обговорення, основні дебати відбудуться згодом, під час громадських слухань. Там можна буде проголосувати за запропоновані варіанти, або внести свої. Лише після цього питання перейменування вулиць буде винесене на розгляд сесії Нетішинської міської ради.
Слід зазначити, що у разі прийняття рішення про перейменування вулиць залишаються чинними документи, що засвідчують право власності на нерухомість.
У випадку перейменування вулиці, на якій розміщена нерухомість, українським законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно, зокрема свідоцтва про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договору купівлі-продажу, дарування тощо.
У той же час, у разі потреби, власник майна, стосовно якого відбулися зміни, має право звернутися до органу державної реєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Серед потреб – необхідність купівлі-продажу чи дарування нерухомості. Якщо власник бажає продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість, у документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва.
Відділ з організаційних питань