Розмір шрифту  Інтервал  Кольорова схема Вимкнути
  • Тобі, Нетішине:
    «Ти – дивовижний влітку й восени, у заметіль весняну чи зимову…»

ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ КООРДИНАЦІЙНОЇ РАДИ У СПРАВАХ ДІТЕЙ

23 вер 2021

21 вересня під головуванням Василя Миська, заступника міського голови, відбулося чергове засідання координаційної ради у справах дітей виконавчого комітету Нетішинської міської ради, під час якого розглянуто 5 питань.

За повідомленням Валентини Околот, заступника начальника - завідувача відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей, на виконання заходів Програми захисту дітей Нетішинської МТГ на 2020-2024 роки відбулася акція «Готуємо дітей до школи» (з місцевого бюджету в 2021 році передбачено та виділено 125 тис. грн: 80 тис. грн - на придбання шкільної та спортивної форми для учнів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, (всього 51 учню виділено по 1 568,62 грн (для кожного); 45 тис. грн – на подарункові набори (шкільне приладдя) для дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі і ті, які потребують соціальної підтримки (90 дітей із 51 сім’ї̈) – набір по 500 грн для кожного.

Завідувач відділу з питань профілактики правопорушень, бездоглядності та соціального захисту дітей служби у справах дітей Вікторія Крилович повідомила, що щорічно з метою виявлення дітей шкільного віку, неохоплених навчанням на початок навчального року, усунення причин такої ситуації, в Нетішинській МТГ проходить профілактичний захід. Наразі на обліку служби у справах дітей перебуває 28 дітей (13 сімей), які перебувають у складних життєвих обставинах. Проведено 4 профілактичних заходи спільно із фахівцями територіального центру та представниками поліції, відвідано 21 сім’ю; вжиті заходи щодо повернення або влаштування дітей до закладів освіти, усунення причин і умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням. Профілактичний захід продовжуватиметься протягом вересня-жовтня поточного року.

За інформацією Ірини Поліщук,  головного спеціаліста підрозділу з питань сім’ї, запобіганню та протидії домашньому насильству, забезпечення гендерної рівності управління соціального захисту населення, останнім часом серед учнівської молоді надзвичайно загострилася проблема насильства, довготривалих агресивних проявів, зневага спілкування підлітків один до одного під час спілкування. Саме тому в освітніх закладах Нетішинської МТГ постійно проводиться профілактично-просвітницька робота щодо попередження та недопущення вчинення домашнього насильства та насильства в учнівському середовищі (булінгу).

За повідомленням заступників директорів з виховної роботи закладів освіти, формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя, як невід’ємної частини загальної культури особистості, формування її інтелектуальних здібностей, зміцнення здоров’я, є одним із головних напрямків виховної роботи. Щороку проводиться системна різнопланова робота, спрямована на створення середовища, сприятливого для зміцнення здоров’я дітей, на розробку та впровадження системи заходів для забезпечення формування в учнів мотиваційної установки на здоровий спосіб життя. Формування здорового способу життя є одним із важливих напрямків сімейного виховання. Педагогічні працівники проводять активну роз’яснювальну та консультаційну роботу (в тому числі з використанням дистанційних засобів), адже сьогодні батьки є прикладом для дітей у веденні здорового способу життя. Щорічно проводяться місячники здоров’я спільно з працівниками відділу поліції, служби у справах дітей, молоді та лікарями. Найбільш дієвим способом пропаганди є формування позитивної мотивації до здорового способу життя, охоплення дітей гуртковою роботою та позашкільною освітою.

Заступник начальника - завідувач відділу з питань опіки та піклування служби у справах дітей Валентина Околот повідомила, що на первинному обліку служби у справах дітей перебуває 66 дітей із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них: 25 дітей, які мають право власності на житло, 41 – мають право користування житловим приміщенням. У 2021 році за 7 дітьми, позбавлених батьківського піклування, збережено право на користування житлом, де вони були зареєстровані до встановлення статусу. На квартирному обліку громадян, які користуються правом позачергового одержанням житлових приміщень перебуває 59 осіб, з них: 36 дітей-сиріт та осіб із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від 16 до 23 років; 20 осіб віком від 23 до 35 років; 3 особи віком після 35 років. У 2021 році за поданням служби у справах дітей на квартирний облік було поставлено 5 дітей з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Протягом 2021 року з обліку служби у справах дітей, у зв’язку з досягненням 18 річного віку, було знято 3 дитини, з яких 1 має житло на праві власності, 2 – на праві користування.

Службою у справах дітей двічі на рік направляються списки дітей із числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, в нотаріальні контори для запобігання відчуження житла, яке належить на праві власності або користування дітям пільгової категорії, без дозволу органу опіки та піклування, а також у відділ реєстрації місця проживання для попередження зняття дітей вразливої категорії без згоди органу опіки та піклування.

За результатами винесених на розгляд координаційної ради питань прийняті відповідні рішення.

 Служба у справах дітей